Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Οι ΛΟΚ με τις ...γούνες



Συνεχίζοντας τις ανέκδοτες ιστορίες των καταδρομέων της περιόδου 1947-1949, διαβάστε άλλη μία. Σαν σήμερα, ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ  εξέδωσε την παρακάτω διαταγή για τους ΛΟΚ:


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
1η ΜΕΡΑΡΧΙΑ
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 513 


Ι. Τελευταία ο εχθρός ορισμένες Μονάδες του στρατού του τους ντύνει με στολές ΛΟΚ μπότες, γούνες κλπ και τις παρουσιάζει όλες σαν ΛΟΚ. Εξακριβωμένα το έκαμε μέχρι τώρα στα 117, 616, 619 (σ.σ. εννοεί τάγματα) της 61 Ταξιαρχίας. Ακόμα παρατηρήθηκε στις διάφορες μάχες των τμημάτων μας ο εχθρός να φωνάζει " Εδώ Στρατός ΛΟΚ". Αυτό συνέβηκε στη μάχη του Δενδρίτη με το ελαφρό Τάγμα Μπραΐμη.

ΙΙ. Την καρναβαλίστικη αυτή μεταμφίεση την κάνει ο εχθρός στην προσπάθειά του να ξεσηκώσει το πεσμένο ηθικό του στρατού του, πάει με τις ειδικές στολές, γούνες κλπ να τους φκιάξει παλληκάρια, καλλιεργώντας μέσα τους ότι έτσι είναι ΛΟΚ ότι οι αντάρτες φοβούνται τους ΛΟΚ κλπ από τη μια μεριά και από την άλλη να τους παρουσιάσει σε μας κάτι το ιδιαίτερο ότι δεν είναι ο παληός στρατός με το πεσμένο ηθικό αλλά κάτι το καινούριο. 

ΙΙΙ. Είναι γεγονός ότι οι Μονάδες ΛΟΚ, όχι οι ψεύτικες αλλά οι παληές, έκαμαν ξεχωριστή εκπαίδευση, την όλη ταχτική τους τη στηρίζουν στον αιφνιδιασμό, στην κίνηση την νύχτα, στην παραπλάνηση, στην διείσδυση, νώτα, πλευρά κλπ. Είναι επίσης γεγονός ότι όπου μέχρι σήμερα οι επίλεκτες αυτές δυνάμεις του εχθρού αντιπαρατάχθηκαν στα τμήματα του Δ.Σ. τσακίστηκαν. Υψώματα Ανατολής καλοκαίρι 1947, Μάχη Πλατάνου, Αη-Βλάση, Παρνασού, Δερελάκι, Βλαμόβουνο, Σινιάτσικο κλπ. Τις μόνες επιτυχίες που είχανε εκεί όπου κατόρθωσαν να αιφνιδιάζουν τμήματα μας είτε από εγκληματική αδιαφορία των δικών μας στα μέτρα ασφάλειας είτε από λειψή διάταξη, έλλειψη επιτήρησης σε απίθανα δρομολόγια, χαράδρες, έλλειψη περιπόλων, επανάπαυση ιδιαίτερα την νύκτα κλπ. 

ΙV. Όλες οι Διοικήσεις πρέπει: 

1/ Να κατατοπιστούν όλα τα στελέχη και μαχητές για το καινούριο μασκάρεμα που κάνει ο Φασισμός στο στρατό του, γιατί το κάνει και τι επιδιώκει. 

2/ Να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας και επαγρύπνησης σε οποιαδήποτε στιγμή όπου και αν βρίσκεται, στάση, πορεία, λιμέρι, μέρα και νύχτα, ιδιαίτερα να χρησιμοποιούν συχνούς περιπόλους και σε βάθος για να αποφύγει τυχόν αιφνιδιασμό, έλεγχο σε δύσβατα δρομολόγια χαράδρες, μέρη χιονισμένα που νομίζουμε αδιάβατα μέτρα παραπλάνησης στόχων, φωτιές. 

V. Επί τη ευκαιρία μεταβιβάζουμε αιφνιδιασμός τμήματός μας είτε ομάδας θα αντιμετωπισθεί με τα πιο σκληρά μέτρα. 

Σ.Δ. Ιης Μεραρχίας 5/3/49 
ΓΙΩΤΗΣ 
Υποστράτηγος

(Πηγή: Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου/ ΓΕΣ/ΔΙΣ)

Βασικά μέσα απ' αυτή τη διαταγή, φαίνεται η επίπτωση που είχε στο ηθικό των ανταρτών, η παρουσία των μονάδων Καταδρομών και το δέος που προκαλούσαν. Ο καπετάν Γιώτης προσπαθούσε να τονώσει το ηθικό. "Μη τους φοβάστε αλλά.... προσέξτε μη σας αιφνιδιάσουν", ήταν το μήνυμά του.

Αντιλαμβάνεσθε ότι ο "Γιώτης" είναι ο γνωστός μακαρίτης πια, πρώην γ.γ. του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν στρατιωτικός διοικητής των ανταρτικών δυνάμεων. Περισσότερα για τον ίδιο, μπορείτε να διαβάσετε στην ενδιαφέρουσα  αυτοβιογραφία του, αλλά και εδώ!

 Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.