Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Εκπαίδευση μέχρι θανάτου


Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε στον αγγλικό τύπο η είδηση του θανάτου δύο υπαξιωματικών του Territorial Army, εθελοντών εφέδρων δηλαδή, υποψηφίων για τις ειδικές δυνάμεις και συγκεκριμένα για τα εφεδρικά συντάγματα των  SAS.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει αναλυτικά για την επιλογή που κάνουν στο προσωπικό τους, που θεωρείται από τις πιο απαιτητικές και σκληρές επιλογές προσωπικού ειδικών δυνάμεων στον κόσμο. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ποσότητα και η "οροφή" της δύναμης όσο η ποιότητα του προσωπικού και αυτό θεωρώ ότι είναι το σωστό, για τέτοιου είδους τμήματα.

Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αδυναμία των εκπαιδευτών, να αντιληφθούν και να προλάβουν τέτοια άσχημη και θανατηφόρα εξέλιξη για τους άτυχους εκπαιδευόμενους.


Έπαθαν αφυδάτωση στην προσπάθειά τους να περάσουν την εβδομάδα αξιολόγησης της πρώτης φάσης, στα δύσκολα βουνά  Brecon Beacons της Ουαλίας. Εκτέλεση πορείας 70 χιλιομέτρων περίπου, σε ανώμαλο έδαφος, με 30 κιλά φόρτο μέσα σε 20 ώρες. Η μέρα ήταν πολύ ζεστή για την περιοχή, γύρω στους 29 βαθμούς και κατά τα φαινόμενα, οι υποψήφιοι κομάντος κατέρρευσαν.

Ναι, πράγματι πρέπει να είναι σκληρή η εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις και αυστηρή η επιλογή, αλλά πρέπει και να λαμβάνονται τ' ανάλογα μέτρα ασφαλείας. Ας μην ξεχνάμε το σκοπό της εκπαίδευσης που είναι η προετοιμασία και όχι η εξόντωση μαχητών! Ατυχήματα γίνονται και θα γίνονται, αλλά παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας είναι ανεπίτρεπτες.

Ο φόρτος των εκπαιδευομένων υποψηφίων SAS, κατά την πορεία αξιολόγησης στα βουνά, όπως απεικονίζεται γραφικά. (Πηγή)
Εδώ οι εκπαιδευτές SAS, φαίνεται να μην τα πήγαν και τόσο καλά. Δεν προτρέχω να βγάλω "καταδικαστική απόφαση", γιατί ήδη η αστυνομία που ανέλαβε την υπόθεση, κάνει προανάκριση, όπως λέει το δημοσίευμα.

Πασχίζουν όλοι να εξηγήσουν την δύσκολη εκπαίδευση των SAS, αλλά δεν δικαιολογείται εύκολα, τόσο άσκοπος θάνατος προσωπικού. Η υπεροψία που αγγίζει την ανοησία, βλάπτει. Η σεμνότητα μαζί με κοινή λογική ωφελούν. Το πόρισμα θα δείξει!

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.