Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Το αντάρτικο της Νιγηρίας

Πηγή
Ποια είναι η Μπόκο Χαράμ; Μια ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση που έχει πληγώσει πολύ την Νιγηρία με την πρόκληση εκατοντάδων θανάτων και την αγριότητα των μελών της. 

Ιδρύθηκε το 2002, με "λημέρια" στην βορειοανατολική  Νιγηρία, το βόρειο Καμερούν, στο Τσαντ και στον Νίγηρα. Αρχικά αντιτάχθηκε στην εκπαίδευση του πληθυσμού σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Πήρε το παρατσούκλι Μπόκο Χαράμ, μια φράση που στην τοπική γλώσσα των Χάουσα σημαίνει "Η δυτική εκπαίδευση είναι απαγορευμένη".

Το επίσημο αραβικό της όνομα είναι "Τζαμαάτου Αχλίς Σούνα Λίντααουάτι ουάλ-Τζιχάντ που σημαίνει "Άνθρωποι Πιστοί στην Διάδοση των Διδασκαλιών του Προφήτη και του Ιερού Πολέμου". Ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις το 2009 με σκοπό την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στην Νιγηρία και όχι μόνο. 

Η οργάνωση είναι γνωστή για τις επιθέσεις κατά των χριστιανών αλλά και κατά μουσουλμάνων, που δεν τηρούν (κατά την γνώμη τους) τις ορθόδοξες παραδόσεις. Είναι σουνίτες "Τακφίρι", δηλαδή πολεμούν οτιδήποτε είναι αντίθετο στον ισλαμικό νόμο και αυτό άλλωστε διατυπώνουν με τ' όνομά τους.

Περιοχές και  γειτονικά κράτη εντός των οποίων η Μπόκο Χαράμ, ενεργεί, επηρεάζει και καλύπτεται. Στην εικόνα φαίνονται και οι πιο πρόσφατες επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης. (Πηγή)
Ο ιδρυτής της και πρώτος αρχηγός της, Μοχάμεντ Γιουσούφ σκοτώνεται τον ίδιο χρόνο ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Τον διαδέχτηκε ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, για τον οποίο ο στρατός είχε λανθασμένα υποστηρίξει ότι είχε σκοτωθεί.

Τελικά, ανακηρύσσεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ το 2013 διότι εκτιμήθηκε ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάκγρεμπ. Δυστυχώς επαληθεύει αυτή την ανακήρυξη, με σωρεία τρομοκρατικών προσβολών με τελευταία την κλοπή μαθητριών, που μάλλον φαίνεται να είναι και το μοιραίο τους λάθος, αφού έστρεψαν την κοινή γνώμη διεθνώς εναντίον τους.

Από αντάρτες και ζηλωτές του ισλαμισμού, μετατράπηκαν ξαφνικά σε κοινούς ληστές και συμμορίτες, στα μάτια όλων και το τέλος τους δεν θα αργήσει να έλθει, γιατί απλούστατα δεν θα έχουν την λαϊκή στήριξη χάνοντας την "καρδιά και το μυαλό" του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Νιγηριανοί στρατιώτες  (Πηγή)
Αν και ο στρατός της Νιγηρίας έχει αρκετές φορές επιχειρήσει εναντίον τους, δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να τους εξαρθρώσει. Ίσως γιατί δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος  για την αντιμετώπιση ανταρτών, όπως αναφέρεται από πολλές πηγές. Νιγηριανοί πολίτες προσδοκούν την επέμβαση ειδικών δυνάμεων των Αμερικανών, ή των Βρετανών ή των Γάλλων ή ίσως μιας δύναμης στα πλαίσια του ΟΗΕ να τους βοηθήσει.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, είναι μια καθαρά εσωτερική δική τους υπόθεση και είναι μάλλον απίθανο να επέμβουν ξένες ειδικές δυνάμεις με καταδρομική ενέργεια, για να σώσουν τα νιγηριανά κορίτσια. Ας μην ξεχνάμε την αποτυχημένη επιχείρηση βρετανικών ειδικών δυνάμεων στην Νιγηρία το 2012, για την απελευθέρωση ενός Βρετανού και ενός Ιταλού ομήρου.

Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι η παροχή στρατιωτικής υποβοήθησης με συμβούλους-εμπειρογνώμονες και μέσα  των ειδικών δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών ξένων χωρών, όπως  των Αμερικανών, των Βρετανών, των Ισπανών, των Καναδών, των Κινέζων, των Ισραηλινών και των Γάλλων. Η Μπόκο Χαράμ είναι παλιά υπόθεση και η αντιμετώπισή της απαιτεί κατάλληλη οργάνωση, διοίκηση και έλεγχο, ειδικό υλικό και εξοπλισμό, παράλληλα με την ειδική εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού με προτεραιότητα στις ειδικές δυνάμεις.

