Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ταχύπλοα Mark-V για την ΔΥΚ;


Σύμφωνα με το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του περιοδικού Δούρειος Ίππος, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρώην Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη στις ΗΠΑ, ο τελευταίος ζήτησε να παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό αριθμός σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk-V που αποσύρουν οι Seals. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες 8 σκάφη βρίσκονται σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης και τα υπόλοιπα 12 πρόκειται να αποσυρθούν ως το τέλος του έτους, καθώς οι Αμερικανοί πιθανόν τα αντικαθιστούν με τα νεώτερα Mk-V ver1.

Το Mark-V, αντικατέστησε το HSB (High Speed Boat) που χρησιμοποιούσαν οι Ειδικές Μονάδες Σκαφών και οι Seals στον Πόλεμο του Κόλπου. Ο συγκεκριμένος τύπος παρουσίαζε συχνά βλάβες και καθώς ήταν βασισμένος σε πολιτική σχεδίαση δεν διέθετε τους απαιτούμενος χώρους για την μεταφορά ικανού αριθμού βατραχανθρώπων και του εξοπλισμού τους. Έτσι η Halter Marine κέρδισε συμβόλαιο ναυπήγησης συνολικά 20 Μk-V για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν το 1995. Tα σκάφη χρησιμοποιούνται από τους Seals κυρίως ως μέσο διείσδυσης υψηλής ταχύτητας και έχουν την δυνατότητα μεταφοράς μια ομάδα ειδικών δυνάμεων 16 ατόμων, πέραν των πέντε ανδρών του πληρώματος. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει ελαστικές λέμβους και διαθέτει γλίστρα στην πρύμνη για την εξαπόλυση τους.



Tο μήκος 25 μέτρων, και εκτοπίσματος 68 τόνων σκάφος, κινούν δύο 12-κύλινδροι κινητήρες ντίζελ MTU TE94 και δύο υδροτζέτ KaMeWa K50S, εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβων και ακτίνα δράσης 500 ναυτικών μιλίων. Διαθέτει πέντε σταθμούς οπλισμού, οι οποίοι φιλοξενούν από πολυβόλα 0.50 έως βομβιδοβόλα των 40mm, προσφέροντας δυνατότητα εξαπόλυσης μεγάλου όγκου πυρός και ικανοποιητική περιμετρική κάλυψη. Έχει αναφερθεί και η μεταφορά φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger.


Mε το πρόγραμμα αγοράς σκαφών συνοδείας για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων να θεωρείται νεκρό λόγω έλλειψης πόρων, η πιθανότητα παραχώρησης αριθμού Mk-V θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις-  να καλύψει μέρος των επιχειρησιακών αναγκών στο Αιγαίο. Η ΔΥΚ σήμερα βασίζεται σε ένα ετερόκλητο στολίσκο ταχέων σκαφών, η πλειονότητα των οποίων είναι μετασκευασμένα ταχύπλοα μη-στρατιωτικών προδιαγραφών - κατασχεμένα σκάφη αναψυχής ή δωρεές.


Σχόλιο ανιχνευτή:

Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να συζητάμε για σκάφη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και όχι μόνο της ΔΥΚ. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από τα κλαδικά ..στεγανά!

Ίσως αυτό θα πρέπει να είναι και ένα από τα βασικά θέματα εργασίας της Διακλαδικής διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.