Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Παράξενες πολεμικές τέχνες


Παράξενες πολεμικές τέχνες, με παράξενα ονόματα, δεν παύουν να είναι θανάσιμες, για όποιον βρεθεί αντίπαλος. Δείτε παρακάτω, πέντε απ΄αυτές.


Bokator

Μας έρχεται από την Καμπότζη, και χρονολογείται από τους στρατούς της Angkor, που κυριαρχούσαν στα πεδία των μαχών της Ινδοκίνας περί τα 1700 χρόνια πριν. Το όνομά της μεταφράζεται ως «χτύπημα του λιονταριού», και αναφέρεται σε έναν αρχαίο θρύλο σύμφωνα με τον οποίο ένας “bokatori” βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα ανθρωποφάγο λιοντάρι, το οποίο κατάφερε να σκοτώσει με ένα και μόνο αριστοτεχνικά υπολογισμένο χτύπημα με το γόνατό του.



Όπως πολλές άλλες ασιατικές πολεμικές τέχνες, το Bokator βασίζεται στις κινήσεις διαφόρων ζώων, όπως αετών, αλόγων, φιδιών και, φυσικά, λιονταριών. Αυτό που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες είναι η βαναυσότητά της, και η… πρακτικότητά της στο πεδίο της μάχης. Στο… ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται περί τις δέκα χιλιάδες διαφορετικές τεχνικές, που δίνουν στους μαχητές ατελείωτες δυνατότητες εμπλοκής.

Lerdrit

Πρόκειται για την εξέλιξη των παραδοσιακών ταϊλανδέζικων πολεμικών τεχνών όπως το Muay Thai και το Muay Boran, την οποία εξασκούν σήμερα οι κομάντος του Βασιλικού Στρατού της Ταϊλάνδης. Οι βασικές τεχνικές του Lerdrit είναι παρόμοιες με εκείνες των προκατόχων του, υπάρχουν όμως ορισμένα στοιχεία που το ξεχωρίζουν.



Όσοι εκπαιδεύονται σε αυτό μαθαίνουν να επιτίθενται χωρίς προειδοποίηση, να ρίχνουν τον αντίπαλο στο έδαφος και να τελειώνουν την μάχη γρήγορα χρησιμοποιώντας ένα από τα πολλά θανάσιμα χτυπήματα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο τραυματισμού, με την χρήση των «σκληρών» μερών του σώματος (αγκώνες, γόνατα, πηγούνι). Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες στρατιωτικές τεχνικές μάχης, ο στόχος του Lerdrit είναι ριζικός και ειδικά σχεδιασμένος για ζητήματα ζωής και θανάτου.

Dambe

Βασισμένο στις αρχαίες τεχνικές της αιγυπτιακής πυγμαχίας, το Dambe είναι μια θανατηφόρα πολεμική τέχνη που ανέπτυξαν οι Hausa, νομαδική φυλή της Δυτικής Αφρικής, που ταξίδευαν από χωριό σε χωριό και διοργάνωναν τελετές και επιδείξεις μάχης. Οι μαχητές του Dambe τυλίγουν τη δυνατή τους γροθιά με ύφασμα, το οποίο τυλίγεται με τη σειρά του με σφιχτοδεμένα σκοινιά, και το δυνατό τους πόδι με χοντρές αλυσίδες –για την περίπτωση που το να κλωτσάς τον αντίπαλο στο πρόσωπο είναι πολύ mainstream. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: οι μοντέρνες τελετές και επιδείξεις Dambe περιλαμβάνουν και την τελετουργική χρήση χασίς πριν ξεκινήσουν τα χτυπήματα.



Kalari Payat

Αναγνωρισμένη ως η αρχαιότερη πολεμική τέχνη στον κόσμο που εξασκείται ακόμα, η Kalari Payat αναπτύχθηκε στην επαρχία Kerala της Νότιας Ινδίας, και θεωρείται πρόδρομος αρκετών εκ των δημοφιλέστερων πολεμικών τεχνών του κόσμου. Η ινδική παράδοση την θέλει να δημιουργήθηκε από μία εκ των μετεμψυχώσεων του Ινδού θεού Βισνού.



Έχει πολλές παραλλαγές και τύπους, που εξειδικεύονται σε διαφορετικές πλευρές της οπλισμένης ή άοπλης μάχης. Μία από τις ευρύτερα διαδεδομένες είναι η Marma Arti (σε ελεύθερη μετάφραση «το να χτυπάς τα ζωτικά σημεία») η οποία, στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου πολεμιστή, μπορεί να παραλύσει ή και να σκοτώσει τον αντίπαλο με ένα μόνο χτύπημα σε ένα από 108 νευραλγικά σημεία του ανθρώπινου σώματος. Οι μαχητές της Marma Arti διδάσκονται επίσης το ιατρικό-θεραπευτικό σύστημα Siddha, το οποίο προέρχεται από τα ίδια αρχαία γραπτά με την πολεμική τέχνη.










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.