Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο ασύρματος επιβίωσης



The Combat Survivor Evader Locator (CSEL)

Η εταιρεία BOEING έκλεισε συμβόλαιο αξίας 16,3 εκατομμυρίων δολαρίων  με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, για την αναβάθμιση των ασυρμάτων επιβίωσης των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, χρησιμοποιούν 54.400 τέτοιους ασυρμάτους σε προσωπικό που λόγω αποστολών έχει περισσότερες πιθανότητες να χρειασθεί διάσωση. Μέσα σ' αυτούς συγκαταλέγεται και το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων. 

CSEL Chart (Neg#: CSEL_Chart)

Αυτού του είδους οι ασύρματοι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, με την όποια μορφή και δυνατότητα είχαν και μετεξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου, σε πολύτιμα όργανα εντοπισμού και διάσωσης προσωπικού που έχει απομονωθεί σε μακρινές, δύσβατες ή και εχθρικές περιοχές. 

Το πρόβλημα της αποκατάστασης επαφής, της εμβέλειας του ασύρματου,  της υποκλοπής, των παρεμβολών αλλά και του εντοπισμού των εκπομπών  του με ραδιογωνιόμετρα  και επομένως της αποκάλυψης της θέσης του χρήστη, έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί με την χρήση δορυφορικών επικοινωνιών.

The Combat Survivor Evader Locator (CSEL)


Ο συγκεκριμένος τύπος για τον οποίο συζητάμε, που πρωτοεμφανίστηκε τη 10ετία του '90, ονομάζεται CSEL (Combat Survivor Evader Locator)   και οι δυνατότητές του είναι πολλαπλές. Κατ' αρχή χρησιμοποιεί GPS, διαθέτει ασύρματη επικοινωνία UHF, FM και AM, καθώς και δυνατότητα δορυφορικής επικοινωνίας με φωνή και μεταφορά δεδομένων με μηνύματα. 

Παράλληλα έχει ενσωματωμένη κρυπτασφάλιση και όταν ενεργοποιείται, εκπέμπει  αυτόματα  τις συντεταγμένες του σημείου στάσεως του χρήστη προς το  αντίστοιχο κέντρο επιχειρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας, τόσο το τμήμα διάσωσης όσο και το τμήμα ή το άτομο που διαφεύγει, έχουν κοινή επιχειρησιακή εικόνα για τον χώρο και την εχθρική ή άλλη απειλή που υπάρχει στην περιοχή, με  ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών. Γίνεται πιο εύκολα ο συντονισμός της επιχείρησης για την διάσωση και εκκένωση του φίλιου προσωπικού.

Ο ασύρματος αυτός που ζυγίζει 1 κιλό, έχει στρατιωτικές προδιαγραφές κατασκευής, είναι αδιάβροχος, και αντέχει σε κραδασμούς και σε κτυπήματα.  Η μπαταρία του έχει μεγάλο χρόνο λειτουργίας. Το σημαντικότερο είναι η διαλειτουργικότητά του με άλλα επίγεια μέσα επικοινωνιών με τα οποία μπορεί εύκολα να συνδεθεί και να συνεργασθεί.

Ανιχνευτής 






















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.