Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ένα πάντα επίκαιρο Μουσείο!

Πηγή

Αισθάνθηκα την ανάγκη, να ξαναθυμίσω την ύπαρξη ενός Μουσείου, που είναι αφιερωμένο στους Καταδρομείς! Ίσως γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν έχει διαφημιστεί στην έκταση που θα έπρεπε. Διαθέτει  όμως μια εξαιρετική συλλογή στοιχείων και αντικειμένων που κάνουν τον επισκέπτη να βιώσει ή να ξαναβιώσει ένδοξες αλλά και θλιβερές στιγμές της ιστορίας του ελληνισμού.

Δυστυχώς τέτοιο μουσείο ξεχωριστό για τις Δυνάμεις Καταδρομών ή τις Ειδικές Δυνάμεις αν θέλετε, δεν υπάρχει στον ελλαδικό χώρο. Μόνο στο Πολεμικό Μουσείο μπορείς να δει κάποιος αντικείμενα για την ιστορία των Καταδρομών, και περισσότερο του Ιερού Λόχου.

Οι μεταγενέστερες επιχειρήσεις των μονάδων Καταδρομών, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συμμοριτοπολέμου, ή ανταρτοπολέμου ή εμφύλιου πολέμου, (παίξιμο λέξεων με ίδιο θλιβερό αποτέλεσμα), "σβήστηκαν;" από τη μνήμη ή έγινε προσπάθεια διαγραφής, για να μην οξύνουν τα πνεύματα της διχόνοιας, όπως ήταν το βασικό πολιτικό επιχείρημα του περασμένου αιώνα. Ξεχνιούνται σιγά-σιγά με την "αποχώρηση" των τελευταίων ζώντων παλαιμάχων.

Ευτυχώς που υπάρχουν και διατηρούνται τα λεπτομερή ιστορικά αρχεία στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, αν και δεν νομίζω ότι έχει γίνει η κατάλληλη  επεξεργασία ακόμη. Έχουν εκδοθεί στο παρελθόν στρατιωτικά και μη έντυπα, αλλά δεν καλύπτουν σε όλο το φάσμα τις επιχειρήσεις των μονάδων Καταδρομών. Υπήρξε μάλιστα εποχή, που αποσύρθηκαν εκδόσεις από τις στρατιωτικές βιβλιοθήκες και ...καταστράφηκαν για να μη "συντηρούν" το μίσος απέναντι στους ..άλλους! Δεν είμαι βέβαιος αν αυτή η κίνηση ήταν αμφίπλευρη.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εκείνης της εποχής, σταμάτησαν να διδάσκονται σε στρατιωτικές σχολές. Έχω ακούσει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναλάβει ένας απόστρατος αξιωματικός  παλιός καταδρομέας, την συγκεντρωτική και λεπτομερή συγγραφή των μαχών και των επιχειρήσεων των ΛΟΚ.

Ίσως αποτελούμε τη μοναδική εξαίρεση παγκοσμίως, που ένα κομμάτι της στρατιωτικής ιστορίας μας, είναι μάλλον άγνωστο σε πολλούς νεώτερους και ειδικότερα σε προσωπικό των ειδικών δυνάμεων. Κάποιες μάχες έχω αναρτήσει στο παρελθόν.

Εδώ όμως μιλάω για το Μουσείο των αγώνων Καταδρομών της Κύπρου, που άνοιξε για πρώτη φορά πριν από περίπου 3 χρόνια. Έκτοτε ακούγεται περιστασιακά, ίσως πιο πολύ στο νησί.

Πηγή

"Αποστολή αυτού του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων των Καταδρομών, η μελέτη και η τεκμηρίωση της ιστορίας τους και η προβολή της ιδέας, ανά τους αιώνες".



Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.