Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Χρόνια Πολλά, 13η ΔΕΕ!

Πηγή

Σήμερα για πρώτη φορά γιορτάσθηκαν τα "γενέθλια" της, μέσα σε μια σεμνή και λιτή τελετή, με την παρουσία παλιών και νέων καταδρομέων! Έγινε και η αλλαγή του θυρεού της! Ίσως αργότερα εμφανιστούν και φωτογραφίες γι' αυτό. Ο γηραιότερος όλων των παρισταμένων, ήταν ο στρατηγός Κόρκας, που παρά την μεγάλη του ηλικία ήλθε στητός, με βήμα ζωηρό για να τιμήσει την τελετή.

Από την στρατιωτική ηγεσία, ήταν παρών ο Α' Υπαρχηγός του ΓΕΣ  παλιός καταδρομέας, που έκανε και διοικητής της ΔΕΕ στο παρελθόν. Ήλθε φορώντας τον πράσινο μπερέ! Δεν ήταν βέβαια ό ..μόνος! Το λέω όμως, γιατί από πέρσι θεσπίστηκε να φοράνε τον πράσινο μπερέ τους, όσοι έχουν υπηρετήσει πάνω από 20 χρόνια στις ειδικές δυνάμεις, σε όποια θέση και αν βρίσκονται! Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τ' άλλα όπλα όπως τα τεθωρακισμένα. Δεν ξέρω  αν το κάνει ο νέος Α/ΓΕΣ, παλιός καταδρομέας κι' αυτός! 

Αλλά σ΄αυτή την τελετή, ήταν "χάρμα οφθαλμών" να βλέπεις πολλούς ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς επιτελείς σε ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ, να εμφανίζονται με τον πράσινο μπερέ τους! Τώρα φαίνεται πιο καλά ότι οι καταδρομείς δεν είναι μόνο "..περπάτημα, γκλίτσα και μπέργκιν", όπως ειρωνεύονταν παλιά οι ..άλλοι των άλλων ..όπλων! Είναι και για τα επιτελεία! Είναι και για τ' αλώνια και για τα σαλόνια! Ίσως είναι αυτοί που χρειάζονται την παρούσα περίοδο περισσότερο από ποτέ. Και δεν τους κάνει κάποιος χάρη! Είναι αξιωματικοί καταξιωμένοι, ψημένοι και σπουδασμένοι στις διάφορες επιτελικές σχολές! Μπράβο τους!

Πριν από 12 χρόνια λοιπόν,  "γεννήθηκε" η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και "βαφτίστηκε" με τ' όνομα "Ιερός Λόχος", σε ένδειξη τιμής για τον Ιερό Λόχο Μέσης Ανατολής, την πρώτη ελληνική μονάδα ειδικών δυνάμεων του περασμένου αιώνα. Και πολύ καλά έγινε, για να υπάρχει ιστορική συνέχεια, αφού η 13η ΔΕΕ, είναι η Διοίκηση των Αμφίβιων Καταδρομών που διασχίζουν και οργώνουν με τα ταχύπλοά τους το Αιγαίο, όπως έκανε παλιά και ο Ιερός Λόχος!

Πρέπει όμως να γίνει κάτι ακόμα! Να περάσει η πολεμική σημαία του παλιού Ιερού Λόχου  στον νέο! Έχω γράψει σε περσινό άρθρο μου, για το θέμα αυτό! Δεν υποτιμώ το ηρωικό  13ο Σύνταγμα Πεζικού, του οποίου την πολεμική σημαία (εννοώ τον τίτλο) φέρει σήμερα η 13η ΔΕΕ! Αλλά ιστορικά δεν έχει καμιά σχέση με τις ειδικές δυνάμεις! Αν διαβάσετε την ιστορία πιέζοντας τον προηγούμενο σύνδεσμο, θα καταλάβετε τι εννοώ!

Θα ήταν πολύ καλή κίνηση η επαναφορά στις ρίζες, με την επιστροφή σε ενέργεια της πολεμικής σημαίας του Ιερού Λόχου και την  απονομή της στη 13η ΔΕΕ! 

Ας παραδοθεί η σημαία του 13ου Συντάγματος στο Πολεμικό Μουσείο! Ήλθε η ώρα της σημαίας του Ιερού Λόχου να ξανακυματίσει στο Αιγαίο! Οι καιροί το απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.