Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

"Αν ο εχθρός γνωρίζει τι πράττει ο εχθρός...."

Πηγή

"Αν ο εχθρός γνώριζε τι πράττει ο εχθρός, τότε ο εχθρός θα ενίκα τον εχθρόν". Είναι μια φράση που αποδίδεται στον Μέγα Ναπολέοντα, ο οποίος  με αυτό τον τρόπο τόνισε την ανάγκη της απόκτησης ορθών πληροφοριών κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

"Γνώρισε τον εχθρό, γνώρισε τον εαυτό σου, και η νίκη σου ποτέ δεν θα διακινδυνεύσει. Γνώρισε το έδαφος, γνώρισε τον καιρό και τότε η νίκη σου θα είναι συνολική. " είπε παλιότερα ο Sun Tsu o ο Κινέζος συγγραφέας της "Τέχνης του πολέμου" τονίζοντας και αυτός την αξία των επίκαιρων και ακριβών πληροφοριών.

Αλλά και ένας δικός μας βυζαντινός αυτοκράτορας, λόγιος και πολυμαθέστατος, έγραψε μια πραγματεία σε σχέση με τα στρατιωτικά, που εκτιμώ ότι βασίστηκε σε προϋπάρχουσες αρχαίες πηγές Ελλήνων και Ρωμαίων και αναφέρει για την ορθή προπαρασκευή των επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν σαφώς και την συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών προκειμένου να μπορεί ένας στρατηγός να εκτιμά σωστά την κατάσταση και να παίρνει ορθές αποφάσεις.

"Τα Τακτικά" του Λέοντος ΣΤ' του Σοφού, συντάχθηκαν περί το 900 μ.Χ., και παραθέτουν 294 αξιώματα ή μάλλον παραγγέλματα για το πώς μπορεί ένας πόλεμος να κερδηθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Πρόκειται για αξιώματα τα οποία, παρά τη διαχρονική τους αξία, ελάχιστα έχουν μελετηθεί έως τώρα. Αποτελούν έναν άριστο στρατιωτικό κανονισμό εκείνης της εποχής, που σε αρκετά σημεία, οι αρχές του παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα όπως διαπιστώνεται μέσα  στα διάφορα στρατιωτικά δημοσιεύματα ελληνικά και ξένα. Τα μέσα έχουν αλλάξει!

Οι ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες είναι αυτό που απασχολούσε και εξακολουθεί ν' απασχολεί τους στρατιωτικούς ηγήτορες όλων των εποχών. Πολύ δε περισσότερο απασχολεί τους διοικητές και τους επιτελείς των ειδικών επιχειρήσεων, διότι μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας ή παταγώδους αποτυχίας, όταν μια επιχείρηση στηρίζεται στην αφάνεια, στη μυστικότητα και στον αιφνιδιασμό. Μια μικρή πληροφορία να ξεφύγει και όλα σωριάζονται σαν ντόμινο!

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κληθεί να προσφέρει την υποστήριξή της στον τομέα αυτό, χωρίς βέβαια να παραμερίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας! Γι' αυτό άλλωστε όλοι οι στρατοί πασχίζουν να διατηρούν και να εξοπλίζουν ειδικά τμήματα αναγνώρισης που να είναι ικανά να διεισδύουν σε βάθος και να αποστέλουν πληροφορίες για όποιο στόχο κρίνεται απαραίτητο.

Αλλά δεν είναι μόνο η διεύθυνση, η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών το  πρόβλημα! Είναι και η ταχεία εκμετάλλευσή τους. Στις ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε, η ορθή διαχείριση πληροφοριών, η γρήγορη αντίληψη της κατάστασης, η λήψη απόφασης  και η έγκαιρη απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας από όλους τους συμμετέχοντες άμεσα ή έμμεσα, παίζουν καταλυτικό ρόλο.

Στην ετήσια διάσκεψη Αμυντικής Βιομηχανίας Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αμερική το 2013, SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference) όλοι οι Αμερικανοί ανώτατοι διοικητές ζήτησαν από τους εκπροσώπους των διαφόρων εταιρειών, σε συζήτηση που άνοιξε, ακριβώς αυτό! Να σχεδιαστούν συστήματα για ταχύτερη απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας! Συστήματα επικοινωνιών, εντοπισμού στόχων και μεταφοράς δεδομένων εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα!

Δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεστε, έξυπνα σκεπτόμενος ο σύνδεσμος αμυντικών εταιριών, οργανώνει με δικά του χρήματα τέτοιες διασκέψεις, και παίρνει απ' ευθείας από τον "πελάτη", τις ανησυχίες του και τις απαιτήσεις του! Καθόλου άσχημα για τους Αμερικανούς!

