Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Το .."δέρμα του δράκου"

Από τότε που έγινε χρήση του κέβλαρ (kevlar) στις αρχές το '70, έγινε ανάρπαστο και επικράτησε για πάνω από 40 χρόνια! Ακόμη επικρατεί!. Τα γιλέκα και τα κράνη με τέτοιο υλικό, χρησιμοποιούνται απ' όλους τους στρατούς και παρα..στρατούς στον κόσμο, προσφέροντας το αίσθημα ασφάλειας στους μαχητές και σώζοντας ζωές σε αρκετές περιπτώσεις.
Το "Δέρμα Δράκου" σε ακτινογραφία (Πηγή)
Από τις αρχές όμως της 10ετίας του 2000, μια νέα τεχνολογία αρχίζει να αναδεικνύεται στον τομέα των αντιβαλλιστικών θωράκων, γνωστή περισσότερο με τ' όνομα "Δέρμα του Δράκου" (Dragon Skin). Ξεκίνησε από μια μικρή αρχικά εταιρεία στην Καλιφόρνια που έγινε πολύ γνωστή σύντομα, ενώ τ' αλεξίσφαιρά της, ανάρπαστα, όχι μόνο μέσα στο στρατό και τα σώματα ασφαλείας, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής ασφάλειας!

Και αυτό γιατί παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό πλέον κέβλαρ. Ενώ η εξωτερική εμφάνιση των αλεξίσφαιρων γιλέκων είναι φαινομενικά ίδια με αυτή των αντίστοιχων κέβλαρ, το εσωτερικό τους είναι τελείως διαφορετικό. Μια επιφάνεια κέβλαρ, περιλαμβάνει δεκάδες στρώσεις επεξεργασμένων στριφτών και πλεγμένων σταυρωτά ινών, από παρα-αραμίδιο. 


Dragon Skin Body Armor - Protecting SoldiersΤο "Δέρμα του Δράκου" αποτελείται από μικρούς αλληλοκαλυπτόμενους δίσκους που αποτελούνται από ειδικό συνθετικό υλικό κεραμικού και τιτανίου. Αυτοί οι  λοιπόν   δίσκοι που είναι επικαλυμμένοι με καρβίδιο του πυριτίου, συρράπτονται και επικολλώνται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια  φολιδωτή επιφάνεια που μοιάζει (δείτε την διπλανή εικόνα) με το δέρμα των δράκων, όπως παρουσιάζονται σε έργα επιστημονικής φαντασίας! Από εκεί πήρε και τ' όνομα! Αυτός ο τρόπος κατασκευής, προσφέρει μεγάλη ευλυγισία και ευκινησία, εφάμιλλη με αυτή του ανθρωπίνου σώματος.

Το καταπληκτικό όμως είναι, ότι σταματά, χωρίς πρόσθετες πλάκες, σφαίρες 5,56 και 7,62 χιλ. όλων των τύπων όπλων, ακόμη και από κοντινές αποστάσεις, παρέχοντας   προστασία επιπέδου IV, ανάλογα με το μοντέλο και την επιθυμία του πελάτη. Υπόψη ότι το ύφασμα κέβλαρ, χωρίς τις πλάκες, μπορεί να σταματήσει σφαίρες μέχρι επίπεδο ΙΙΙα που σημαίνει βολίδες 9 χιλ και .44 Magnum

Άλλο πλεονέκτημα είναι η μεγάλη του αντοχή σε παρατεταμένες βολές. Είναι γνωστό ότι αν μια σκληρή πλάκα κεραμικού σε συνδυασμό με κέβλαρ, χτυπηθεί επανειλημμένα με σφαίρες, κάποια στιγμή θρυμματίζεται και σταματά να προστατεύει. Μάλιστα οι στρατιωτικές προδιαγραφές λένε ότι έστω και μια σφαίρα να κτυπήσει την πλάκα, θα πρέπει η πλάκα ν΄αντικαθίσταται το συντομότερο, γιατί χάνει πολύ στην αντοχή της.

