Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Δύο καταδρομικές επιχειρήσεις

Ποτέ μια καταδρομική επιχείρηση δεν μοιάζει με κάποια άλλη. Πάντα υπάρχει η διαφορετικότητα! Η πρωτοτυπία και η ευρηματικότητα τις κάνουν πάντα να διαφέρουν. Δεν υπάρχουν "συνταγές". Αν κάποιος σχεδιαστής των ειδικών επιχειρήσεων προσπαθήσει να μιμηθεί παλιές καταδρομικές επιχειρήσεις, θα κάνει μεγάλο λάθος και θ' αποτύχει.

Σίγουρα όμως ακολουθούνται κανόνες και αρχές. Για παράδειγμα, ο αιφνιδιασμός είναι ένας από τους απαράβατους κανόνες της επιτυχίας μιας καταδρομικής επιχείρησης.

Πριν από λίγες ημέρες, έλαβαν χώρα 2 καταδρομικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε δύο διαφορετικά σημεία της Αφρικής. Χωρίς να σχολιάσω αν ήταν σωστό ή όχι, θα σταθώ μόνο στην καθαρά στρατιωτική πλευρά  αυτών των  εγχειρημάτων, γιατί παρουσιάζουν την μεγάλη ευελιξία των ειδικών επιχειρήσεων.

Η 1η περίπτωση αφορούσε στη σύλληψη ενός Λίβυου "καπετάνιου" της Αλ Κάιντα, του Αμπού Ανάς Αλ Λίμπι. Είχε επικηρυχθεί από το FBI για 5 εκατ. δολάρια, επειδή είχε συμμετάσχει στην τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα με  βόμβες στις αμερικανικές πρεσβείες του Νταρ Ελ Σαλαάμ στην Τανζανία και στο Ναϊρόμπι στην Κένυα τον Αύγουστο του 1998, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 200 άτομα. Φαντασθείτε ότι το 1995 είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Βρετανία, σαν διωκόμενος από το καθεστώς Καντάφι και του δόθηκε! Δεν είναι κάποιος άξεστος Άραβας τρομοκράτης! Είναι ειδικός στα ηλεκτρονικά, έχοντας σπουδάσει ηλεκτρονική και πυρηνική μηχανική.

Την επιχείρηση της σύλληψής του την ανέλαβε η  αμερικανική δύναμη Δέλτα (Delta Force), για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο, χωρίς όμως να αποκλείεται να ήταν και μέλη της SAD/SOG. Η επιχείρηση έγινε ημέρα, όσο και αν ξενίζει λίγο στο άκουσμά του, γιατί έχουμε συνδυάσει την καταδρομή με τη νύκτα. Η μυστικότητα και η αφάνεια, δεν γίνεται μόνο στο σκοτάδι. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι απόκρυψης και ..παραλλαγής! Προφανώς υπήρχε πολύ καλά μελετημένη σχεδίαση, που στηρίχθηκε σε ακριβείς πληροφορίες. Η παρακολούθηση του Αλ Λίμπι μάλλον γινόταν εδώ και πολύ καιρό με λεπτομερή καταγραφή διασυνδέσεων, κινήσεων, επαφών και προ παντός συνηθειών.

Το πρωί της 5 Οκτωβρίου, μετά την πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων, (σημειώστε γύρω στις 7) ενώ πάρκαρε το αμάξι του έξω από το σπίτι του, που βρίσκεται σε μια περίκλειστη με τείχος και ελεγχόμενες εισόδους γειτονιά (gated community) της Τρίπολης, εμφανίσθηκαν ξαφνικά τρία αυτοκίνητα, τον περικύκλωσαν, βγήκαν έξω πάνοπλα άτομα, έσπασαν το τζάμι του παραθύρου του αμαξιού του, τον αφόπλισαν και τραβώντας τον έξω, τον πήραν και εξαφανίστηκαν γρήγορα, όπως εμφανίστηκαν! Δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός! Αυτά διηγήθηκε η νύφη του που ήταν μαζί του στο αμάξι!

