Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Εντοπίζοντας σκοπευτές με smartphone



A new smartphone-based system is able to triangulate the approximate whereabouts of sniper...

Αν βρίσκεσαι έξω στο δρόμο και ακούσεις ξαφνικά πυροβολισμούς, το πρώτο πράγμα που ασυνείδητα θα κάνεις είναι να καλυφθείς. Αλλά από που προέρχονται οι πυροβολισμοί; Δύσκολο να το βρεις αν δεν είσαι κατάλληλα εκπαιδευμένος. Το πρόβλημα είναι από που προέρχεται ο ήχος. Δεν είναι πάντα προφανές!

Μπορεί να κρυφτείς πίσω από ένα αντικείμενο που πιστεύεις ότι θα προστατεύσει από τις σφαίρες, αλλά μπορεί και να παρουσιάζεις ένα άριστο στόχο μέσα από τη διόπτρα ενός σκοπευτού.

Με αυτό το πρόβλημα ασχολήθηκε μια ομάδα επιστημόνων, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, από το πανεπιστήμιο Βαντερμπιλτ του Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών και ανέπτυξε ένα σύστημα που με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου τύπου smartphone, πορεί κάποιος να επισημάνει τη θέση από την οποία προέρχονται πυροβολισμοί, δηλαδή τη θέση του σκοπευτή.

Αυτό το σύστημα ή το πρόγραμμα αν θέλετε, βασίζεται σε ένα προηγούμενο που αναπτύχθηκε έξι χρόνια πρίν από μια άλλη ερευνητική ομάδα με επκεφαλής τον καθηγητή Akos Ledeczi. Σ' εκείνο το πρόγραμμα, αισθητήρες με μικρόφωνα που τοποθετούνται σε κράνη στρατιωτών, συνεργάζονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας.

Κάθε αισθητήρας καταγράφει το αρχικό εκρηκτικό κύμα που προέρχεται από την κάννη ενός πυροβόλου όπλου, καθώς και τα παραγόμενα στη συνέχεια ηχητικά κύματα που δημιουργούνται από την βολίδα καθώς διασχίζει τον αέρα. Ένας κεντρικός μικροεπεξεργαστής χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά ακριβές ρολόι για να συγκρίνει τους διαφορετικούς χρόνους, που οι επι μέρους αισθητήρες καταγράφουν τους παραπάνω ήχους. Έτσι, με βάση τις θέσεις που βρίσκονται οι αισθητήρες (θέσεις των στρατιωτών που φορούν στο κράνος τους αισθητήρες) ο μικροεπεξεργαστής με τη μέθοδο του τριγωνισμού μπορεί να εντοπίσει κατά προσέγγιση τη θέση του σκοπευτή.

Το νέο σύστημα αντί να χρησιμοποιεί  αισθητήρες επάνω σε κράνη, τους χρησιμοποιεί σε smarphones. Επειδή απαιτούνται περισσότερα του ενός κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να εφαρμοσθεί σε ομάδα ατόμων. Ο μικροεπεξεργαστής, που έχει το μέγεθος μιας τράπουλας, μετά τη συγκέντρωση και ανάλυση όλων των δεδομένων τα μεταφέρει μέσω bluetooth σε όλα τα κινητά της ομάδας και καταδεικνύει σε χάρτη που εμφανίζεται στην οθόνη, την περίπου θέση του αντίπαλου σκοπευτή.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο παραλλαγές του νέου συστήματος. Στη μια περίπτωση απαιτούνται τουλάχιστον έξι ηλεκτρονικοί αισθητήρες που ο καθένας διαθέτει το μικρόφωνό του. Καταγράφοντας τον αρχικό πυροβολισμό και τα ηχητικά κύματα που παράγει η βολίδα, εκτιμάται η θέση του σκοπευτή. Στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιούνται δύο αισθητήρες με τέσσερα μικρόφωνα ο καθένας. Εδώ καταγράφεται μόνο ο αρχικός πυροβολισμός και καταδεικνύεται απλά η κατεύθυνση από την οποία προέρχεται με μια πρόχειρη εκτίμηση της θέσης του όπλου.

Το πρόβλημα όμως δυσκολεύει πολύ, όταν ο σκοπευτής χρησιμοποιεί σιγαστήρα! Μόνο με πολύ καλή εκπαίδευση ελαττώνεται ο κίνδυνος. Τα gadgets απλά βοηθούν αλλά δεν αντικαθιστούν την εκπαίδευση!


Ανιχνευτής

Πηγή






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.