Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Βρώμικοι Πόλεμοι


Το νέο δόγμα χρησιμοποίησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, έρχεται να κριτικάρει και να καυτηριάσει ένα βιβλίο αρχικά και μετέπειτα ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο συγγραφέας Τζέρεμι Σκάχιλ (Jeremy Scahill) παρουσιάζει σκηνές και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων για τη δράση των Αμερικανών μέσα από συγκεκαλυμένες ειδικές επιχειρήσεις.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Dirty Wars. The world is a battlefield" (Βρώμικοι Πόλεμοι. Ο κόσμος ένα πεδίο μάχης).

 Και τα δύο, βιβλίο και ντοκιμαντέρ, κυκλοφόρησαν αρχές του 2013 με αντικρουόμενες κριτικές. Ο συγγραφέας παρουσιάζει μια άλλη όψη των ειδικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη, στη Σομαλία, παλαιότερα στο Ιράκ, στην Αφρική και ίσως σε άλλες περιοχές, χρησιμοποιώντας "αθέμιτες" μεθόδους.

Συλλήψεις τη νύχτα, εκτελέσεις, προσβολές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μισθώσεις τοπικών πολεμάρχων για να  κάνουν αυτοί τις "βρώμικες" δουλειές, είναι μερικά από αυτά που περιγράφονται. Γύρω στις 1700 νυκτερινές επιχειρήσεις έγιναν μέσα σ' ένα τρίμηνο στο Αφγανιστάν το 2011-2012 χωρίς να ..αναφερθούν (σε ποιόν άραγε;) με άγνωστο αριθμό θυμάτων! Επικεντρώνεται περισσότερο στις παράπλευρες απώλειες, αλλά και σε δολοφονίες ακόμη και Αμερικανών πολιτών, που υποστήριζαν μουσουλμάνους αντάρτες. Και όλα αυτά χωρίς άμεση ενημέρωση της αμερικανικής γερουσίας (λέει), αλλά με την ..έγκριση του Λευκού Οίκου!

Σε κάποιο σημείο περιγράφεται πως οι Αμερικανοί καταδρομείς, αφαιρούν τις σφαίρες από τα σώματα των νεκρών αντιπάλων τους, για να μη φανεί από την προέλευση των πυρομαχικών  η παρουσία τους! 

Λίγο τραβηγμένο βέβαια μου ακούγεται, γιατί πυρομαχικά κάθε προέλευσης κυκλοφορούν χωρίς φραγμό σε τέτοιες περιοχές! 

Ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί και έχει γράψει βιβλία στο παρελθόν για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, για τις θηριωδίες που διαπράχτηκαν στο Ανατολικό Τιμόρ και για την Blackwater, τον "στρατό της σκιάς" όπως τους ονομάζει.

Δείτε το ενδιαφέρον  ντοκιμαντέρ του, πιέζοντας τον σύνδεσμο: "Dirty Wars".

Ελπίζω να γράψει για το βρώμικο πόλεμο στη Λιβύη, στη Συρία, στο Λίβανο, στην Κολομβία, στη Νιγηρία, στο Κονγκό, στο Πακιστάν, στο Μάλι , στο Κουρδιστάν και ...ας μην πούμε άλλα γιατί δεν θα προλάβει!

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.