Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Οι γυναίκες-μαχητές στη Συρία


Μία γυναίκα-ελεύθερος σκοπευτής, του "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" γνωστή με το παρατσούκλι "Γκεβάρα"  κινείται με το όπλο της, κάπου  στο Χαλέπι, αρχές του έτους. Ποιός άραγε της έδωσε το αυστριακό SSG-69 PI; (Πηγή)

Και όμως, ότι έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο, υλοποιείται στη Συρία από τους αντάρτες αντικαθεστωτικούς. Οργάνωσαν μια ανταρτική μονάδα αποτελούμενη μόνο από γυναίκες μαχητές.

Σκέφτηκαν ότι έτσι θα αποδώσουν καλύτερα και βέβαια αποφεύγονται όλες οι περιπτώσεις ανεπιθύμητης συμπεριφοράς από άνδρες -μαχητές προς τις γυναίκες του ίδιου τμήματος ή μονάδας.

Δεν είναι κάτι καινούργιο οι γυναίκες-μαχητές για την ιστορία του λεγόμενου δυτικού κόσμου, αλλά αποτελεί καινοτόμα υπέρβαση για τον ισλαμικό κόσμο, όπου η αντίληψη περί γυναικών είναι ..διαφορετική.

Οι γυναίκες εξ ανάγκης πήραν τα όπλα είτε για τη μια, είτε για την άλλη παράταξη. Μπορούν και κάνουν τα πάντα. Ακόμη και για στα καθήκοντα του ελεύθερου σκοπευτή, επιστρατεύονται οι γυναίκες , στον "Ελεύθερο Συριακό Στρατό"!

Από πλευράς του κυβερνητικού στρατού, μπορεί να μην ακούγονται πολλά για τις ειδικές τους δυνάμεις, αλλά  και αυτοί έχουν ενεργοποιήσει τις γυναίκες  στον καταστρεπτικό εμφύλιό τους πόλεμο. Οργανώνουν τμήματα πολιτοφυλακής και εκπαιδεύονται στον οπλισμό, στην λειτουργία οδοφραγμάτων, σε εγκατάσταση ενεδρών, σε τακτική μικρών κλιμακίων και σε ελέγχους ασφαλείας.

A Syrian National Defense force woman who just finished training, holds a rifle at the training center in Wadi al-Dahab in the Syrian city of Homs, on January 21, 2013. AFP PHOTO/ANWAR AMRO
Γυναίκα των κυβερνητικών δυνάμεων Εθνικής Άμυνας της Συρίας, στο στρατόπεδο εκπαίδευσης, αρχές του 2013. (Πηγή

Αν προσέξετε λίγο, θα δείτε μια διαφορά στο "παρουσιαστικό" του γυναικείου προσωπικού, μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών. Στον κυβερνητικό στρατό οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ελεύθερα με "δυτικό" αέρα, θα έλεγα. Οφείλεται στην διαφορετική αντίληψη και θρησκευτική πεποίθηση. Όσο και αν δεν το παραδέχονται, στην ουσία παρακολουθούμε ένα είδος θρησκευτικού πολέμου!  Οι σουνίτες, που αντιπροσωπεύουν το 80% του πληθυσμού στη Συρία, υποστηρίζουν την επανάσταση.

Από την άλλη πλευρά οι αλεβίτες, που αποτελούν το 15% και οι χριστιανοί που είναι 5%, πρόσκεινται με τον Άσαντ που και αυτός είναι αλεβίτης, γιατί πιστεύουν ότι αν επικρατήσουν οι αντάρτες, όλοι τους θα εξοντωθούν! Φοβάμαι ότι έχουν μάλλον δίκιο! Δυστυχώς δεν τα βρήκαν μετά από τόσα χρόνια. Τώρα ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς!

Ένας εμφύλιος χωρίς τελειωμό με εκατόμβες νεκρών. Ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο; Όποιος και αν έχει δίκιο, όταν τελειώσει, ο πόλεμος, δεν θα υπάρχει η Συρία όπως την ξέραμε! Κάποιος θα έχει νικήσει, αλλά δεν θα είναι οι Σύριοι!


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.