Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μάχη!



Πριν από 48 χρόνια γυρίστηκε αυτό το επεισόδιο που σας παραπέμπω, της τηλεοπτικής σειράς "Combat" (Μάχη), με αυτοτελή επεισόδια, που αναφέρονταν σε μάχες επιπέδου ομάδας και διμοιρίας, κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Ήταν σειρά που ενθουσίαζε τους θεατές, για την πλοκή και την δράση της, έστω και αν καμιά φορά ξέφευγε από τις απόλυτες αρχές της τακτικής.

Σε άλλες όμως περιπτώσεις, έδινε μαθήματα αντιμετώπισης καταστάσεων στο πεδίο της μάχης, παρουσιάζοντας διάφορους χαρακτήρες και την ψυχοσύνθεση των μαχητών και από τις δύο πλευρές.

Τότε, οι βετεράνοι του πολέμου ήταν ακόμη νέοι με ζωηρές αναμνήσεις για τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Και οι πρωταγωνιστές της σειράς είχαν πολεμήσει, αλλά όχι στο πεζικό! Αυτό που  φαίνεται είναι ότι υπήρχαν εμπειροπόλεμοι στρατιωτικοί σύμβουλοι για την αληθοφάνεια των γυρισμάτων.

Διάλεξα  αυτό το επεισόδιο ανάμεσα σε πάρα πολλά αυτής της πολύχρονης σειράς, γιατί αναφέρεται σε Έλληνες, με τη συμμετοχή του αξέχαστου Τέλι Σαβάλας, (Telly Savalas) πολύ γνωστού Ελληνοαμερικανού ηθοποιού της εποχής. Σας θυμίζω την ταινία  "Και οι δώδεκα ήσαν καθάρματα" (The Dirty Dozen), τη σειρά του Κότζακ, αλλά και την ταινία του Τζέιμς Μποντ, "Στην μυστική υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος" (On Her Majesty's secret service)

Εδώ υποδύεται το ρόλο ενός Έλληνα αξιωματικού που με τους στρατιώτες του, εντυπωσιάζει τους Αμερικανούς για τον ηρωισμό τους και την ανδρεία τους, αλλά και τους παραξενεύει με τη ιδιομορφία τους. Το φιλμ αντανακλά το πώς έβλεπαν τότε, τους Έλληνες μαχητές!

Δείτε το, πιέζοντας τον σύνδεσμο: "Βεντέτα", όπως είναι και ο τίτλος του επεισοδίου.


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.