Επιχειρείται πλέον, με την υποστήριξη των ξένων ειδικών "απεσταλμένων", η δημιουργία ενός εθνικού νιγηριανού κέντρου ειδικών επιχειρήσεων, με την κατάλληλη και αναγκαία υποδομή για την συλλογή, επεξεργασία και διανομή πληροφοριών στις κατάλληλες υπηρεσίες και μονάδες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των κοριτσιών-ομήρων που κρατάνε οι αντάρτες μέσα στη ζούγκλα.

Πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα, η συνεργασία και η διακλαδικότητα των ενεργειών μεταξύ των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων και άλλων κρατικών υπηρεσιών, γιατί αυτό απαιτείται για την αντιμετώπιση ενός ανταρτοπολέμου.

Η Νιγηρία, αν και θεωρείται μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα από το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πλήττεται από την ανισότητα, τη διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και την ανεργία. Δηλαδή από όλους τους παράγοντες που ευνοούν την τρομοκρατία. Η Μπόκο Χαράμ, διεκδικεί το ρόλο του "τιμωρού" της ασωτίας και της αδικίας, μέσα από το ισλαμιστικό ρεύμα του Μακρέμππου επιδιώκει ταυτόχρονα, την κατάληψη της εξουσίας, και την πλήρη επικράτηση του Ισλάμ,   που είναι και ο απώτερος θρησκευτικο-πολιτικός στόχος.

Πηγή
Η Νιγηρία, αντιμετωπίζει αντάρτες, με διεθνείς ενδεχομένως διασυνδέσεις, που είναι πολύ δύσκολο να πολεμηθούν με συμβατικά στρατιωτικά μέσα. Στη Νιγηρία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, που περιλαμβάνει 3 θρησκείες και 250 διαφορετικές εθνότητες, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες έχουν τελείως διαφορετικές αξίες και θεσμούς, διεξάγεται ένας ανηλεής "άτακτος πόλεμος", και θυμίζει λίγο-πολύ το Αφγανιστάν.

Οι αντικειμενικοί σκοποί (ΑΝΣΚ) στις επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που τίθενται σε μια συμβατική επιχείρηση. Δεν υπάρχουν εδάφη τακτικής σημασίας που πρέπει να καταληφθούν και να διατηρηθούν! Προέχει η ανεύρεση των ανταρτών και η εξουδετέρωσή τους.  Ένα κρησφύγετο  που οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει συγκέντρωση ανταρτών, μπορεί να είναι ο καλύτερος ΑΝΣΚ ευκαιρίας για λίγες ώρες, αν γίνει γρήγορα η εκμετάλλευση της πληροφορίας. Αν οι αντάρτες κατορθώσουν και φύγουν από εκεί γρηγορότερα, ο χώρος εκείνος παύει να έχει οποιοδήποτε στρατιωτικό, ή τακτικό ενδιαφέρον. Ο ΑΝΣΚ είναι ο ίδιος ο αντάρτης, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν και  "ο αντάρτης πολεμιέται με αντάρτη".

Με λίγα λόγια, οι Νιγηριανοί πρέπει να οργανώσουν καλά τις ειδικές δυνάμεις τους και να μάθουν πως να νικήσουν τους αντάρτες, γιατί οι Μπόκο Χαράμ δεν είναι οι μοναδικοί. Υπάρχουν και οι Ανσάρου, που είναι η ανερχόμενη δύναμη και οι πιο επίφοβοι για την επικράτηση ακόμη και πάνω στους Μπόκο Χαράμ.

Πέραν των στρατιωτικών ενεργειών, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη τους ότι χρειάζονται και πολιτικά μέσα, και κοινωνική δικαιοσύνη, για να καταπολεμηθεί η φτώχεια και να κρατήσει η κυβέρνηση τον κόσμο με το μέρος της. Οι ξένοι, που νοιάζονται, μπορεί να ενδιαφέρονται κάπως από ανθρωπιστικής πλευράς, αλλά επίσης ενδιαφέρονται πολύ για το πετρέλαιο και για τις επενδύσεις τους εκεί! Γιατί "είναι πολλά τα λεφτά..." όπως έλεγε την ατάκα ένας παλιός Έλληνας ηθοποιός.


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.