Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η τεχνική κατάδυση









Ο όρος Τεχνική Κατάδυση περιγράφει καταδύσεις, που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο βάθος, για αρκετή ώρα και συνήθως σε μέρη, όπως είναι τα ναυάγια και οι σπηλιές. Η τεχνική, αφορά στο γεγονός, ότι προκειμένου να πετύχει κάποιος ένα τέτοιου είδους κατάδυση χρειάζεται μεικτά αέρια που χρήζουν αποσυμπίεσης. Απαιτείται δηλαδή ειδικός εξοπλισμός και ειδικές μέθοδοι!




Οι καταδύσεις τεχνικής είναι ένας νέος κλάδος της κατάδυσης. Ένας δύτης τεχνικής κατάδυσης χρησιμοποιεί πολύ εξελιγμένες μεθόδους, (και ιδιαίτερο εξοπλισμό) που έχουν αναπτυχθεί και τελειοποιηθεί με την πάροδο των χρόνων, για διασκέδαση, αλλά και προσωπικές επιτεύξεις. Οι καταδύσεις τεχνικής όμως δεν είναι για όλους, συχνά οι δύτες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα, ταλαιπωρούνται όταν πρέπει να κάνουν προπονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καταφέρουν να πάνε, όπου επιθυμούν. 

Χρειάζεται σκληρή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και κουραστική αναμονή, μέχρι να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι αυτό το άθλημα ταιριάζει σε ανθρώπους με υπομονή, επιμονή και σύνεση, και όχι παρορμητικούς και ενθουσιώδης, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε περίπτωση απροσεξίας ή υπερεκτίμησης δυνάμεων είναι πολλοί και μπορεί να κοστίσουν και τη ζωή κάποιου.

Ενδεχομένως σε πολλούς η τεχνική κατάδυσης να φαίνεται ένα περίεργο άθλημα, επειδή εκτός από την πολύ σκληρή δουλειά, κοστίζει περισσότερο (το κόστος των ειδικών αναρτήσεων και εργαλείων είναι αρκετά μεγάλο) από μια απλή κατάδυση. Ο λόγος για αυτούς που ασχολούνται όμως είναι απλός… τους αρέσει να κάνουν ακραία πράγματα και για να το πετύχουν αυτό εφαρμόζουν… ακραίες μεθόδους!

Οι δύτες τεχνικής πηγαίνουν σε μέρη που άλλοι δεν τολμούν. Θέλουν να επισκεφτούν ναυάγια, που δεν έχει πάει κανένας άλλος, θέλουν να βρουν ψάρια που δεν θα έβλεπαν σε μικρό βάθος, θέλουν να εξερευνήσουν σπηλιές και γενικώς να μην κάνουν συμβατικά πράγματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο εξοπλισμός και η κατάρτιση που έχουν οι δύτες τεχνικής, τους επιτρέπει να πάνε πραγματικά, όπου ο άνθρωπος δεν έχει πάει πριν, και αυτό είναι που κάνει την διαφορά από μια απλή κατάδυση.


Ουσιαστικά, ο βασικός λόγος που η τεχνική κατάδυσης υφίσταται σήμερα είναι επειδή το στάνταρ πρότυπο κατάδυσης αναψυχής έχει πολλά όρια, όπως η κατανάλωση αέρα, η θερμοκρασία του νερού και συσσώρευση του αζώτου. Οι παράγοντες αυτοί επιβάλλουν όλα τα σχετικά όρια με το τι μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης. Περιορίζουν κυρίως το μέγιστο βάθος που μπορεί να φτάσει ένας δύτης και για πόση ώρα μπορεί να μείνει εκεί. 

Εάν, ένας δύτης επιθυμεί να παραμείνει περισσότερο ή να πάει βαθύτερα, απ’ ότι λένε οι τυποποιημένοι πίνακες αναψυχής, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές και εξοπλισμό, και κάπως έτσι γεννιέται ένας δύτης τεχνικής!

Η δημοτικότητα των καταδύσεων ως άθλημα έχει ανέβει δραστικά τα τελευταία χρόνια, και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο ότι υπάρχουν πλέον πολλές οργανωμένες σχολές, αλλά και πληθώρα καταστημάτων που μπορούν να προσφέρουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Η απάντηση που δίνουν οι δύτες τεχνικής, σε όσους κάνουν τον «δικηγόρο του διαβόλου» και ρωτάνε ποιο είναι το νόημα στο να είσαι περισσότερη ώρα στο βυθό ή σε μεγαλύτερο βάθος, είναι η πρόκληση! Είναι γεγονός, ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση… το ανθρώπινο σώμα εναντίον της θάλασσας… Πρέπει να περάσουν μια σειρά σκληρών προπονήσεων και προκλήσεων μέχρι να τα καταφέρουν.


