Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η μάχη του λόφου




Κορέα, 1953. Μια ακόμη ξεχασμένη μάχη, όπως πολλές άλλες, έλαβε χώρα σ' ένα λόφο 300 μέτρων ύψους, όπου οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστήσει ένα φυλάκιο!

Καταλήψεις και επανακαταλήψεις, διαδέχονται η μια μετά την άλλη για ένα λόφο όχι ιδιαίτερης τακτικής σημασίας αλλά περισσότερο ..πολιτικής!

Το βράδυ της 16 Απριλίου 1953, με μια ξαφνική νυκτερινή επίθεση των Κινέζων, καταλαμβάνεται το ύψωμα απ' αυτούς! Από εκεί και μετά ξεκινά ένας αγώνας ανακατάληψης αλλά και επιβίωσης των επιζησάντων από αυτά τα εγχειρήματα!

Αγώνας επί το πλείστον νυκτερινός, χωρίς φεγγάρι, με διεισδύσεις αλλά και με έντονους βομβαρδισμούς πυροβολικού και από τις δύο πλευρές. Οι Κινέζοι εφάρμοζαν ή προσπαθούσαν να εφαρμόσουν την αρχή της αφανούς διείσδυσης και προσέγγισης των χαρακωμάτων των αμυντικών θέσεων. Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά, προσπαθούσαν με θεριστικά πυρά, σε χαμηλό ύψος, σε όλο το μήκος της αμυντικής τοποθεσίας, να απωθούν τους Κινέζους. 

Από τη στιγμή που κάποιος από τους αντίπαλους έμπαινε μέσα στα χαρακώματα του αμυνόμενου, άρχιζε μάχη σώμα με σώμα και με χειροβομβίδες!

Δείτε την ταινία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: Pork Chop Hill


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.