Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το σκοπευτικό red dot όλμου 60 χιλ.

Ανέκαθεν ήταν αναγκαία η ταχεία σκόπευση όλμων, όλων των διαμετρημάτων. Πιο απαραίτητο όμως ήταν και εξακολουθεί να είναι στους φορητούς όλμους και μάλιστα διαμετρήματος 60 χιλ. που χρησιμοποιούνται σχεδόν από όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων σε πολλούς στρατούς.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε περιγράψει για τον όλμο Μ 224 60 χιλ. που χρησιμοποιείται πολύ στο Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό Γραφείο Ερευνών του ΠΝ, (Office of Naval Research, ONR), ασχολήθηκε και βρήκε σε συνεργασία με εταιρείες, το κατάλληλο ολογραφικό σκοπευτικό ταχείας σκόπευσης για τους όλμους 60 χιλ. ημέρα και νύκτα, που ήταν μια επιτακτική επιχειρησιακή απαίτηση για τους πεζοναύτες που επιχειρούν στο Αφγανιστάν.

Σκοπευτικό όλμου 60 χιλ. τύπου  BSM  (Πηγή)


Το σκοπευτικό αυτό (Balistic Sighting Module, BSM), είναι 100/% στρατιωτικών προδιαγραφών από πλευράς αντοχής και δουλεύει με τεχνολογία red dot sight,  για την ημέρα, ενώ διαθέτει παράλληλα και σύστημα εκπομπής laser για άμεση σκόπευση τη νύκτα. Δηλαδή τη νύκτα την κάνει ημέρα για το σκοπευτή που του λύνει κυριολεκτικά τα χέρια στο σκοτάδι, αφού μπορεί  να σκοπεύει με ταχύτητα και να εκτελεί άμεση βολή! Αυτοί που το δοκίμασαν, είπαν ότι τη νύκτα με το 2ο βλήμα χτύπησαν στόχο!

Διατίθεται από την εταιρεία κατασκευής με κουκκίδα μεγέθους 3,5 έως 7 ΜΟΑ, ανάλογα με την προτίμηση του πελάτη.


Έχει τη δυνατότητα συντονισμού με ηλεκτρονικό αποστασιόμετρο laser της ίδιας εταιρείας, που βοηθάει στην εύρεση της γωνίας βολής (ύψος και διεύθυνση) σε περίπτωση έμμεσης βολής. Κάθε τέτοιο σκοπευτικό συνοδεύεται από πίνακες βολής και επάνω στο όργανο, υπάρχει οθόνη με ενδείξεις γωνιών (ύψος, διεύθυνση), όπως και ένδειξη για την κατάσταση της μπαταρίας του.

Πηγή
Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ευθυγράμμιση ή/και μηδενισμός κατά την αρχική τοποθέτηση του σκοπευτικού στο σωλήνα. 

Προσέξτε την  πρώτη εικόνα  και θα δείτε ότι ο σκοπευτής βαστάει τον σωλήνα μέσω ενός καλύμματος προφύλαξης από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε συνεχόμενες βολές! Μεγάλη υπόθεση αυτή και όσοι έχετε εκτελέσει τέτοιες βολές με καταλαβαίνετε καλύτερα. Ο αορτήρας μεταφοράς του όπως και αυτό το κάλυμμα λαβής, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υψηλής αντοχής στη θερμότητα, που δρα και σαν μονωτικό!


Αορτήρας και θήκη μεταφοράς όλμου 60 χιλ. Ανθεκτικότητα σε θερμοκρασία μέχρι και ...400 βαθμούς Κελσίου! (Πηγή)




Το κόστος του σκοπευτικού κυμαίνεται γύρω στα 400 με 500 δολάρια ΗΠΑ, αλλά αξίζει όλα τα λεφτά.

Πηγή

Τώρα όποιος δεν έχει λεφτά, "κατεργάζεται άλλα τεχνάσματα", όπως οι Σύριοι αντάρτες επάνω, που προσπαθούν να σκοπεύσουν τον όλμο τους με τη βοήθεια ενός ..ipad! Κάποιο λογισμικό για να βρίσκει γωνίες ή χάρτη με GPS θα χρησιμοποιούν! Ποιός ξέρει που θα πήγαν τα βλήματα τελικά!



Πάντως αυτοί που είδαν που πήγε το βλήμα εφάρμοσαν την αρχή "του φευγάτου η μάνα ποτέ δεν έκλαψε.."


Ανιχνευτής




















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.