Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Οι πολύτιμοι αισθητήρες

Τα μάτια και τ' αυτιά του μαχητή είναι οι καλύτεροι αισθητήρες στο πεδίο της μάχης! Δεν μπορούν όμως να είναι παντού. Χρειάζονται πολλά ζευγάρια μάτια και αυτιά για να μπορούν  όλα μαζί να σχηματίσουν μια καλή εικόνα της τακτικής κατάστασης. Η καλή εικόνα, είναι βασικό και απαραίτητο για τις στρατιωτικές εκτιμήσεις. Απόλυτα αναγκαίο και "εκ των ων ουκ ανευ" για τις ειδικές επιχειρήσεις!

Εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει και να υποστηρίξει! Να συμπληρώσει τον μαχητή θα έλεγα, είναι η πιο σωστή έκφραση. Τα μάτια συμπληρώνονται από την πληθώρα των οπτικών και αεροπορικών μέσων. Τα αυτιά, από τους αισθητήρες!

Οι αισθητήρες είναι μηχανικά ή  ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, που καταγράφουν ήχους, κινήσεις, δονήσεις ή και μεταβολές θερμότητας  ακόμη, σε περιοχές ενδιαφέροντος. Χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή σε ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους και εξυπηρετούν, αν και ο πολύς κόσμος δεν τους αντιλαμβάνεται και δεν τους παρατηρεί.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ακόμη περισσότερο στις ειδικές επιχειρήσεις, η χρήση τους επιτυγχάνει πολυδιάστατα πλεονεκτήματα. Η επιτήρηση με φυσική παρουσία προσωπικού, ελαχιστοποιείται. Η κατάλληλη τοποθέτηση αισθητήρων, δημιουργεί ένα πλέγμα ανίχνευσης και εντοπισμού εχθρικών κινήσεων και δραστηριοτήτων εύκολα και γρήγορα.

Φαντασθείτε για παράδειγμα, τοποθέτηση αισθητήρων σε κατάλληλα σημεία κατά μήκος μιας μεθορίου ή αμυντικής γραμμής. Πόσο γρήγορα θα γίνονται αντιληπτές οποιεσδήποτε κινήσεις! Ή φαντασθείτε την τοποθέτηση αισθητήρων σε σε ανάλογα σημεία προσοχής πάνω σ' ένα νησί ή μικρονήσι! Αμέσως μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρουσία ανεπιθύμητων ατόμων! Ακόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάδειξη στόχων και την προσβολή τους με πυρά, ή για την οργάνωση ζώνης ρίψεως προσωπικού ή εφοδίων ή ζώνης προσγειώσεως αεροσκαφών ή ελικοπτέρων και πάει λέγοντας με τις εφαρμογές..

Χρειάζεται όμως και το κατάλληλο προσωπικό αναλυτών που θα ερμηνεύει και θα αξιολογεί όλα τα συγκεντρούμενα στοιχεία για να δίνει σωστά φιλτραρισμένες πληροφορίες στους ανάλογους επιτελείς κέντρων επιχειρήσεων για εκμετάλλευση. Αυτή είναι και η ουσία του περιβόητου ISTAR (Intelligence, Surveillance,Target Acquisition,Reconnaissance)  Όπως χρειάζεται να υπάρχει και το ανάλογο τμήμα άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης απειλής. Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η πληροφόρηση για τις κινήσεις εχθρικών δυνάμεων, υπαγορεύει και τον ανάλογο τρόπο ενέργειας για την αντιμετώπισή τους.

Πεζοναύτες Ανιχνευτές-Ελεύθεροι σκοπευτές κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στο Τζιμπουτί. (Πηγή)
Θυμάμαι από την δεκαετία του '80 τους Αμερικανούς Πεζοναύτες, να χρησιμοποιούν τις STA Platoons δηλαδή, τις διμοιρίες επιτήρησης και εντοπισμού στόχων με τα δικά τους περίεργα τότε μηχανήματα, (ραντάρ, διόπτρες και άλλα)! Διαθέτουν μια τέτοια διμοιρία σε κάθε τάγμα τους. Τώρα, απ΄ ό,τι γνωρίζω τις έχουν οργανώσει μαζί με τους ανιχνευτές-ελεύθερους σκοπευτές τους (scout-snipers platoons).

Νέος τύπος αισθητήρα
To πρόβλημα πάντα ήταν και παραμένει ακόμη, τα ακριβά και μερικές φορές δύσχρηστα όργανα-αισθητήρες. Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, επανέφεραν πάλι την επιχειρησιακή ανάγκη για εύχρηστους και σχετικά φθηνούς αισθητήρες. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται πλέον οι έρευνες και η DARPA, έκανε σημαντικές προόδους, εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία της αγοράς στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Φτηνά υλικά με τεχνολογία smartphone με την ανάλογη αντοχή και διάρκεια λειτουργίας, μορφοποιούν την εικόνα της νέας γενεάς αισθητήρων.

Δηλαδή, συσκευές-αισθητήρες, μικρές όπως ένα κινητό τηλέφωνο, με απόδοση πολύ καλύτερη των παλαιών και ξεπερασμένων πια οργάνων επιτήρησης.  Ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο ειδικό τμήμα μπορεί να τις τοποθετήσει στην περιοχή ενδιαφέροντος και να τις αφήσει να λειτουργούν για να στέλνουν πληροφοριακά στοιχεία. Θυμίζω την ιστορία στη Σομαλία με τους Αμερικανούς βατραχάνθρωπους.

Το σημαντικότερο μέσα στην όλη ιστορία, είναι ότι με την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων θα είναι πιο εύκολη και ταχύτερη η αναπροσαρμογή και η βελτίωση του λογισμικού των αισθητήρων,  με πολύ χαμηλό κόστος.

Αισθητήρες στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα! Πως σας φαίνεται; Οι διεισδύσεις αρχίζουν και δυσκολεύουν και θέλουν  ..άλλα κόλπα και αντίμετρα!

Οι καλύτεροι πάντως αισθητήρες παραμένουν οι ..ζωικοί!  Άνθρωποι και σκύλοι!


Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.