Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ο Σφυροκέφαλος

(Αναδημοσίευση άρθρου του 2013)

 


Το όνομα "Σφυροκέφαλος", εκτός από το να προσδιορίζει μια κατηγορία καρχαριών, έχει δοθεί και σε ένα μοντέλο μη επανδρωμένου ταχύπλοου σκάφους του καναδικού πολεμικού ναυτικού!

Το Hammerhead USV-T (Unmanned Surface Vehicle-Training) είναι ένα πλαστικό με σκληρή γάστρα σκάφος που καθοδηγείται με τηλεχειριστήριο και μπορεί ν' αναπτύξει ταχύτητα 40 κόμβων, με τον βενζινοκινητήρα Mercruiser  που διαθέτει.

Έχει μήκος γύρω στα 5 μέτρα, πλάτος 1,4 μέτρα, ζυγίζει 900 κιλά, ιπποδύναμη κινητήρα 136 hp και διάρκεια συνεχούς λειτουργίας 24 ώρες με πλήρη δεξαμενή καυσίμων που έχει χωρητικότητα 189 λίτρα. Μπορεί να πλέει σε  κατάσταση θαλάσσης  5 με ταχύτητα 25 κόμβων.

Με το ειδικό τηλεχειριστήριο ένας χειριστής μπορεί να κατευθύνει μέχρι 4 τέτοια μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη. Κάθε σκάφος, μπορεί να φέρει ραντάρ, όργανα επικοινωνιών και ό,τι άλλο τυχόν θέλει ο πελάτης.

Αυτά τα σκάφη που το κόστος τους είναι γύρω στα 100 χιλ. δολάρια το ένα, χρησιμοποιούνται από το καναδικό, βρετανικό, αμερικανικό και γερμανικό πολεμικό ναυτικό για την προσομοίωση επιθετικών ενεργειών κατά πλοίων ή για την προσομοίωση αποβατικής ενέργειας με ταχύπλοα. Έτσι εκτελούνται βολές εναντίον τους και εκπαιδεύονται τα πληρώματα.

Τίποτα όμως, κατά την άποψή μου δεν μπορεί να περιορίσει και άλλες χρήσεις τους, ειδικά σε νερά με πολλά νησιά! Αν εξοπλισθούν και με κατάλληλα οπλικά  συστήματα, καθοδηγούμενα από τη βάση τους που μπορεί να είναι ένα πλοίο - μάννα, θα μπορούσαν να αναλάβουν και άλλες αποστολές, αθέατα από ραντάρ όταν η θάλασσα έχει και λίγο κυματισμό.

Η εταιρεία κατασκευής πάντως τα διαθέτει ως εκπαιδευτικό υλικό, προς το παρόν. 

Βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα. που ήδη χρησιμοποιούνται για  πολεμικές αποστολές, όπως το Protector, που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω.





Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.