Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η επίσκεψη του Προέδρου..


 

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τους 2 αναπληρωτές ΥΕΘΑ, τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον  Α/ΓΕΣ, επισκέφθηκε τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών και την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, όπου παρακολούθησε επίδειξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των καταδρομέων-αλεξιπτωτιστών.

Συμβολική και ουσιαστική επίσκεψη κατά την άποψή μου. Συμβολική, γιατί η παρουσία του Προέδρου δηλώνει την εκτίμησή του προς  αυτές τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων! Ουσιαστική γιατί επιβεβαιώνει την μεγάλη σημασία που αποδίδει στην επιχειρησιακή τους χρησιμοποίηση.

Ιδιαίτερα αυτό ισχύει για τη 2η ΜΑΛ, που αποτελεί μια μονάδα όχι μόνο άμεσης αντίδρασης,  αλλά  θα έλεγα και άμεσης προληπτικής ενέργειας, όπου και όποτε απαιτηθεί, εφ' όσον αξιοποιηθεί σωστά.

Και επειδή ανέφερα προηγουμένως ότι είναι μονάδες ειδικών δυνάμεων, θα ήθελα να σχολιάσω λίγο αυτή την έκφραση. Όλες οι μονάδες αυτές του στρατού, έχουν μια καταγωγή και ένα όνομα! Η καταγωγή τους αναγράφεται στο επώμιο επίγραμμα που φέρεται και στους 2 ώμους του προσωπικού τους: "Δυνάμεις Καταδρομών".

Στα ελληνικά αυτές οι 2 λέξεις, αποδίδουν άριστα αυτό, για το οποίο οι μονάδες αυτές συγκροτήθηκαν, εκπαιδεύονται και λειτουργούν. Καταδράμουν, ενεργούν με δόλο, αφάνεια, μυστικά, αθόρυβα και αιφνιδιαστικά! Το όνομά τους, απλά  ξεχωρίζει την κάθε μία, μεταξύ των άλλων "αδελφών" μονάδων. Είναι ειδικές δυνάμεις, γιατί έχουν ειδικό εξοπλισμό, υφίστανται ειδική εκπαίδευση και ενεργούν με ειδική συγκρότηση! Όλες μπορούν να διεξάγουν ειδικές επιχειρήσεις και εξειδικεύονται περισσότερο σε συγκεκριμένες, ανάλογα προς την όποια επιχειρησιακή αποστολή προσανατολίζονται. 

Επομένως, όλες είναι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Σαφώς και μπορούν να διεξαγάγουν συμβατικές επιχειρήσεις, αλλά αυτό σημαίνει "σπατάλη" ειδικού  και δυσαναπλήρωτου  προσωπικού. Ένας καταδρομέας μπορεί εύκολα να μεταπέσει σε οπλίτη πεζικού. Το αντίθετο είναι πολύ δύσκολο και ίσως ανέφικτο.

Η αρχική σχεδίαση στην ανάθεση και στον καταμερισμό αποστολών ειδικών δυνάμεων, δεν σημαίνει ότι τις αποκλείει από οποιοδήποτε άλλο είδος ειδικών αποστολών κατά την διεξαγωγή επιχειρήσεων. Η κάθε σχεδίαση έχει προϋποθέσεις, που αν δεν συμπέσουν στην πραγματικότητα, η σχεδίαση τροποποιείται και αναπροσαρμόζεται! Αρκεί όλα να συμβαίνουν υπό ενιαία διοίκηση!

Κάτι ανάλογο  ισχύει και για τις ελληνικές δυνάμεις πεζοναυτών. Γαλουχήθηκαν από παλιά στα πλαίσια των ειδικών δυνάμεων, γιατί έτσι δημιουργούσαν το πνεύμα της επιθετικότητας και της ευελιξίας. Και έτσι είναι! Σωστά το επέλεξαν έτσι τότε, την 10ετία του'60  οι παλιοί! Μπορούν με τα υλικά που διαθέτουν να αναλάβουν αποστολές συμβατικού αγώνα πεζικού, αλλά συνάμα, έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και σε ειδικές αμφίβιες, ή άλλες επιχειρήσεις κατά περίπτωση. Δεν περιμένουν πότε θα εκτελέσουν κάποια απόβαση! Η απόβαση δεν είναι ο αυτοσκοπός! Ο πράσινος μπερές που φέρουν δεν είναι μόνο για τον τύπο, αλλά και για την ουσία!

Η επίσκεψη του Προέδρου φαίνεται να δίνει ένα μήνυμα: "Εντείνατε τις προσπάθειές σας. Η πατρίδα βασίζεται σε σας!"

Ανιχνευτής




 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.