Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ένα σύγχρονο τουρκικό τυφέκιο;



Turkey’s first unique design infantry rifle produced


Ένα νέο  ατομικό τυφέκιο κατασκεύασε η γνωστή ιδιωτική τουρκική εταιρεία όπλων "Sarsilmaz Silah Sanayi".

Το τυφέκιο SAR 223, αλλά, και το υποπολυβόλο TE 54 έχουν κατασκευασθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του NATO, όπως είπε ο Latif Aral Alis, ο πρόεδρος της βιομηχανίας όπλων, στους δημοσιογράφους κατά την επίδειξη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Δεν πρόκειται όμως για κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο, όπως έσπευσαν πολλά ΜΜΕ να ανακοινώσουν. Το τυφέκιο SAR 223, φαίνεται ν' αποτελεί στην ουσία, μια εκδοχή του αμερικανικού τυφεκίου AR-15 διαμετρήματος 5,56 χιλ.  

To TE 54, είναι κατά κάποιο τρόπο μια πρωτοτυπία, αφού χρησιμοποιεί στην εξωτερική του εμφάνιση το μοντέλο της αμερικανικής  καραμπίνας Μ4 ενώ έχει διαμέτρημα 9 χιλ. Είναι κάτι αντίστοιχο του υποπολυβόλου MP 5.




Σίγουρα υπάρχουν και κυκλοφορούν καλύτερα υποπολυβόλα, όπως για παράδειγμα το ΜΡ7  (735 m/sec αρχική ταχύτητα βολίδας) ή το FN P90 που έχει πολύ μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα κατά την έξοδο της βολίδας από την κάννη  (777 m/sec έναντι 385m/sec το τουρκικού) ή του Kriss Vector .45 που διαθέτη υψηλή κινητική ενέργεια.

Δεν παύει όμως να είναι μια ακόμη, ανταγωνίσιμη στην αγορά τουρκική κατασκευή, που προσελκύει πολλούς λάτρεις των όπλων κυρίως στις ΗΠΑ, αφού η εξωτερική εμφάνιση των όπλων τους είναι πολύ οικεία, ενώ παράλληλα αποτελεί ίσως και οικονομικότερη λύση.

Ίσως αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος αυτής της προσπάθειας. Δεν είναι ακόμη τίποτα επιβεβαιωμένο για τη χρήση τους από τον τουρκικό στρατό. Άλλωστε, πριν από 2 χρόνια ανακοινώθηκε επίσημα από  το τουρκικό ΥΠΑΜ η υιοθέτηση του νέου  εθνικού ατομικού τους τυφεκίου. Λέτε να άλλαξαν γνώμη; Δεν νομίζω!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.