Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Stiletto!

Το ταχύπλοο "Stiletto" σε άσκηση αξιολόγησης, καθώς το πλήρωμα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (Πηγή)


Έτσι ονομάζουν στα ιταλικά το μαχαίρι που έχει λεπτή  και μυτερή λάμα, προορισμένο για να τρυπάει περισσότερο και όχι να κόβει. Συνήθως είναι ζυγισμένο από κατασκευής, ώστε όταν το πετάς να καρφώνεται.  Αυτό το όνομα προτίμησαν να δώσουν σε νέο πλοίο ταχείας μεταφοράς προσωπικού και υλικού ειδικών επιχειρήσεων, τεχνολογίας "stealth", οι Αμερικανοί.

Από το 2006 το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό πειραματίζεται με αυτό τον τύπο ταχύπλοου, κατάλληλου για επιχειρήσεις εντός της παράκτιας ζώνης.

Έχει μήκος 25,5 μέτρα, πλάτος 12 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα. Παρ' όλα αυτά το βύθισμά του είναι μόλις 80 πόντους! Ζυγίζει άδειο 40 τόνους και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 20 τόνων μέσα στα 185 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου που διαθέτει. Πρακτικά μπορεί να μεταφέρει 1-2 ελαστικές λέμβους και 12 μαχητές. Το πλήρωμά του αποτελείται από 3 χειριστές. Είναι "Pentamaran", δηλαδή διαθέτει 5 γάστρες (2 περισσότερες από το catamaran και είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα.

Η κίνησή του γίνεται με 4 μηχανές Caterpillar C32 (4x1652HP) αποδίδοντας ταχύτητα άνω των 50 κόμβων (90 χλμ/ω) και με αυτοδυναμία 500 ν.μ. (900 χλμ) έμφορτο.

Παράλληλα διαθέτει τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα πλοήγησης και επικοινωνιών .  Το μικρό σχετικά βάρος του, επιτρέπει την φόρτωσή του σε μεγάλο φορτηγό πλοίο και τη μεταφορά του οπουδήποτε στον κόσμο απαιτείται η δράση του

Το σκάφος αυτό με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί, δεν χρειάζεται ειδικά πτερύγια για ομαλή πλεύση σε υψηλές ταχύτητες και με θαλασσοταραχή. Το χαμηλό ίχνος του σε ανίχνευση από ραντάρ, του επιτρέπει την αφανή διείσδυση σε εχθρικά νερά με δυνατότητα ακόμη και προσγειάλωσης σε ομαλές ακτές.

Άποψη της πρύμνης του σκάφους , όπου φαίνεται η κεκλιμένη ράμπα του. (Πηγή)
Στην πρύμνη του υπάρχει μια κεκλιμένη ράμπα από όπου μπορεί να αφεθεί μια ελαστική λέμβος μήκους 10 μέτρων. Στο άνω κατάστρωμα, μπορούν να εγκατασταθούν όργανα, όπως ο εκτοξευτής UAVs που βλέπετε στην πρώτη εικόνα, αλλά ακόμη και τηλεχειριζόμενα οπλικά συστήματα. Ο συνδυασμός UAV και οργάνων χειρισμού του, με τα αντίστοιχα όργανα ελέγχου και επικοινωνιών του  σκάφους, δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης αναγνώρισης και απόκτησης νωπών πληροφοριών, στο τμήμα ειδικών επιχειρήσεων που μεταφέρεται για εκτέλεση αποστολής στην ακτή.

.Επιπλέον, η δυνατότητα πρόσθεσης και άλλων οργάνων διοίκησης και ελέγχου μπορεί να μετατρέψει το Stiletto σε πλοίο διοίκησης  ειδικών επιχειρήσεων.

Η μελέτη του στοίχισε γύρω στα 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το κόστος του ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια. Ήδη οι SEALs το έχουν δοκιμάσει και φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι με αυτό.



Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.