Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η μάχη του Dien Bien Fhu

Ρίψη Γάλλων αλεξιπτωτιστών. Πηγή φωτογραφίας

Μια δραματική μάχη εξελίσσεται την Άνοιξη του 1954 σ' ένα ασήμαντο μέχρι τότε χωριό της Ινδοκίνας το Ντιεν Μπιεν Φου.

Επίλεκτες δυνάμεις των Γάλλων, μονάδες της Λεγεώνας των Ξένων και Αλεξιπτωτιστές, αμύνονται μέχρι θανάτου της προκεχωρημένης βάσης τους στην ομώνυμη κοιλάδα, εναντίον δεκάδων χιλιάδων ανταρτών Βιετ-Μινχ. Οι Γάλλοι συνετρίβησαν μετά από μάχη 57 ημερών  (Μάρτιος-Μάιος 1954) και έχασαν τις αποικίες τους εκεί. 

Το τέλος της γαλλικής αποικιοκρατίας, είναι η απαρχή του πολέμου του Βιετνάμ, που θα ξεκινήσει μετά από μερικά χρόνια.

File:Dien bien phu castor or siege deinterlaced.png
Πηγή
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, αυτό που συνέβη στο Ντιεν Μπιεν Φου από στρατιωτικής πλευράς, αξίζει της προσοχής ενός στρατιωτικού μελετητή. Η περιμετρική άμυνα, οι νυκτερινές καταδρομές εκτός περιμέτρου από τους αμυνόμενους και οι διεισδύσεις των ανταρτών από υπόγειες σήραγγες,  η μάχη σώμα με σώμα, οι εναέριοι ανεφοδιασμοί, οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών την νύκτα, συνθέτουν ένα πλέγμα τακτικής μικρών κλιμακίων όπου εκτυλίσσονται στιγμές ηρωισμού και από τις δύο πλευρές. 

Υπάρχει ειδική ιστοσελίδα για την λεπτομερή έκθεση των επιχειρήσεων που έγιναν εκεί, αλλά κυκλοφορεί και ένα καλό βιβλίο για το θέμα.

Μετά από χρόνια, οι Γάλλοι έβγαλαν και ταινία που παρουσιάζεται η εξέλιξη της μάχης. Δείτε χαρακτηριστικές σκηνές, πιέζοντας το σύνδεσμο: Ντιεν Μπιεν Φου .


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.