Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ο κακός συντονισμός στη Χάλκη




Βασικό μέλημα σε μια ειδική επιχείρηση είναι η αποφυγή διπλής προσπάθειας, δηλαδή να γίνεται το ίδιο πράγμα από δύο ή περισσότερα διαφορετικά τμήματα ή δυνάμεις, πράγμα που μπορεί να επιφέρει την πρόωρη αποκάλυψη μιας επιχείρησης και την απώλεια του αιφνιδιασμού ή και την πρόκληση αδελφοκτόνων πυρών και απωλειών μεταξύ φίλιων τμημάτων που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη το ένα του άλλου. Συμβαίνει, όταν δεν υπάρχει σωστός συντονισμός ή  και ενιαία διοίκηση και έλεγχος αυτής της μορφής των επιχειρήσεων.

Ας δούμε μια ακόμη σελίδα ιστορίας του Ιερού Λόχου, γιατί το περιστατικό που θα διαβάσετε παρακάτω, συνέβη εκείνη την εποχή.

Βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου του 1945, μετά την κατάληψη της Τήλου από τμήματα του Ιερού Λόχου και των Βρετανών.

Εκείνη την εποχή, από τις αρχές του 1945, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που βρίσκονταν ακόμη  στα νησιά του Αιγαίου είχαν εγκλωβιστεί λόγω της έντονης συμμαχικής δραστηριότητας και των καταδρομικών επιχειρήσεων και δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν. Η ανωτάτη γερμανική διοίκηση έδωσε την εντολή να προετοιμασθούν για μακρόχρονη παραμονή και προβολή αντίστασης, με ανάλογη αναπροσαρμογή του αμυντικού τους συστήματος.

Στο Αιγαίο κάτω από τη διοίκηση του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής επιχειρούσε η Δύναμη 142, δηλαδή η βρετανική ταξιαρχία  Καταδρομώνο Ιερός Λόχος υπό τη Δύναμη 142 και η 5η Ινδική ταξιαρχία.

Η εντολή του Συμμαχικού Στρατηγείου για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο ήταν:
  • - Αποφυγή επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας για εκκαθάριση κατεχομένων περιοχών, για πρόληψη άσκοπων απωλειών, αφού η κατάσταση οδηγούσε μοιραία στην παράδοση των κατοχικών φρουρών.
  • - Ανάληψη καταδρομικών επιχειρήσεων με σκοπό την καταπόνηση και τη φθορά  του αντιπάλου
  • - Αποκλεισμός νησιών προς απαγόρευση ανεφοδιασμού φρουρών με σκοπό την επίσπευση της παράδοσής τους.
Με αυτό το σκεπτικό, οργανώθηκε προκεχωρημένη διακλαδική βάση επιχειρήσεων στη Σύμη, η οποία είχε ήδη απελευθερωθεί και από όπου  σχεδιάζονταν και  οργανώνονταν οι αμφίβιες καταδρομικές επιχειρήσεις. Σ' αυτή τη βάση, είχαν έδρα 2 τάγματα  της 5ης Ινδικής Ταξιαρχίας, απόσπασμα του Ιερού Λόχου και τμήμα του επιτελείου της ταξιαρχίας Καταδρομών, που έλαβε την ονομασία  "Δύναμη 281". Το απόσπασμα του Ιερού Λόχου, ενισχύθηκε σε δύναμη Διλοχίας μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 1945 και  ονομάσθηκε "Απόσπασμα Σύμης".


Η διοίκηση της "Δύναμης 181", θέλοντας να εμποδίσει τους Γερμανούς να λαφυραγωγούν (πλιάτσικο) και να περιπολούν δυτικά των νησιών Λέρου, Καλύμνου και Κω, έδωσε την εντολή εγκατάστασης τμήματος του Αποσπάσματος Σύμης στη Λέβιθα, που βρίσκεται μεταξύ Καλύμνου και Αμοργού.

