Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Προσλήψεις προσωπικού στις Ειδικές Δυνάμεις

Πρόσφατα ανακοινώθηκε σε μέσα ενημέρωσης ο τρόπος πρόσληψης προσωπικού ειδικών δυνάμεων προς αποφυγή της "γήρανσης" όπως διατυπώνεται. 

Δεν ξέρω αν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ίσως ρυμουλκήθηκαν από τις ανάγκες που προώθησε το ΓΕΝ για τους βατραχανθρώπους του ΠΝ. Γι' αυτό άλλωστε έλαβε κατά τα γραφόμενα, προτεραιότητα.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πλαφόν των 50 προσλήψεων ανά έτος για όλους τους κλάδους και με προβλημάτισε είναι η αλήθεια, ο τρόπος κάλυψης των επιχειρησιακών αναγκών σε αναπλήρωση προσωπικού. Αν από τους 50 κριθούν κατάλληλοι τελικά οι ..30 πώς θα καλυφθούν οι άλλες 20 θέσεις; Από τους πολλούς υποψηφίους που θα επιζητήσουν ..ανακατάταξη ή παράταση θητείας; Αν απαιτείται να καλυφθούν 60 θέσεις γιατί "κολλάμε" στους 50; Μόνο με οικονομικά κριτήρια;

Η  "γήρανση" πώς προσδιορίζεται άραγε; Με τι κριτήρια; Αν υποθέσουμε ότι έχουμε δύο 35χρονους, έναν, ας πούμε Ταγματάρχη, και ένα Επιλοχία. Ποιός από τους δύο θεωρείται "γηρασμένος"; Οι απαιτήσεις που υπάρχουν για ένα Ταγματάρχη ή Πλωτάρχη ή Επισμηναγό των ειδικών δυνάμεων από πλευράς φυσικών ικανοτήτων, είναι λιγότερες από αυτές που  τίθενται για τον υπαξιωματικό της αυτής ηλικίας; Αν ναι, κάπου κάνουμε λάθος! 

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι το πρόβλημα αναπλήρωσης προσωπικού, ειδικά επαγγελματιών οπλιτών, οφείλεται στο γεγονός της εθελοντικής τους αποχώρησης μετά την συμπλήρωση τριετίας, για να καταταγούν σε σώματα ασφαλείας, που τους προσλαμβάνουν ευχαρίστως έτοιμους, εκπαιδευμένους και μεστωμένους. Γιατί προτιμούν οι ΕΠΟΠ των ειδικών δυνάμεων τα σώματα ασφαλείας; Είναι πολύ καλή ερώτηση που χρειάζεται και καλή απάντηση από τους αρμοδίους.

Οι προσλήψεις  για την αναπλήρωση προσωπικού ειδικών δυνάμεων, πρέπει πάντα να διέπονται από την αρχή της κάλυψης των επιχειρησιακών απαιτήσεων. Παράλληλα όμως, δεν θα πρέπει να προσλαμβάνεται κόσμος και κοσμάκης, μόνο και μόνο για να συμπληρωθεί το νούμερο. Μόνο οι οι ικανοί και κατάλληλοι. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα πάντα και όχι στα ..."ανελαστικά αιτήματα", κοινώς ρουσφέτια!

Αν θέλουμε καλές ειδικές δυνάμεις, πρέπει να έχουμε και πολύ καλά κίνητρα γι' αυτό! Η εξίσωση εδώ βλάπτει και πολύ μάλιστα! Όσοι δεν το έχουν καταλάβει, είναι "βαθιά νυχτωμένοι"!


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.