Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το διεθνές Κέντρο Συντονισμού Ειδικών Επχειρήσεων

Πηγή
Στην Τάμπα της αμερικανικής Φλόριντα, εδρεύει μέσα στην αεροπορική βάση του Μακ Ντιλ, η αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, γνωστή με την αγγλική σύντμηση "USSOCOM" (US Special Operations Command).

Εκεί, στις αρχές του μήνα, παρά τους τριγμούς της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την ενδεχόμενη παύση εργασιών του δημόσιου τομέα λόγω οικονομικών προβλημάτων, άνοιξε αθόρυβα ένα διεθνές Κέντρο Συντονισμού Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (International Special Operations  Forces Coordination Center, ISCC), με σκοπό να διευκολύνει την σχεδίαση, τον έλεγχο και τη διεύθυνση διακρατικών (συμμαχικών) ειδικών επιχειρήσεων οπουδήποτε στον κόσμο, για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση της τρομοκρατίας.

Μέχρι τώρα στην SOCOM, από το 2002 ξεκινώντας, μετά την προσβολή των δίδυμων πύργων το Σεπτέμβριο του 2001  και με πρωτοβουλία, προτροπή και πρόταση των ΗΠΑ, αρκετές χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας,  διαθέτοντας  ανώτατους αξιωματικούς συνδέσμους στο αμερικανικό στρατηγείο εκεί. Η διάθεση τέτοιων συνδέσμων, έγινε κατόπιν διμερών συμφωνιών με τα ενδιαφερόμενα κράτη και την υπογραφή αντίστοιχων μνημονίων συμφωνίας.

Υπήρχαν όμως αμερικανικά εθνικά "στεγανά" και όλοι οι αξιωματικοί των άλλων χωρών, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στη σχεδίαση και να εισέρχονται στα "άδυτα" του αμερικανικού στρατηγείου. Υπήρχε ξεχωριστός χώρος γι' αυτούς ώστε να γίνεται αλληλοενημέρωση και ίσως κάποιος συντονισμός όπου χρειαζόταν για συγκεκριμένες περιοχές.

Με το νέο Διεθνές Κέντρο συντονισμού, που αποτελούσε από παλιά  όραμα  του σημερινού διοικητή της αμερικανικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, ναύαρχου Μακ Ρέιβεν, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης ξένων συμμάχων αξιωματικών σε μια αίθουσα επιχειρήσεων. Πάλι όμως, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, θα υπάρχουν δικλείδες ασφάλειας και απαγορευμένες ζώνες για τους ξένους, που δεν θα μπορούν μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα να έχουν πρόσβαση σε υψηλά διαβαθμισμένες εθνικές αμερικανικές πληροφορίες.

Για τις αμερικανικές προσπάθειες να προσελκύσουν και να πείσουν για συνεργασία  ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών, έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα. Άλλωστε πως αλλιώς θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το σύγχρονο δόγμα τους;

Πηγή
Αλλά.. ενώ θεωρητικά τα πράγματα ακούγονται απλά, στην πράξη προσκρούουν σε θέματα συντονισμού και διαχωρισμού αρμοδιοτήτων! Όσο και αν ακούγεται περίεργο, την ευθύνη διεξαγωγής επιχειρήσεων, δεν την έχει η SOCOM, αλλά ο εκάστοτε περιφερειακός Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής, μέσω του αντίστοιχου διοικητή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Αυτός εν κατακλείδι αποφασίζει τοπικά με ποιούς και πώς θα συνεργαστεί. Αυτός σχεδιάζει και διευθύνει και διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις στο αντίστοιχο θέατρο επιχειρήσεων.

Τι κάνει η SOCOM; Σχεδιάζει σε υψηλότερο επίπεδο! Επομένως οι αξιωματικοί σύνδεσμοι που ζητούνται εκεί, δεν συμμετέχουν σε σχεδίαση και συντονισμό τρεχουσών επιχειρήσεων, αλλά μάλλον σαν μέλη ομάδων εργασιών για ενδεχόμενες μελλοντικές επιχειρήσεις και βέβαια μεταφέρουν τυχόν αιτήματα της SOCOM στις χώρες τους.  Μετά πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του αμερικανικού ΥΕΘΑ, για το ποιες χώρες θα μπορούν συμμετέχουν με αξιωματικούς τους!

Μέχρι τώρα συμμετέχουν: Ν. Κορέα, Ουγγαρία, Ιορδανία, Πολωνία, Ιταλία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Λιθουανία και Ν. Ζηλανδία. Αναμένονται ακόμη 20 χώρες, μέχρι το τέλος του 2014.

Το όραμα είναι να καταστεί αυτό το διεθνές κέντρο συντονισμού, το επίκεντρο άλλων κατά τόπους περιφερειακών αντίστοιχων κέντρων, ώστε να υπάρχει ένα διεθνές πλέγμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει και το νατοϊκό Κέντρο συντονισμού Ειδικών Επιχειρήσεων, στο οποίο οι ΗΠΑ πάλι πρωτοστατούν, με τον ίδιο σκοπό.

Τελικά πολλά Κέντρα συντονισμού ειδικών επιχειρήσεων έχουν αρχίσει να φυτρώνουν! Ας ελπίσουμε ότι είναι για καλό! Τα γεγονότα τρέχουν, η κατάσταση εξελίσσεται και όποιος δεν την παρακολουθεί από κοντά, χάνει!


Ανιχνευτής





















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.