Τα αέρια

Οι δύτες τεχνικής πρέπει να νικήσουν τον χρόνο, προκειμένου να μπορούν να πάνε όπου θέλουν. Για να το καταφέρουν αυτό χρησιμοποιούν ειδικά αέρια αναπνοής. Το Nitrox είναι το πρώτο που θα συναντήσει κάποιος που θα αρχίσει να ασχολείται με την τεχνική κατάδυση, επειδή παρατείνει το χρόνο κατάδυσης σας, πέρα από τα τυπικά στάνταρ. Το Nitrox είναι βασικά ένα αέριο αναπνοής που έχει μειωμένο άζωτο και αυξημένο το οξυγόνο. 

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα του δύτη απορροφά λιγότερο άζωτο κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. 

Αυτό το μίγμα αερίων μπορεί να διαφοροποιείται, αναλόγως με το βάθος που ο δύτης σχεδιάζει να πάει. Επίσης, ο δύτης μπορεί να πάρει περισσότερες από μία μπουκάλες με μείγμα, και στην διάρκεια της κατάδυσης να κάνει αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει ακόμη περισσότερο χρόνο!

Βέβαια υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να κάνει το Nitrox, γιατί ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης οξυγόνου έχει δυσμενείς συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα, που σημαίνει ότι υπάρχει μια γραμμή εξισορρόπησης μεταξύ του πόσου οξυγόνου μπαίνει στο μίγμα, σε σχέση με το άζωτο.

 Ο τρόπος που αυτό το ζήτημα λύνεται, είναι η προσθήκη ενός τρίτου φυσικού αερίου, συνήθως ήλιο, που είναι ένα ευγενές αέριο και ως εκ τούτου έχει πολύ λίγες αντιδραστικές ιδιότητες. Προσθέτοντας το ήλιο στο μείγμα, ο δύτης θα αναπνέει λιγότερο άζωτο, χωρίς όμως να πάθει κάτι από το οξυγόνο. Αυτή η αλλαγή στο αέριο είναι και ο λόγος που πρέπει οι δύτες να έχουν την καλύτερη δυνατή κατάρτιση!

Πρέπει να αναφέρουμε όμως, ότι ακόμη και με όλα τα αέρια και τα μείγματα που διαθέτει ένας δύτης τεχνικής, κάποια στιγμή ο χρόνος του στο βυθό της θάλασσας θα τελειώσει, λόγω της μη αποσυμπίεσης, που σημαίνει ότι πριν εξέλθει στην επιφάνεια θα πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία στάση αποσυμπίεσης. 


Αυτό επιτρέπει στο άζωτο που υπάρχει στο σώμα του δύτη να φύγει ελεγχόμενα και να αποφύγει την λεγόμενη «νόσο των δυτών». Αναλόγως με το βάθος, τον χρόνο και το είδος αερίου που αναπνέει ένα δύτης τεχνικής, εξαρτάται και ο χρόνος που θα χρειαστεί η αποσυμπίεση (μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες).

Ο εξοπλισμός

Οι δύτες τεχνικής πηγαίνουν πολύ βαθιά, για πολύ ώρα και πολλές φορές πραγματοποιούν σόλο καταδύσεις. Αυτό συνεπάγεται ότι φροντίζουν όλος ο εξοπλισμός τους να λειτουργεί άψογα, ανά πάσα στιγμή. 

Ωστόσο, επειδή είμαστε άνθρωποι και μπορεί κάποια στιγμή να κάνουμε μια παράλειψη, χρειάζεται δέουσα προσοχή. Ο έξυπνος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων από τους δύτες τεχνικής κατάδυσης είναι να μεταφέρουν μαζί τους εφεδρικά εργαλεία για όλα. Για παράδειγμα, δύο μαχαίρια, δύο μάσκες και ούτω καθεξής.

Επιπλέον, επειδή μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες για την αποσυμπίεση ενός δύτη τεχνικής κατάδυσης, πρέπει πάντα να φροντίζουν να έχουν μαζί τους αρκετό αέρα.

Σίγουρα, είναι ένα ακραίο άθλημα, αλλά οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.