Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ..φανταστικός μαχητής των ειδικών επιχειρήσεων

Πηγή
Και όμως η φαντασία γίνεται πραγματικότητα, αν υπάρχει θέληση και όραμα για την πραγμάτωσή της! Μετά από αρκετά χρόνια ερευνών, δοκιμών και παλινδρομίσεων περί του πρακτέου, Αμερικανοί στρατιωτικοί ερευνητές ζητούν επίσημα πλέον, από την αμυντική βιομηχανία ιδέες για μια φουτουριστική στολή μάχης προσωπικού Ειδικών Επιχειρήσεων.

Μια στολή που θα μοιάζει με μια  με μια ευκίνητη  και κλιματιζόμενη ολόσωμη πανοπλία με ενσωματωμένο υπολογιστή, αισθητήρες, ασύρματη συσκευή επικοινωνίας με κεραία  και επεξεργαστή σήματος , φορητή  οθόνη και  ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης του μαχητή.

Η  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ( SOCOM ) των ΗΠΑ, που έχει έδρα στην αεροπορική βάση MacDill  στη Φλόριντα , εξέδωσε μια  ανακοίνωση -πρόσκληση  (BAAST - 13 - TALOS ) αρχές του μήνα, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποβολής προτάσεων προς κατασκευή ειδικής στολής μαχητού ειδικών επιχειρήσεων, με την συντετμημένη ονομασία TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit).

Η αμερικανική διακλαδική ΔΕΕ, ενδιαφέρεται για μία γκάμα θεμάτων, για τα οποία ζητά ανοικτά προτάσεις για όποιον ενδιαφέρεται και φυσικά από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υπόθεση!

Πηγή
Στο συγκεκριμένο θέμα, ο στόχος είναι να ενσωματωθούν τεχνολογίες αιχμής που ήδη έχουν εξετασθεί από επί μέρους ερευνητικά προγράμματα  και επικεντρώνονται στην αύξηση των δυνατοτήτων μίας στολής μάχης, ώστε να προστατεύει και να υποστηρίζει αποτελεσματικά ένα μαχητή Ειδικών Επιχειρήσεων στο μέλλον. Οι υποβαλλόμενες προτάσεις, θα πρέπει ν' αφορούν σε τεχνολογία, που θα συνεξετάζει συνολικά σαν πακέτο τη νέα στολή, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες: μέγεθος, βάρος, προστασία, δύναμη, ευκινησία, κόστος και ενσωμάτωση συστημάτων διοικήσεως και ελέγχου.

Μεταξύ των τεχνολογιών που είναι μεγάλου ενδιαφέροντος για τους επιτελείς των ειδικών επιχειρήσεων, συγκαταλέγεται η προηγμένη αντιβαλλιστική προστασία του προσωπικού από σφαίρες, θραύσματα  και άλλες απειλές μάχης, διατηρώντας παράλληλα την ευκινησία τους. Η στολή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ηλεκτρικό ή μηχανικό ρομποτικό εξωσκελετό για τη βελτίωση της απόδοσης και της αντοχής του μαχητή , ενώ παράλληλα θα του επιτρέπει την αθόρυβη και αφανή δράση .

Επίσης μεγάλου ενδιαφέροντος είναι  και η ενσωμάτωση επί της στολής, φορητού υπολογιστού, ασυρμάτου, κεραίας, καθώς και οθόνης  για την γνώση της επιχειρησιακής κατάστασης, με την εμφάνιση θέσεων εχθρού και φιλίων ώστε να είναι δυνατή η ταχεία και ορθή διαδικασία της λήψης αποφάσεων επί του πεδίου .

Αυτές οι μελλοντικές στολές μάχης θα πρέπει επιπλέον να παρέχουν μικρή σε μέγεθος και ελαφριά σε βάρος γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας και φορτιστή, με δυνατότητα διανομής και  διαχείρισης της ενέργειας, ανακύκλωσης υλικών  και εφαρμογής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Οι στολές θα πρέπει επίσης να είναι κλιματιζόμενες και θερμαινόμενες, για την χρήση τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ένα άλλο σημείο, που οι επιτελείς της αμερικανικής ΔΕΕ επικεντρώνουν την προσοχή τους για τις δυνατότητες της μελλοντικής στολής, είναι η ύπαρξη τεχνολογίας για τη διαχείριση της θερμότητας του μαχητή κατά τη διάρκεια της μάχης, ώστε να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός του και να παρατείνεται η αντοχή του. Η στολή μάχης TALOS θα πρέπει επίσης να έχει ενσωματωμένα συστήματα παρακολούθησης της υγείας, παροχής οξυγόνου, ελέγχου και διαχείρισης αιμορραγίας και   παροχής βοήθειας σε τραυματίες.

Η πρόσκληση θα είναι ανοικτή για ένα χρόνο , κλείνοντας στις 3 του Σεπτεμβρίου 2014 , και οι αρχικά υποβαλλόμενες προτάσεις θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο. Αυτοί που θα υποβάλουν τις καλύτερες προτάσεις θα κληθούν να υποβάλουν  διευκρινίσεις και επεξηγήσεις εντός μηνός από την αποδοχή της αρχικής τους πρότασης.

Πολύ καλή η σκέψη, δίνει κίνητρα για εφευρετικότητα και αναζήτηση κέρδους και παράλληλα δίνει ευελιξία στην επιλογή του καλύτερου υλικού, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τα κόμικς του Batman και άλλων φανταστικών ηρώων  αμερικανικής προέλευσης, εξάπτουν την φαντασία των μελετητών που προσπαθούν να κατασκευάσουν το ασύλληπτα φανταστικό, όπως αυτό που βλέπετε στο βίντεο που ακολουθεί!


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.