Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ένας καλός στρατιώτης, είναι ένας ...ζωντανός στρατιώτης

Νεοσύλλεκτοι Αμερικανοί Πεζοναύτες εκπαιδεύονται σε στίβο λογχομαχίας. (Πηγή)
Αυτή είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια! Η στρατιωτική εκπαίδευση προετοιμάζει ένα μαχητή, για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες της μάχης, να επιβιώσει ο ίδιος, να βοηθήσει τους συμμαχητές του και να συνεισφέρει στη νίκη του στρατού του και της χώρας του.

Αλλοίμονο αν οι στρατιώτες προετοιμάζονταν  σαν ...μελλοθάνατοι να πεθάνουν! Δεν θα είχε νόημα καμιά πολεμική προσπάθεια. Στατιστικά, οι περισσότερες απώλειες μάχης  οφείλονται κατά κύριο λόγο σε λάθη  και ελλειπή εκπαίδευση, όπως έχει δείξει η ιστορία. Δηλαδή σε κακή προετοιμασία!

Και για να μην παρεξηγηθώ  γι'αυτά που γράφω σαν ..πολεμοχαρής ή "στρατολάγνος", αναφέρομαι σε απώλειες μάχης στρατιωτικού προσωπικού σε διάφορα θέατρα πολέμου και όχι στα εγκλήματα πολέμου που δυστυχώς ανθρωπόμορφα θηρία διαπράττουν προσβάλλοντας άμαχο πληθυσμό ή πολύ χειρότερα χρησιμοποιώντας τον άμαχο πληθυσμό σαν ασπίδα τους.

Ο πόλεμος από μόνος του είναι μια ανωμαλία της ανθρώπινης φύσης που γεννιέται από την εξάσκηση βίας κάθε μορφής, για επιβολή της θέλησης του ενός αντίπαλου επάνω στον άλλο!

Αλλά ας μην μεταφέρω το θέμα σε φιλοσοφικό επίπεδο πράγμα που δεν επιδιώκω εδώ. Μπορεί να μην θέλουμε τον πόλεμο και να τον απευχόμαστε όλοι, αλλά όταν κάποιος θα έλθει με τον "τσαμπουκά" του να σε κλέψει, να σε ληστέψει, να σου πάρει το σπίτι και να σου χαλάσει την οικογένεια, θα πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και την οικογένειά σου μαζί με τα υπάρχοντά σου. 

Για να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου, πρέπει να ξέρεις να αντιμετωπίζεις τη βία που πιθανόν να σου ασκήσει ο αντίπαλός σου, αλλιώς είσαι "χαμένος από χέρι"! Για να ξέρεις, πρέπει να εκπαιδευτείς! Να εκπαιδευτείς σωστά! Να εκπαιδευτείς με επιδίωξη να νικήσεις! Να εκπαιδευτείς για να μην σκοτωθείς! Να εκπαιδευτείς για να μπορείς να αποτρέπεις ή και να εξουδετερώνεις τον αντίπαλό σου, όποιος και αν είναι αυτός. Να εκπαιδευτείς στη γρήγορη αντίδραση χωρίς να "παγώνει" το μυαλό σου από το φόβο!

Μέσα στην "ομίχλη του πολέμου" και την ασαφή κατάσταση στο πεδίο της μάχης, η πείρα έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν κανόνες, όπως συμβαίνει σε ..αθλήματα αν και είναι λίγο υπερβολικός ο παραλληλισμός! Αναγκάζεσαι να κτυπήσεις για να μη κτυπηθείς! Πρέπει να μείνεις ζωντανός και να νικήσεις, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο...! 

Αυτά απεικονίζονται σ' ένα παλιό αλλά πάντα επίκαιρο εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ, του 2ου παγκοσμίου πολέμου, που προετοίμαζε ψυχολογικά τους στρατιώτες για την είσοδό τους στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ξεχασμένες εμπειρίες, πράγματι, ίσως δυσάρεστες, αλλά όχι άχρηστες.


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.