Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Βρετανοί πεζοναύτες στην Αλβανία

Περίπου 600 βρετανοί πεζοναύτες του 42 Commando συμμετείχαν στην άσκηση με τους Αλβανούς
Η βρετανική στρατιωτική διπλωματία επιτυγχάνει να εξασφαλίσει προσβάσεις για χώρους εκπαίδευσης  της βρετανικής αρμάδας στην οποία συμπεριλαμβάνονται και πεζοναύτες της, σε διάφορες χώρες της Μεσογείου.

Η άσκηση "Cougar 13" όπως την ονόμασαν περιλαμβάνει πλοία και αποβατικά στρατεύματα της βρετανικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που συγκροτήθηκε σχετικά πρόσφατα. Είναι άσκηση που έχει προγραμματισθεί εδώ και καιρό και δοκιμάζεται η δυνατότητα αυτής της δύναμης να ενεργεί αυτόνομα μακριά από τη βάση της για μεγάλο χρονικό διάστημα, διεκδικώντας και υποστηρίζοντας τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα. Είναι η τρίτη κατά σειρά άσκηση!

Η ναυτική δύναμη, που έχει σαν προορισμό τον περσικό κόλπο, θα κάνει μια περιοδεία στην ανατολική Μεσόγειο, θα περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό, εκτελώντας παράλληλα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με συμμάχους και φίλους.

Η πρώτη άσκηση με δυναμική απόβαση ήταν στην Αλβανία, όπου οι βασιλικοί πεζοναύτες κομάντος, συνεργάσθηκαν  και συνεκπαιδεύτηκαν με τον αλβανικό στρατό, στην άσκηση "Albanian Lion". Εδώ εγείρεται ένα εύλογο ερώτημα! Τι γυρεύουν εκεί;  Προφανώς είχαν εύκολη και οικονομική παροχή εκπαιδευτικών περιοχών και εγκαταστάσεων σε έδαφος παρόμοιο με αυτό που τους ενδιαφέρει να εγκλιματισθούν!

Διέλευση υδάτινου κωλύματος, αναρριχήσεις και ασκήσεις μικρών κλιμακίων. Εξοικείωση με το περιβάλλον
Η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι μέσα στο πρόγραμμά τους. Γιατί δεν είναι άραγε; Δεν τα βρήκαν με τους Έλληνες, ή δεν τους βόλευε να κάνουν αυτά που ήθελαν; Μια συνεκπαίδευση μαζί τους θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί πιστεύω ότι οι Έλληνες πεζοναύτες έχουν και πρέπει να έχουν το πνεύμα των κομάντος, που είναι παρόμοιο με αυτό των Βρετανών.

Πάντως αν και δεν παίρνει μεγάλη δημοσιότητα το θέμα, οι Βρετανοί, πέραν αυτού του είδους των μεγάλων ασκήσεων, στέλνουν προσωπικό σε πολλές περιοχές ενδιαφέροντός τους με πολιτικά ή και στρατιωτικές στολές, για να κάνουν "adventurοus training"! Δηλαδή, εκπαίδευση περιπέτειας, με ορειβασίες, πορείες, θαλάσσιες δραστηριότητες κλπ, αναγνωρίζοντας καλά περιοχές και αποκτώντας εξοικείωση με το περιβάλλον, αλλά και εμπειρία να ξεπερνούν δύσκολες καταστάσεις, σαν και αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης!  


Πάντα όμως εξασφαλίζοντας την άδεια και την έγκριση των αντίστοιχων κρατικών αρχών της περιοχής. Ειδικά στην Κρήτη έχουν έλθει πολλές φορές!

Πρόσφατα, στα πλάισια αυτού του είδους την εκπαίδευση, ένας αξιωματικός τους πεζοναύτης κομάντος, δυστυχώς έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στην Αίγυπτο, ασχολούμενος με κατάδυση σε περιοχή που προσφέρεται για υποβρύχια σπορ. Παρά την αναταραχή που επικρατεί εκεί, μου προκαλεί εντύπωση ότι η εκπαίδευση έγινε!

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.