Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Από πάνω μας.. τα κύματα

Αναίρεση ενός υποβρύχιου οχήματος τύπου Mk1 Charriot  σε βρετανικό πλοίο μετά από δοκιμές σε ακτή της Σκωτίας (Πηγή)
Είναι ένα παλιό φιλμ βρετανικής παραγωγής του 1955. Αναφέρεται στους βατραχανθρώπους εκείνης της εποχής, του 2ου παγκόσμιου πολέμου, που χρησιμοποιούσαν υποβρύχια οχήματα (τορπίλες)  ενός ή δύο ατόμων και στα υποβρύχια τσέπης που χρησιμοποιούνταν και από τους δύο αντίπαλους για την προσβολή και καταστροφή των εχθρικών πλοίων.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα σε ειδικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι Βρετανοί για την καταστροφή του γερμανικού θωρηκτού Τίρπιτς. Η πρώτη επιχείρηση με την ονομασία "Operation Title" (Επιχείρηση Τίτλος) έλαβε χώρα τέλους του 1942  από 7 Βρετανούς βατραχανθρώπους, που μεταφέρθηκαν από 3 Νορβηγούς καμουφλαρισμένοι σαν ψαράδες,  μαζί με τα υποβρυχιάκια τους, προς τις ακτές της Νορβηγίας. Το γερμανικό θωρηκτό, που είχε κάνει θραύση στα βρετανικά  πλοία, ήταν κρυμμένο μέσα σ' ένα φιόρδ. Λόγω κακοκαιρίας η αποστολή απέτυχε.

Βρετανικό υποβρύχιο τσέπης τύπου "Χ" (Πηγή)
Τον Σεπτέμβριο του 1943,  οι Βρετανοί ενοχλημένοι από τις προσβολές του ..άπιαστου Τίρπιτς αλλά και άλλων γερμανικών πλοίων που κρυβόντουσαν σε νορβηγικό φιόρδ, 60 ν.μ. μακριά από τη θάλασσα, επιχείρησαν να τα εξουδετερώσουν με υποβρύχια τσέπης αυτή την φορά. Η επιχείρηση έλαβε την ονομασία "Operation Source" (Επιχείρηση Πηγή) και τελικά πέτυχε, αδρανοποιώντας το Τίρπιτς για τουλάχιστον 6 μήνες. 

Συνοπτικά, η ταινία, συνδυάζοντας τις δύο παραπάνω επιχειρήσεις, παρουσιάζει την οργάνωση και εκπαίδευση την προετοιμασία αυτών των Βρετανών βατραχανθρώπων και των πληρωμάτων των υποβρυχίων τσέπης για την ανάληψη της αποστολής.

Οι απόπειρες της πολεμικής αεροπορίας να βυθίσει το Τίρπιτς αποτυγχάνουν, λόγω της αδυναμίας προσέγγισης και προσβολής του μέσα στο φιόρδ.

Βρετανοί βατραχάνθρωποι επάνω σε υποβρύχιο όχημα τύπου Chariot (Πηγή)
Μετά την αποτυχία των "τορπιλών" τρία υποβρύχια τσέπης τύπου "Χ" μεταφέρονται από μεγαλύτερα υποβρύχια και διεισδύουν στο φιόρδ όπου το Τίρπιτς είναι αγκυροβολημένο. Πλησιάζουν και κατορθώνουν να περάσουν το υποβρύχιο δίχτυ προστασίας, να πλευρίσουν στο βυθό και να κολλήσουν στα ύφαλα του πλοίου τις νάρκες τους με 1 τόνο αματόλ η κάθε μία. 

Η εκτέλεση περιγράφεται παραστατικά στην ταινία. Πραγματικός εξοπλισμός της επιχείρησης, χρησιμοποιείται και μέσα στην ταινία, αφού η χρονική απόσταση δεν είναι και πολύ μεγάλη.

Παλιότερα είχα δείξει και ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για την προσπάθεια της εξουδετέρωσης του Τίρπιτς

Δείτε την ΕΔΩ


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.