Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Σε αναζήτηση της ενέργειας

Πηγή
Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους ορειβάτες και τους πεζοπόρους  που βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη είναι πρώτα απ’ όλα η παροχή ενέργειας. GPS, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, ακόμα και netbooks, είναι μερικές από τις συσκευές που μεταφέρονται στο μπέργκιν,  σε πολυήμερες δραστηριότητες στα βουνά ή σε άλλες απομονωμένες περιοχές. Και όλα αυτά έχουν ένα μικρό πρόβλημα: χρειάζονται ενέργεια.

Η λύση για λίγες ημέρες είναι να κουβαλάς εφεδρικές μπαταρίες, όμως για περισσότερες, αυτό είναι απαγορευτικό. Τη λύση τα τελευταία χρόνια τη δίνουν φωτοβολταϊκά πάνελ, που είναι τόσο ελαφριά και compact, ώστε να μπορεί κάποιος να τα κουβαλήσει μαζί του.

Μια από τις εταιρείες που ασχολείται με κατασκευή τέτοιων υλικών είναι η GOALZERO

Πάνελ NOMAD 13.5 (Πηγή)
Ας ξεκινήσουμε κατ' αρχήν από το πάνελ NOMAD 13.5. Αυτό είναι το μεσαίο πάνελ της εταιρείας και διπλωμένο χωράει άνετα στην εξωτερική θήκη ενός σακιδίου. Ανοίγοντάς το με την όψη στον ήλιο, το πάνελ ρουφά ενέργεια από αυτόν και μέσω μιας θύρας USB  το μεταφέρει στη συσκευή της προτίμησής σας.

Το πάνελ μπορεί να απλωθεί και να στερεωθεί με μέτωπο προς τον ήλιο και στη συνέχεια με τη χρήση του προσαρμογέα (adaptor) μπορεί κάποιος να συνδέσει φορτιστή για μπαταρίες ή κινητό τηλέφωνο ή φορτιστή φωτογραφικής μηχανής ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή κλπ. Η φόρτιση διαρκεί περίπου 3 ώρες.

 SHERPA 50
Ένας άλλος συνδυασμός, είναι να χρησιμοποιηθεί το πάνελ όλη την ημέρα (9 περίπου ώρες), για τη φόρτιση συσσωρευτή ενέργειας SHERPA 50, που κατασκευάζεται από την ίδια εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο  ο συσσωρευτής το βράδυ φορτίζει όλες τις άλλες μπαταρίες συσκευών που κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε χρήση. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συσσωρευτή, αποθηκεύει ενέργεια που μπορεί  να καλύψει 3,5 ώρες λειτουργίας ενός netbook, ή 27 ώρες GPS, ή 54 ώρες για κινητό ή 17 ώρες για φακό τύπου Estrella.

Το βάρος του πάνελ και του συσσωρευτή είναι γύρω στα 2 κιλά.( Πάνελ: 750 γραμμάρια. Συσσωρευτής: 1057 γραμμάρια). Σίγουρα 2 κιλά είναι συζητήσιμα όταν πρόκειται να περπατήσεις αρκετές ώρες, αλλά από την άλλη πλευρά, αν μοιρασθούν με άλλο άτομο, μειώνεται ο φόρτος.

Τέτοια παρόμοια υλικά, δεν είναι χρήσιμα μόνο για τους ορειβάτες και τους λάτρεις της φύσης, αλλά και για ..τους στρατιώτες που εξ αντικειμένου βρίσκονται συχνά στη φύση, μακριά από πηγές ανεφοδιασμού.

Οι τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 200 Ευρώ για το πάνελ και 250 Ευρώ για το συσσωρευτή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στους συνδέσμους.

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε παρουσιάσει ενός άλλου είδους γεννήτρια ηλεκτρισμού, που αξιοποιεί την κινητική ενέργεια του σώματος. Λίγο πιο βολική, αλλά για ένα άτομο μόνο!

Πηγή







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.