Παλιά φωτογραφία, πιθανόν προσωπικού Δύναμης "Δ" στο Αφγανιστάν (Πηγή)
Πίσω απ' αυτή τη διήγηση, κρύβεται η σχεδίαση της όλης επιχείρησης. Αποκοπές θα είχαν τοποθετηθεί προφανώς σε κατάλληλα σημεία, ελέγχοντας συγκεκριμένες ή όλες τις εισόδους της γειτονιάς. Τμήμα υποστήριξης, πιθανόν με τη μορφή ελεύθερων σκοπευτών, παρακολουθούσε και επιτηρούσε την περιοχή, με ετοιμότητα άμεσης εκπομπής πυρών. Η κίνηση του Αλ Λίμπι, θα φαινόταν στην οθόνη του αρμόδιου αμερικανικού επιτελείου ειδικών επιχειρήσεων, μέσω δορυφόρου και η ίδια εικόνα θα φαινόταν και στην οθόνη κάποιου φορητού υπολογιστή (ή κάποιων) του καταδρομικού τμήματος. Συντονισμός στο δευτερόλεπτο!  Πλήρης αιφνιδιασμός; Μάλλον!

Θεωρώ βέβαιο, ότι παρά τις χλιαρές αντιδράσεις, υπήρχε προσυννενόηση με κυβερνητικούς παράγοντες της Λιβύης, η οποία ακόμη ταλανίζεται από την αναρχία και τις συμμορίες παραστρατιωτικών και  ληστών που με το κάλυμμα της θρησκείας, αλωνίζουν στην επαρχία. Ο Αλ Λίμπι, βρίσκεται πλέον κάπου στις ΗΠΑ, για να δικαστεί!

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με πλήρη εκμετάλλευση του περίκλειστου χώρου της γειτονιάς του Αλ Λίμπι, που δεν επέτρεπε την εύκολη και άμεση πρόσβαση τυχόν ενισχύσεων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5 Οκτωβρίου, μια άλλη αμφίβια καταδρομική επιχείρηση εξελίχθηκε παράλληλα, στις ακτές της Σομαλίας αυτή τη φορά, 240 χιλιόμετρα νότια του Μογκαντίσου, σε μια παραθαλάσσια πόλη το Baraawe, άνδρο της Αλ Σαμπαάμπ.

Εκεί πριν από 4 χρόνια, είχε λάβει χώρα μια άλλη αεροκίνητη καταδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, κατά την οποία σκότωσαν ένα άλλο στέλεχος της Αλ Κάιντα, που είχε και στενές επαφές με την Αλ Σαμπαάμπ. Και αυτός είχε εμπλακεί το 1998 στις επιθέσεις των αμερικανικών πρεσβειών. Τότε, τα ελικόπτερα εμφανίστηκαν ξαφνικά από τη θάλασσα (είχαν απονηωθεί από αμερικανικό πολεμικό σκάφος εκτός χωρικών υδάτων) και η ομάδα ελεύθερων σκοπευτών  SEALs που επέβαινε σ' αυτά, έφτασε τ' αυτοκίνητο του τρομοκράτη που ταξίδευε από το Baraawe προς Μογκαντίσου και με πυρά από το ελικόπτερο σκότωσε αυτόν και όσους τον συνόδευαν.

Παρεπιπτόντως, από τους 21 συμμετέχοντες, μέλη της Αλ Κάιντα τότε, στις επιθέσεις των αμερικανικών πρεσβειών, μόνο τρεις ακόμη διαφεύγουν. Οι άλλοι είτε σκοτώθηκαν, είτε είναι φυλακή.

Πηγή
Πριν από την πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων στη Σομαλία, δηλαδή κατ' εκτίμηση γύρω στις 3  πριν το ξημέρωμα,  με ασέληνη νύκτα, και με πρώτο φως στις 0524 τοπική ώρα, ομάδα SEALs, βγήκε στην ακτή, προφανώς με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος, προερχόμενη είτε από πλοίο, είτε από υποβρύχιο ειδικών επιχειρήσεων, χωρίς να αποκλείεται και η χρήση λέμβων, αν και το τελευταίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παρακινδυνευμένο, αν οι αντάρτες της Αλ Σαμπαάμπ, διέθεταν διόπτρες νυκτερινής όρασης.

Ο στόχος τους φαίνεται να ήταν ένας άλλος "καπετάνιος" της Αλ Σαμπαάμπ, ο Αχμάντ Αμπντί Γκοντάνε, ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή στο εμπορικό κέντρο, στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Και εδώ, θα πρέπει να υπήρξε συνεννόηση με την επίσημη σομαλική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί, ίσως από ντόπιους πράκτορες, έδειχναν ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση, βρισκόταν  στο "αρχηγείο" του ή στο καταφύγιό του,  σε παραθαλάσσιο σπίτι.