Με το "Δέρμα του Δράκου", οργανώθηκε μια επίδειξη το 2007 από το History Channel, όπου βλήθηκαν σε κούκλα που φορούσε τέτοιο γιλέκο, 150 σφαίρες 9 χιλ σε ριπές και 20 σφαίρες 7,62 χιλ από  ΑΚ-47! Καμιά σφαίρα δεν διαπέρασε το γιλέκο!

Ακόμη παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε άμεσες εκρήξεις και στο ωστικό κύμα. Το Discovery Channel,  σ' ένα επεισόδιο της σειράς "Τα όπλα του μέλλοντος" (Future Weapons)  παρουσίασε το "Δέρμα του Δράκου" που το φορούσε ένα ομοίωμα ανθρώπου το οποίο το ξάπλωσαν  και "έσκασαν" μια αμυντική χειροβομβίδα που ήταν κολλημένη από κάτω, σε επαφή με  το γιλέκο! 

Ο φολιδωτός τρόπος κατασκευής του, προσφέρει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Διασπείρει την κινητική ενέργεια της εισερχόμενης σφαίρας σ' όλη την επιφάνεια, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός από το κτύπημα (μώλωπες), κατά 40% σε σχέση με το κέβλαρ.  Επίσης ενώ οι σκληρές πλάκες προστατεύουν από εξοστρακισμούς μέχρι και γωνία 35 μοιρών, σ' αυτό το γιλέκο υπάρχει προστασία από προσβολές βλημάτων υπό γωνία μέχρι και 60 μοίρες.
Παράλληλα είναι ελαφρύτερο και εύχρηστο αφήνοντας στο χειριστή ελευθερία κινήσεων σε σύγκριση με το βαρύ και δύσκαμπτο γιλέκο κέβλαρ,  όταν μάλιστα φοριέται με κεραμικές πλάκες. Προσαρμόζεται εύκολα σε άνδρες και γυναίκες.

Όλα τα πλεονεκτήματα υπάρχουν, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν το έκανε ...αποδεκτό, γιατί σε κάποιο αρχικό τεστ του 2006, παρουσίασε όπως λένε προβλήματα. Αποκολλήθηκαν κάποιες φολίδες μετά από παρατεταμένη διάρκεια σε ..υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, οπότε η κόλλα, έλιωσε! Επίσης ειπώθηκε ότι κάποιες βολίδες διαπέρασαν την θωράκιση!

Έτσι άλλες εταιρείες πήραν τα λεφτά! Το ωραίο είναι όπως λέγεται, ότι τρία από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όταν μετά από λίγο αποστρατεύθηκαν, προσλήφθηκαν από την αντίζηλη εταιρεία! Μεγάλα συμφέροντα; Πολύ πιθανόν! Τα γεγονότα όμως ξεπέρασαν αυτή την απόρριψη, αφού κυκλοφορούν ευρέως στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και σε υπηρεσίες προστασίας υψηλών προσώπων. 

Τόσο πολύ έχει διαδοθεί ώστε στρατιώτες στο Αφγανιστάν, το προτιμούν από το χορηγούμενο από την υπηρεσία τους! Οι αμερικανικές αρχές αναγκάστηκαν να εκδώσουν ειδική διαταγή απαγόρευσης για να προλάβουν την επέκταση του φαινομένου! Αλλά όταν κάποιος παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα, δεν κοιτάει τέτοια, όσο και αν προσπαθούν να τον πείσουν! Το ξέρω από πρώτο χέρι! 

Τα τεστ για να αποκτήσει τη αξιοπιστία το επίσημα προς το στρατό, συνεχίζονται. Βέβαια οι παραγγελίες για μαζική παραγωγή έχουν ..κλείσει αλλού! Παρ' όλα αυτά, πέρα από τις ειδικές δυνάμεις, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, αστυνομικές  και μυστικές υπηρεσίες, το αγοράζουν πρόθυμα!



Ανιχνευτής














Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.