Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

"Σκυλλίας 2013"




Από το 2011 με ιδιωτική πρωτοβουλία, ξεκίνησαν οι αγώνες διάπλου του Ευβοϊκού κόλπου με την ονομασία "Σκυλλίας". προς τιμήν του αρχαίου προγόνου μας Σκυλλία, γλύπτου αλλά και δεινού κολυμβητή. 

Η ιστορία του Σκυλλία ήταν και εξακολουθεί να είναι από τις πιο γνωστές που αναφέρεται σε "ύφυδρους πολεμιστές" όπως ονομάζει τους αμφίβιους στρατιώτες ή τους τότε βατραχανθρώπους, ο Θουκυδίδης. Ο Ηρόδοτος, ο ιστοριογράφος από την Αλικαρνασσό που ονομάστηκε και πατέρας της Ιστορίας, αναφέρει ότι το 500 π.Χ ο δύτης Σκυλλίας ύστερα από πολλά κατορθώματα του στη θάλασσα, συνελήφθη από Πέρσες στρατιώτες οι οποίοι τον επιβίβασαν σε ένα από τα πλοία του στόλου τους με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ελληνικού στόλου.

 Όμως ο Σκυλλίας έμαθε τα σχέδια τους και βούτηξε από το πλοίο στην θάλασσα, έκοψε τα σκοινιά από τις άγκυρες και δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στον Περσικό στόλο. Χρησιμοποιώντας ένα κούφιο καλάμι ως αναπνευστήρα κολύμπησε 9 ναυτικά μίλια (80 στάδια) μέχρι το Αρτεμίσιο και ανέφερε στους Έλληνες τις προθέσεις του εχθρού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Βέβαια, κυκλοφορούν πολλές άλλες εκδοχές, αλλά όλες συντείνουν στο γεγονός ότι ο Σκυλλίας ήταν φοβερός κολυμβητής και δύτης, Γι' αυτό οι Έλληνες μετά τον πόλεμο αφιέρωσαν στους Δελφούς και χρυσά αγάλματα σ' αυτόν και την κόρη του που επίσης ήταν δεινή κολυμβήτρια σαν τον πατέρα της και τον βοήθησε στις ενέργειές του, κατά των Περσών. 

Οι σύγχρονοι αγώνες περιλαμβάνουν κολύμβηση 15 χιλιομέτρων και θα γίνουν στις 27 Ιουλίου 2013. Όποιος ενδιαφέρεται θα δει πολλές πληροφορίες στο σύνδεσμο: "ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2013"



Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.