Θα τοποθετήθηκαν τμήματα ασφαλείας (αποκοπές), για να εμποδίσουν τυχόν άμεση ενίσχυση του σπιτιού, από μέλη της οργάνωσης. Τμήμα υποστήριξης, ή το ελάχιστο, ένα ζευγάρι ελεύθερων σκοπευτών, θα τοποθετήθηκε για να διευκολύνει το τμήμα εφόδου. Οι βατραχάνθρωποι θα είχαν συνεχή ασύρματη επαφή με το πλοίο-μάνα, για τυχόν υποστήριξη σε ό,τι χρειασθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να υπήρχε και τμήμα ασφάλειας ακτής στο σημείο όπου είχε σχεδιασθεί η αποχώρηση.

Παλιά φωτογραφία από εκπαίδευση των SEALs. Fast Rope σε υποβρύχιο (Πηγή)
Η προσέγγιση θα επιδιώχθηκε να είναι αθόρυβη, αλλά πιθανόν, οι βατραχάνθρωποι να έγιναν αντιληπτοί. Ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών και τελικά η αντίσταση των ανταρτών ήταν μη αναμενόμενη! Υπήρχαν 12 αντάρτες στο σπίτι και αντέδρασαν γρήγορα!  Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι είχαν προειδοποιηθεί, είτε ότι οι πληροφορίες των Αμερικανών SEALs, ήταν ανακριβείς! Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια του αιφνιδιασμού!

Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους τμήματα δεν μπορούν να διεξάγουν παρατεταμένο αγώνα.  Επομένως ορθά ο διοικητής του τμήματος διέταξε αποχώρηση! Η ταχύτητα λήψης απόφασης σε τέτοιες καταστάσεις κυριολεκτικά σώζει ζωές. Χωρίς να είναι  επιβεβαιωμένο, κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν ότι ήλθαν επιθετικά ελικόπτερα για υποστήριξη των βατραχανθρώπων και ότι η ανταλλαγή πυρών κράτησε πάνω από μια ώρα! Η αποχώρηση πάντως  του τμήματος χωρίς απώλειες, δείχνει την σωστή σχεδίαση εκτάκτων καταστάσεων αλλά και τον υψηλό βαθμό εκπαίδευσης του προσωπικού. Παράλληλα, δείχνει και τον πολύ καλό συντονισμό, μέσω του  μικτού αμερικανικού επιτελείου ειδικών επιχειρήσεων.

Η επιχείρηση έγινε μέσα στο σκοτάδι, με υπολογισμένες την ώρα προσβολής και την έλλειψη σελήνης, όμως απέτυχε λόγω απώλειας του αιφνιδιασμού! Αν και 7 μάλλον αντάρτες σκοτώθηκαν στη συμπλοκή, δεν φαίνεται ότι ήταν μέσα σ' αυτούς, ο ..καταζητούμενος!

Οι ειδικές επιχειρήσεις στην Αφρική εντείνονται! Η αμερικανική Διοίκηση Αφρικής έχει κάνει καλή δουλειά στην προσπάθεια εξουδετέρωσης της Αλ Σαμπάμπ, από το 2010. Με την υποστήριξη που παρέχει στα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία σε υλικό  μέσα, πληροφορίες, εκπαίδευση και εκτέλεση προσβολών ακριβείας με καταδρομικά τμήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από προωθημένες βάσεις επιχειρήσεων στην Κένυα και στο Τζιμπουτί, απομακρύνθηκαν οι αντάρτες από το Μογκαντίσου και το Κισμάγιο, όπου κρατούσαν ισχυρές θέσεις.

Αυτό όμως που πρέπει να αποτυπωθεί, είναι το γεγονός της απόλυτης και στενής συνεργασίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, μεταξύ τριών διαφορετικών αμερικανικών υπηρεσιών: Της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων JSOC, της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών CIA και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών FBI. Η κάθε υπηρεσία συμμετέχει με τις ειδικές γνώσεις της και το προσωπικό της, στον εντοπισμό, στην εξακρίβωση και στην προσβολή του κοινού εχθρού των αμερικανικών εχθρικών συμφερόντων, της τρομοκρατίας, οπουδήποτε στον κόσμο! Επιδιώκεται πάντα η συνεργασία με τα διάφορα κράτη, αλλά... αν δεν είναι συνεργάσιμα, προχωρούν και μόνοι τους ..διαφορετικά!


Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.