Πηγή

Αλλά ας πάμε πάλι στο θέμα! Η προτεραιότητα  που έδωσαν οι διοικητές των διοικήσεων ειδικών επιχειρήσεων ήταν  στην προηγμένη συλλογή πληροφοριών, στην αναγνώριση και στην επιτήρηση  (Improved Intelligence, Surveillance, Reconnaissance- ISR). Ζήτησαν τρόπους ταχείας ανάλυσης όγκου πληροφοριών (προφανώς μέσω διαδικτύου και όχι μόνο) και του συντομότερου δυνατού εντοπισμού κρισίμων πληροφοριών.

Όλοι οι διακλαδικοί διοικητές επιθυμούν την καλύτερη δυνατή διανομή πληροφοριών  και αλληλοενημέρωση. Θέλουν την κατάλληλη "μηχανή" γι' αυτό. Θέλουν πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο, τρομοκράτη ή μη!

Ζήτησαν συσκευές ασυρμάτων πολλαπλών δυνατοτήτων αλλά με δυνατότητες διαλειτουργικότητας  με οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά.

Ακόμη συζητήθηκε η κατασκευή νέων μέσων διείσδυσης από ξηρά και θάλασσα. Για τα τελευταία μάλιστα υπήρξε ομόφωνη επιθυμία να έχουν την δυνατότητα καθαίρεσης από οποιοδήποτε πλωτό μέσον!

Οι βάτραχοι που είχαν και αυτοί  συμμετοχή στη συζήτηση, ανακοίνωσαν ότι ψάχνουν για την βέλτιστη συσκευή κλειστού κυκλώματος με άπειρες ώρες διάρκειας, υποβρύχια οχήματα με καλύτερες ταχύτητες αλλά και όπλα που να λειτουργούν εξ ίσου καλά στο νερό και στην ξηρά. Λίγο άσχετα με το θέμα των πληροφοριών, αλλά αυτός είναι τώρα ο καημός τους.

Και για λόγους ..οικονομίας, ειπώθηκε ότι θα απαιτήσουν όχι αγορές νέων προϊόντων, αλλά ανακατασκευές υπαρχόντων σε πρώτη φάση, μέχρις ορίου ζωής τους.

Υλικά beacons εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων ειδικών επιχειρήσεων (Tagging, Tracking, Locating,TTL)

Προς το παρόν η SOCOM, υλοποιεί ένα πρόγραμμα εκτόξευσης και εγκατάστασης  μικρών δορυφόρων 300 μίλια πάνω και γύρω από τη γη προκειμένου να έχει γρήγορες, ασφαλείς, ανεξάρτητες και αξιόπιστες επικοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, ακόμη και στην πιο απόμακρη και απομονωμένη περιοχή. Παράλληλα προσδοκά ότι έτσι θα εντοπίζει όλους τους δυνητικούς αντίπαλους με  μεγάλη ευκολία. Από τους 28 νανοδορυφόρους που θα εκτοξευτούν συνολικά οι 8 θα διατεθούν στις ειδικές επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά και διαφορετικά μέσα για τον εντοπισμό στόχων. Ο πιο κλασσικός τρόπος είναι μια περίπολος αναγνώρισης να εντοπίσει τον στόχο και στη συνέχεια να "μαρκάρει" την περιοχή με συσκευές beacon ή ακόμη πιο απλά και με φώτα υπερύθρου φωτός, ώστε να παρακολουθείται από κατασκοπευτικούς δορυφόρους ή/και να κατευθύνονται μέσα πυρός εναέρια κατά το πλείστον, για την καταστροφή του.

Επιπλέον, αξιοποιούνται στο έπακρον συσκευές αποκρυπτογράφησης wi-fi και παρακολούθησης ηλεκτρονικών εκπομπών και εργασιών του ή των ανθρώπινων στόχων. Με αυτού του είδους τα συστήματα δίνεται η δυνατότητα παρεμβολής, ανακατασκευής, διασκευής ή και πλήρους αλλοίωσης ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς όφελος του χρήστη, δηλαδή του "Μεγάλου αδελφού" και φυσικά των ειδικών δυνάμεων.

Αρχίζει να προδιαγράφεται μια νέα εποχή στον τομέα των πληροφοριών και της ειδικής αναγνώρισης με "επαναστατικές" και νεωτεριστικές μεθόδους. Όποιος δεν τις παρακολουθεί, αυτός ..χάνει!

Για όσους έχουν να κρύβουν μυστικά και ν' αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, έχω να δώσω μια μικρή συμβουλή: Να σκοτώνετε όλα τα ..κουνούπια γύρω σας γιατί μπορεί να είναι ..κατάσκοποι, όπως βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω. Ποτέ κανείς δεν ξέρει...

Πηγή


Ανιχνευτής















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.