Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η διαγωνιστική εκπαίδευση

Πηγή
Σε σύγχρονους στρατούς, η διαγωνιστική εκπαίδευση αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο για να διατηρεί το προσωπικό την μαχητική του ικανότητα. Ακόμη περισσότερο αυτό βρίσκει εφαρμογή στις ειδικές δυνάμεις.

Αμερικανοί πεζοναύτες σε διαγωνιστική άσκηση ομάδας στη Αυστραλία (Πηγή)
Με τη διαγωνιστική εκπαίδευση, εμπεδώνεται αλλά και αξιολογείται το επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων, που αποκτήθηκαν μέσα από τους κύκλους της στρατιωτικής εκπαίδευσης που διαμορφώνει στρατιώτες-μαχητές και τους ειδικεύει σε συγκεκριμένους τομείς.

Είτε έφεδροι είτε μόνιμοι, το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής εκπαίδευσης είναι εμφανές και στις δύο κατηγορίες. Βέβαια οι επαγγελματίες, έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να βελτιωθούν. Ειδικά γι' αυτούς, είναι ό,τι καλύτερο για να προπονούνται και να αγγίζουν την τελειότητα. Όχι καθισμένοι σε κιόσκια κάνοντας "πηγαδάκια", αλλά ασκούμενοι σε ποικίλες τακτικές και τεχνικές διαδικασίες.
Ρώσοι στρατιώτες των μονάδων αναγνώρισης σε διαγωνιστική εκπαίδευση (Πηγή)

Οι βολές, οι δρόμοι αντοχής, οι πορείες σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, η διάβαση και η υπερπήδηση κάθε είδους εμποδίων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε πεδίο μάχης, η χρήση υλικών, μέσων, οργάνων κάτω από πίεση χρόνου και η τακτική κίνηση, είναι μερικές από τις δοκιμασίες που μπορούν να ενταχθούν στα πλαίσια μιας διαγωνιστικής εκπαίδευσης.

Κομάντος της Σιγκαπούρης σε διαγωνιστική άσκηση του στρατού τους (Πηγή)
Η φυσική αγωγή μάχης, βοηθάει πολύ στην προετοιμασία διεξαγωγής διαγωνιστικής εκπαίδευσης. Το σύστημα εφαρμογής της είναι απλό! Καθορίζονται τ' αντικείμενα διαγωνισμού και ο χώρος και ο χρόνος διεξαγωγής. Κατά οργανικά τμήματα ή ομάδες, διέρχεται το προσωπικό μιας μονάδας, για να αξιολογηθεί και να βγει η καλύτερη ομάδα της.

Σε δεύτερη φάση, διαγωνίζονται οι καλύτερες ομάδες των μονάδων ενός σχηματισμού σε κοινό χώρο με τα ίδια ακριβώς αντικείμενα προς εξέταση  για να ανακηρυχθεί η καλύτερη ομάδα του σχηματισμού και τελικά, αν υπάρχουν σχηματισμοί εντεταγμένοι σε μεραρχία ή σώμα στρατού ακολουθείται η ίδια μέθοδος μέχρι αυτό το επίπεδο.

Πηγή
Μοιάζει λίγο με στρατιωτικούς αγώνες, αλλά δεν έχει την ίδια φιλοσοφία, γιατί εδώ διαγωνίζονται όχι μόνο σε αθλήματα, αλλά σε τακτικές και συλλογικές ενέργειες, όπως ακριβώς συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Η συλλογικότητα και όχι μόνο η ατομικότητα, είναι το στοιχείο που προβάλλει έντονα μέσα από τη διαγωνιστική εκπαίδευση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της διαγωνιστικής εκπαίδευσης μέσα σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία, δοκιμάζεις, αξιολογείς και κατατάσσεις τους εκπαιδευόμενους σε αντίστοιχες κατηγορίες, εξαιρώντας όσους δεν τα καταφέρνουν.

Βραζιλιάνοι καταδρομείς σε διαγωνιστική συμμετοχή περιπόλων στη διεθνή άσκηση "Fuerzas Comando" στην Κολομβία (Πηγή)
Το κέρδος είναι ότι δημιουργούνται μαχητές υψηλών προδιαγραφών που μπορούν να σταθούν με αυτοπεποίθηση και γνώση των δυνατοτήτων τους, σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαγωνιστικής εκπαίδευσης είναι και η βρετανική διεθνής άσκηση "Cabrian Patrol".

Περιπολάρχης, εκδίδει τη διαταγή του στην περίπολό του μπροστά σε αμμοδόχο, κατά τη διάρκεια της άσκησης Cabrian Patrol (Πηγή)


Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.