Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Άλμα με αλεξίσφαιρο γιλέκο


IOTV tests included the harness for the T-11 parachute

Έχουν αρχίσει οι πειραματισμοί με ρίψεις αλεξιπτωτιστών, που φορούν το αλεξίσφαιρο γιλέκο τους. Μέχρι τώρα, η κατασκευή τους, μαζί με τις σκληρές προστατευτικές πλάκες, έκαναν αυτή την ενέργεια απαγορευτική. Είναι πολύ επικίνδυνο ένας αλεξιπτωτιστής να ¨κατεβαίνει" έτσι τυλιγμένος, χωρίς να μπορεί να κάνει σωστή προσγείωση με αποτέλεσμα να τραυματίζεται από θλάσεις και κατάγματα.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιοι είναι ευάλωτοι σε εχθρικά πυρά ενώ βρίσκονται στον αέρα, είναι οι αλεξιπτωτιστές! Λογικά θα έπρεπε να μπορούν να πέφτουν φορώντας το αλεξίσφαιρο γιλέκο τους, έτοιμοι για μάχη!

Αυτό προσπαθούν να συνδυάσουν οι Αμερικανοί μελετητές που ασχολούνται με το θέμα. Οι μονάδες αλεξιπτωτιστών αλλά και οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, αναζητούν τη λύση του προβλήματος! Επιχειρησιακή απαίτηση!

Έτσι λοιπόν οργανώθηκαν άλματα με το νέου τύπου αλεξίπτωτο Τ-11 και οι έμπειροι αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν φορούσαν τον βελτιωμένο τύπο αλεξίσφαιρου γιλέκου IOTV (Improved Outer Tactical Vest) ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι αρκετά ευλύγιστο και δεν προκαλεί τραυματισμούς. 

U.S. Army conducts parachute test jumps using latest IOTV body armor

Ομοίως ακολούθησαν άλματα και σε νερό, για να εξακριβωθεί ότι δεν παθαίνουν ζημιά ούτε μπλοκάρει τ' αλεξίσφαιρο πάνω στο σώμα του μαχητή, που  θα πνιγεί αν δεν μπορεί να το βγάλει σ' αυτή την περίπτωση.

Το αλεξίσφαιρο αυτό,  κατασκευάζεται από ομάδα συνεργαζόμενων εταιριών, μεταξύ των οποίων πρωτεύοντα ρόλο έχει η εταιρία ΒΑΕ η οποία συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε πολλούς τομείς. 

Η διαφορά με το παλιότερο μοντέλο βρίσκεται στο βάρος (ζυγίζει από 13,5 μέχρι 16 κιλά με τις πλάκες μαζί ανάλογα με το μέγεθος, δηλαδή 1,5 κιλό λιγότερο από το παλιό μοντέλο) και στον τρόπο απελευθέρωσης του μαχητή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης έχει πρόσθετα προστατευτικά καλύμματα για την κοιλιά και τα πλευρά.

Components of the IOTV system (Image: BAe systems)

Με το τράβηγμα ενός ιμάντα, το αλεξίσφαιρο διαλύεται στα επί μέρους απάρτιά του καθιστώντας έτσι εύκολη την αφαίρεσή του από το σώμα, αν τυχόν κάποιος πέσει σε νερό, ή είναι τραυματίας και θα πρέπει να του βγάλουν το αλεξίσφαιρο για παροχή πρώτων βοηθειών.

Γενικά πάντως η αίσθηση που επικρατεί στους κόλπους των ειδικών δυνάμεων δεν είναι και πολύ θετική για το συγκεκριμένο τύπο! Ψάχνονται για κάτι άλλο, πιο ελαφρύ, εύκαμπτο και με εξίσου καλό και ίσως καλύτερο δείκτη προστασίας! Ψάχνουν για το "δέρμα του δράκου"!  

Μήπως υπάρχουν πολλά συμφέροντα που τους εμποδίζουν; Θα μιλήσουμε γι' αυτό σε επόμενο άρθρο!

Ανιχνευτής







1 σχόλιο :

  1. Πολυ καλο το αρθρο σου κομμαντο, οπως παντα αλλωστε! Τα αλεξισφαιρα της δικιας μας ΕΛΜΟΝ πληρουν τις προυποθεσεις που θετουν οι Αμερικανοι. Γι αυτο αλλωστε τα αγορασαν σε μεγαλους αριθμους και στρατιωτικες μοναδες των ΗΑΕ, αστυνομια ΒΕΛΓΙΟΥ, ΕΚΑΜ ΒΟΣΝΙΑΣ. Κακως δεν εχει προμηθευτει ακομη η 13η ΔΕΕ κ η νεοσυσταθεισα ΔΔΕΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.