Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η μάχη του Kapyong


Πηγή
Στις 24 Απριλίου του 1951, τα κινεζικά στρατεύματα, ακολουθώντας την άναρχη φυγή του νοτιοκορεατικού στρατού, έφτασαν καταδιώκοντάς τους, 39 χιλιόμετρα πίσω από το μέτωπο, σε τοποθεσία που οργάνωναν για αμυντικό αγώνα αυστραλιανές και καναδικές μονάδες, που είχαν διατεθεί στα πλαίσια εντολής του ΟΗΕ.

Η μάχη που ακολούθησε, ήταν πρωτοφανής και σχεδόν πήρε προσωπικό χαρακτήρα με στρατιώτη εναντίον στρατιώτη, σε απόσταση μιας ξιφολόγχης, συχνά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι αμυντικές θέσεις των συμμάχων εμπόδιζαν την κύρια πρόσβαση προς την Σεούλ, την πρωτεύουσα της νότιας Κορέας. Η πρόσβαση αυτή, ήταν στην ουσία μια κοιλάδα που αποτελούσε και την πανάρχαιη δίοδο προς την πόλη από βορρά.

Τα στρατεύματα του ΟΗΕ, κατείχαν τα δεσπόζοντα εδάφη και διέθεταν επαρκή υποστήριξη πυροβολικού. Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι, βασίζονταν κυρίως στην πολυάριθμη δύναμη των στρατιωτών τους, που εκτελούσαν συνεχείς και κατά κύματα επιθέσεις χωρίς να νοιάζονται για τις απώλειες!

Τελικά οι σύμμαχοι κράτησαν! Αυτή η μάχη ήταν και το πρώτο σημείο καμπής της 5ης επιθετικής ενέργειας των Κινέζων εκείνη την άνοιξη, που είχε σαν σκοπό να "πετάξει" στην θάλασσα τους δυτικούς που είχαν μαζευτεί στην κορεατική χερσόνησο! Αν είχαν περάσει, και καταλάμβαναν την Σεούλ, ή ήττα ίσως πυροδοτούσε ακόμη μια πυρηνική επίθεση των Αμερικανών κατά της Κίνας που θα μπορούσε να αποτελεί την αρχή ενός 3ου παγκόσμιου πολέμου.

Δείτε ΕΔΩ, αυτή την ξεχασμένη μάχη, από ένα ξεχασμένο πόλεμο!


Ανιχνευτής







1 σχόλιο :

  1. Eνδιαφέρων σύνδεσμος - μπράβο

    Αξίζει πάντως να ρίξει κανείς και μια ματιά σ΄αυτόν :


    http://books.google.gr/books?id=_moOpC76OxwC&pg=PA83&lpg=PA83&dq=lieutenant+Mike+Levy&source=bl&ots=6tL_P8H2oW&sig=whYLQ6bRCvppCPaoZ4o9xNgIFgE&hl=el&sa=X&ei=GAN4UYm-D4aGsway6YHgCw&ved=0CHEQ6AEwCA#v=onepage&q=lieutenant%20Mike%20Levy&f=false

    (ψάχνοντας λεπtομέρειες για τον Lt Dan Levy)

    Συνέχισε συνάδελφε...

    Π2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.