Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

O χρήσιμος ελαστικός επίδεσμος

Πηγή
Πόσοι από εμάς δεν έχουν στραμπουλήξει πόδια ή δεν έχουν κτυπήσει γόνατα, ή δεν έχουν πάθει θλάσεις ή ακόμη δεν έχουν υποστεί καταπονήσεις σε διάφορα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια ασκήσεων, αλμάτων, πορειών και άλλων απείρου κάλλους δραστηριοτήτων στο στρατό; Ίσως όχι μόνο εκεί, αλλά και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες πλην ...καναπέ-φραπέ!

Σχεδόν στις περισσότερες περιπτώσεις ένας ελαστικός επίδεσμος ήταν και εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Γι' αυτό και στην ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών των ειδικών δυνάμεων πάντα υπάρχει ένας ή δύο ελαστικοί επίδεσμοι. Χρησιμοποιούνται για περίδεση!

"Περίδεση είναι η χρησιμοποίηση ενός τύπου ελαστικού επιδέσμου ή μιας ταινίας που κολλάει μόνη της, που σκοπό έχει να υποστηρίζει ένα τραυματισμένο μέρος του σώματος ή να το προστατεύει χωρίς να είναι εμπόδιο στη λειτουργία του" λένε οι ειδικοί.

Η περίδεση αποτελεί μία μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στους αθλητές αλλά και σε όλους αυτούς που φέρουν κακώσεις των μαλακών μορίων.

Η περίδεση χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην πρόληψη αλλά και στην αποκατάσταση στις διάφορες κακώσεις, ενισχύοντας τις αδύνατες δομές που υποβάλλονται σε μεγάλες επιβαρύνσεις, στις φυσικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Η περίδεση ασκώντας μηχανική πίεση, βοηθά σημαντικά στην ελάττωση του οιδήματος (πρήξιμο) και του αιματώματος στην περιοχή και σε συνδυασμό με τα άλλα μέσα θεραπείας, μειώνει σημαντικά το χρόνο αποκατάστασης. Περιορίζοντας τις κινήσεις της άρθρωσης, που ενδεχομένως επιδεινώνουν την κατάσταση, προστατεύει από καινούργιες υποτροπές τους μυς, συνδέσμους και τένοντες. 

Ακόμη επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης, χωρίς να μεταβιβάζεται η ένταση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις περιοχές που έχουν τραυματιστεί. Τέλος προστατεύει διατηρώντας το μέλος που έχει τραυματιστεί σε ανάλογη λειτουργική θέση κατά το προοδευτικό πρόγραμμα επιβάρυνσης για αύξηση της δύναμης, της αντοχής και του συντονισμού.

Στην περίδεση χρησιμοποιούνται ελαστικός επίδεσμος που κολλάει, αυτοκόλλητος ελαστικός επίδεσμος ή βαμβακερή ταινία που κολλάει μόνη της. Δεν επιτρέπεται να γίνεται περίδεση σε οξείες καταστάσεις που θα εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος και όταν υπάρχει ζημιά στο δέρμα ή μόλυνση. Το δέρμα πρέπει να είναι τελείως καθαρό και οι πτυχές ή διπλώσεις πρέπει να διορθώνονται γιατί μπορεί να δημιουργήσουν φουσκάλες και ερεθισμό."

Σ' αυτό το σημείο που νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητή η χρησιμότητα του ελαστικού επιδέσμου, θέλω να προσθέσω ότι ήδη στο εμπόριο κυκλοφορούν αυτοκόλλητοι επίδεσμοι σε διάφορα πλάτη και μήκη, ή ακόμη και σε ρολό, που χρησιμοποιούνται ευρέως από αθλητές όλων των ειδών αθλημάτων.

Πηγή
Η ευεργετική επίδραση αυτού του είδους των αυτοκόλλητων ελαστικών επιδέσμων, αμφισβητείται από μια μερίδα ειδικών, λέγοντας ότι  δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε κλινικές μελέτες για το θέμα. Εν τούτοις, σε κάποιο άρθρο εμφανίστηκαν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιοι ασχολήθηκαν περισσότερο, κυρίως μέσα σε στρατιωτικό περιβάλλον.

Πηγή
Εμπειρικά, όλοι μας ξέρουμε ότι σε δύσκολες καταστάσεις ένας κοινός ελαστικός επίδεσμος μας βοήθησε να ανταπεξέλθουμε, συγκρατώντας τον πόνο. Αλλά για φαντασθείτε μια πορεία 50 χιλιομέτρων που σου πιάνεται η πλάτη από το μπέργκιν ή τα πόδια από το βάρος και τις ανηφοριές! Το πρόβλημα λύνεται εύκολα μόνο με τους αυτοκόλλητους ελαστικούς επιδέσμους.

Ήδη σε αρκετές χώρες ο αυτοκόλλητος ελαστικός επίδεσμος έχει προστεθεί στη συλλογή πρώτων βοηθειών των ειδικών δυνάμεων, επίσημα ή και ανεπίσημα αφού πολλοί κομάντος τον χρησιμοποιούν.

Μια αμερικανική εταιρεία έχει αρχίσει την τυποποίηση αυτών των ελαστικών επιδέσμων που τους έχει δώσει την ονομασία  "Combat ready tactical body tapes" και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, έχει γίνει προμηθευτής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. 

Προσέξτε τη διαφορά! Ο ελαστικός επίδεσμος δεν θεραπεύει, αλλά μειώνει την αντίληψη του πόνου σε περίπτωση τραυματισμού, κάνοντας τον πάσχοντα να συνεχίσει την δραστηριότητά του με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση. Είναι προτιμότερη όμως η προληπτική χρήση του, πριν από έντονη φυσική δραστηριότητα γιατί έτσι προλαμβάνεται μια κάκωση ή καταπόνηση.


Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.