Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Σακίδιο έκτακτης ανάγκης

Οικογενειακό Σακίδιο  Έκτακτης Ανάγκης όπως το περιγράφει ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός (Πηγή)
Με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην όμορφη  Κεφαλλονιά και την ταλαιπωρία των σεισμοπλήκτων κατοίκων της έρχονται στο μυαλό οι οδηγίες προετοιμασίας του πληθυσμού που πρέπει να υπάρχουν κατά τόπους, για την αντιμετώπιση μείζονος καταστροφής.

Η βασική προετοιμασία του πληθυσμού κατ' αρχήν πρέπει να γίνεται στο επίπεδο δήμου ή κοινότητας και σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα σχέδια εκτάκτων αναγκών, προβλέπεται η εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού με διάθεση μέσων, υλικών και προσωπικού για την ανακούφιση της πληγείσας περιοχής από την μεγάλη καταστροφή. Όλος ο συντονισμός γίνεται ή πρέπει να γίνεται από ανάλογα κέντρα επιχειρήσεων, που διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα επικοινωνιών και  συντονισμού για τη διαχείριση μιας κρίσης.

Η χώρα μας έχει περάσει από αρκετές τέτοιες καταστάσεις μέχρι σήμερα, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και οι οδυνηρές εμπειρίες είναι πολλές, πάρα πολλές! Λογικά πρέπει να έχουν βγει σημαντικά διδάγματα που να έχουν μετατραπεί σε οδηγίες προετοιμασίας και εκπαίδευσης τόσο του πληθυσμού, όσο και των δημοσίων υπηρεσιών.

Αν αρχίσουμε όμως και ψάξουμε τις ιστοσελίδες δήμων, θα βρούμε ελάχιστα έως μηδαμινά άρθρα για το θέμα αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών. Βασικά, δεν αναφέρονται καν οδηγίες για χώρους συγκέντρωσης και ασφαλείας για υπερήλικες, ανήμπορους και μικρά παιδιά. Κανείς δεν ξέρει πως να οργανωθεί, που πρέπει να απευθυνθεί μετά από μια μεγάλη καταστροφή, ή που να σπεύσει λίγο πριν από μια επικείμενη  μεγάλη πυρκαγιά, ή αν οι ικανοί νέοι κυρίως, έχουν οργανωθεί σε ομάδες διάσωσης  και τέλος πάντων αν υπάρχουν ομάδες εθελοντών πολιτών και τι μπορούν να προσφέρουν!

Δεν ξέρω αν η κατάσταση ήταν έτσι και στην Κεφαλλονιά πριν από το σεισμό, γιατί τώρα σίγουρα θα έχουν εκ των πραγμάτων οργανωθεί.

Στην ιστοσελίδα της ελληνικής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), υπάρχουν αρκετές οδηγίες για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών κάθε είδους που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας. Αλλά δυστυχώς μένουν μόνο εκεί και σχεδόν κανένας δήμος στην ιστοσελίδα του, δεν έχει ούτε καν σύνδεσμο με την αντίστοιχη ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ. Μόνο στις ιστοσελίδες κάποιων υπουργείων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, υπάρχει σύνδεσμος με την ΓΓΠΠ. Ίσως και σε κάποια sites εθελοντικών οργανώσεων.

Δείτε για παράδειγμα τον δήμο Κεφαλλονιάς. Στις υπηρεσίες του έχει το τμήμα πολιτικής προστασίας, αλλά αναφέρει τον κανονισμό λειτουργίας του που θεωρητικά είναι πλήρης. Δεν υπάρχουν όμως οδηγίες για πολίτες! Και είναι τόσο απλό!

Αλλά και στις οδηγίες της ΓΓΠΠ, αναφέρεται γενικά και αόριστα η προετοιμασία μιας οικογένειας σε υλικά και εφόδια από τώρα για την αντιμετώπιση των πρώτων κρίσιμων ωρών μετά από μια μεγάλη καταστροφή και μέχρι να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός. Και ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη βιβλιοθήκη του, ενώ έχει διάφορες πληροφορίες, δεν δίνει σαφείς οδηγίες σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των πολιτών, κάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός.

Θυμάμαι σε παρεμφερή περίπτωση στο στρατό και κυρίως στις ειδικές δυνάμεις, την έμφαση που δίνεται στην  ετοιμότητα για επιβίωση σε εχθρικό περιβάλλον και τη διαφυγή απ' αυτό! Η ατομική συλλογή επιβίωσης, η αντίστοιχη ατομική συλλογή Α' Βοηθειών αλλά και ο φόρτος 24 και 48 ωρών είναι από τα βασικά αντικείμενα προετοιμασίας, παράλληλα με την σχετική εκπαίδευση.

Πράγματι, η κατάλληλη προετοιμασία διευκολύνει τη διαβίωση μιας οικογένειας σε έκτακτη και δύσκολη κατάσταση. Η δημιουργία και η διατήρηση ανά οικογένεια, ενός ή και περισσοτέρων σακιδίων έκτακτης ανάγκης ή Bug out Bags όπως επικρατεί η ονομασία τους  διεθνώς, είναι κάτι πολύ απλό και φοβερά χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις για τις πρώτες 72 ώρες. 

Τι πρέπει να περιέχει ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης;

Αντί να σας απαριθμήσω εγώ αναλυτικά, σας παραπέμπω σ' ένα πολύ χρήσιμο ελληνικό ιστολόγιο που τα εξηγεί πολύ ωραία. Αλλά και πώς οργανώνεται ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να το διαβάσετε  πιέζοντας το σύνδεσμο: ΣΕΑ  ή τον σύνδεσμο: Fire Rescue.gr  

Επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον δύο ακόμη άρθρα: Ένα σχετικά με την προετοιμασία για επιβίωση μιας  οικογένειας σε μεγάλη καταστροφή και το άλλο, στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνει λεπτομερείς οδηγίες προετοιμασίας για την αντιμετώπιση πιθανού σεισμού, που είναι όμως μετάφραση τμήματος του αντίστοιχου εγχειριδίου για πολίτες, της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες.

Το καλύτερο όμως φυλλάδιο οδηγιών και μάλιστα στα ελληνικά, το διάβασα σε κρατική ιστοσελίδα της Αυστραλίας με τίτλο: Προετοιμάστε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Οικογένειά σας. Είναι ένα καλό υπόδειγμα για να ασχοληθεί κάποιος στην Πολιτική Προστασία και να φτιάξει αντίστοιχο για τα ελληνικά δεδομένα. 

Αν κάποιος αναγνώστης έχει σχέση με δημοτικές αρχές, καλό θα είναι να μεταφέρει αυτές τις απόψεις και προς τα εκεί. 


Ανιχνευτής


















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.