Καταδρομείς του Αιγαίου σε καΐκι (Πηγή)


Άρχισε έντονη περιπολιακή δραστηριότητα σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου για τον εντοπισμό γερμανικών φυλακίων, φρουρών και περιπόλων. Μόλις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν γερμανικές δυνάμεις στη Χάλκη, το νησί καθορίστηκε σαν προκεχωρημένη βάση για περιπόλους που προορίζονταν για Ρόδο. Δείτε το είδος της γραπτής διαταγής  που έπαιρναν οι περίπολοι τότε, πιέζοντας τον σύνδεσμο: Διαταγή Επιχειρήσεων


Έτσι στις 22 Μαρτίου του 1945, δύο περίπολοι του Ιερού Λόχου μεταφέρθηκαν  στη Χάλκη, με ένα γαλλικό  αντιτορπιλικό το "Αλζανσιέν", μια για να προετοιμαστεί για αναγνωρίσεις προς Ρόδο και μια για  διανομή τροφίμων στο νησί (Χάλκη) που οι κάτοικοί του λιμοκτονούσαν. 

Στη Χάλκη υπήρχε και άλλο τμήμα όμως, με επικεφαλής ένα Βρετανό αξιωματικό, ο οποίος οργάνωσε ένα σύστημα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης από ντόπιους κατοίκους.

Τα ξημερώματα της 23/3/45, ειδοποιήθηκαν από παρατηρητές ότι στο νησί αποβιβάσθηκαν Γερμανοί. Δεν ήξεραν ακριβώς από πού! Εφαρμόσθηκε στο σχέδιο συναγερμού και οι περίπολοι άρχισαν να διαφεύγουν μακριά από το λιμάνι, από διαφορετικά δρομολόγια, σε προκαθορισμένο ύψωμα της περιοχής, όπου ήταν και το σημείο ανασυγκρότησης. Η μια από τις περιπόλους, έπεσε πάνω σε γερμανικό τμήμα και ξεκίνησε η μάχη! Η περίπολος με CQB (πυρά και κίνηση) προσπάθησε να απεμπλακεί και να ξεφύγει από τους Γερμανούς που ήταν περισσότεροι και το κατάφερε.

Την επόμενη ημέρα, αφού διαπίστωσαν ότι οι Γερμανοί είχαν φύγει από το νησί, κατέβηκαν στο λιμάνι, όπου έμαθαν για τη σύλληψη ανδρών της άλλης περιπόλου η οποία είχε και ένα τραυματία. Οι Γερμανοί που είχαν αποβιβασθεί στο νησί, υπολογίσθηκαν γύρω στους 100 άνδρες και βγήκαν σε δυο διαφορετικά σημεία στ' ανατολικά του νησιού και βορειότερα από το λιμάνι, σε δύο ορμίσκους.

Οι πολίτες που είχαν οριστεί παρατηρητές προς τα εκεί, απλά δεν είχαν επαγρυπνήσει και έτσι δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για απομάκρυνση και απόκρυψη των περιπόλων. Μετά από λίγες ώρες, διαπιστώθηκε ότι και μια άλλη βρετανική περίπολος είχε αποβιβαστεί στο νησί, που υπαγόταν σε άλλη διοίκηση ή υπηρεσία.

Τελικά, ο Βρετανός, που εκτελούσε χρέη διοικητή στο νησί τους συγκέντρωσε όλους στο λιμάνι, για να βγάλει προφανώς άκρη του τι γίνεται. Παράλληλα δύο βρετανικά ταχύπλοα μπήκαν στο λιμάνι, με επικεφαλής έναν ..άλλο Βρετανό ταγματάρχη! Μεγάλο μπέρδεμα!

Και δεν έφταναν όλα αυτά, αφού οι Γερμανοί είχαν πάρει είδηση τι γινόταν εκεί, άρχισαν να βομβαρδίζουν με το πυροβολικό τους από τις ακτές της Ρόδου, το λιμάνι! Όλοι σκορπίστηκαν, τα ταχύπλοα ξέφυγαν από το λιμάνι και οι άλλοι έφυγαν προς το Χωριό. Τελικά το βράδυ, έφτασε ένα αντιτορπιλικό, τους μάζεψε και τους μετέφερε στη Σύμη.

Η ζημιά από τον "συνωστισμό" περιπόλων είχε γίνει: 6 αιχμάλωτοι Ιερολοχίτες, από τους οποίους ένας τραυματίας. 

"Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει!" ή όπως θα το έλεγαν οι Εγγλέζοι "Too many cooks spoil the broth"

Ανιχνευτής

Πηγή: "Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) (Ελ Αλαμέιν-Ρίμινι-Αιγαίο) Έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ 1995
            "ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1942-1945" Αντιστρατήγου Ι.Κ. Μανέτα













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.