Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Επιχείρηση "Ερμής" Η μάχη της Κρήτης

Ρίψη Γερμανών Αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη (Πηγή)



Μάχη της Κρήτης (Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ης Μαΐου 1941. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις Αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεραποβατική επιχείρηση της ίδιας κλίμακας, κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Η απόφαση για την επίθεση στην Κρήτη ελήφθη από το Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα, και έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur»).

 Οι Γερμανοί είχαν ως στόχο να εξασφαλίσουν τα νοτιοανατολικά τους νώτα, ενόψει της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα (Εκστρατεία στη Ρωσία) και να εξορμήσουν στη Βόρεια Αφρική, με εφαλτήριο την Κρήτη, όπως πίστευαν οι Σύμμαχοι.

Η συνέχεια στην πηγή



Σημείωση Ανιχνευτή:

Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έπεφταν χωρίς φόρτο και οπλισμό. Ο φόρτος έπεφτε με ξεχωριστά αλεξίπτωτα και ο οπλισμός τους έμπαινε σε ειδικά κοντέινερς που έμοιαζαν σαν ..θερμοσίφωνες και ρίχνονταν με ξεχωριστά αλεξίπτωτα στη Ζώνη Ρίψεως,  ΖΡ.

Η εκπαίδευσή τους ήταν προσαρμοσμένη ανάλογα.

Στην συνέχεια μετά την προσγείωση οι αλεξιπτωτιστές έσπευδαν να βρουν τα επισημασμένα κοντέινερς για να πάρουν τα όπλα τους και να ανοίξουν τα δέματα με τους φόρτους τους και τα πυρομαχικά τους. Σε κάποια προπαγανδιστικά φιλμς του γερμανικού στρατού φαίνονται αλεξιπτωτιστές να μπαίνουν στο αεροπλάνο κρατώντας όπλα και πυρομαχικά, για να διαψευστούν μετά από λίγο, αναζητώντας τα κοντέινερς για να πάρουν τον ατομικό τους οπλισμό.

Με προσυμφωνημένα και σχεδιασμένα συνθηματικά συγκεντρώνονταν σε προκαθορισμένα σημεία της ΖΡ και αποκτούσαν κάποιους οργανικούς δεσμούς. Αν δεν έβρισκαν την ομάδα τους ή τον λόχο τους, συνενώνονταν μαζί με άλλους αλεξιπτωτιστές και με επικεφαλής των αρχαιότερο εφορμούσαν για κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας που θα τους επέτρεπαν να ελέγχουν την ΖΡ ώστε να υποδέχονται ενισχύσεις υλικά, εφόδια και μέσα.

Η αναδιοργάνωση και ο ανεφοδιασμός τους γινόταν με τις πρώτες ευνοϊκές γι' αυτούς συνθήκες. Στη συνέχεια στο έδαφος ενεργούσαν σαν ένα ελαφρύ πεζικό.

Τα λάθη  και οι παραλήψεις των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην επιχείρηση της Κρήτης, έγιναν διδάγματα για τους συμμάχους που μελέτησαν τα προβλήματα και οδηγήθηκαν στην υιοθέτηση  της ανάλογης εκπαίδευσης και ρίψης του αλεξιπτωτιστού με φόρτο και οπλισμό και σε εξασφαλισμένη ή τουλάχιστον ελεγχόμενη ΖΡ, από το δυνατότερο χαμηλό ύψος, ώστε να μην εκτίθενται για μεγάλο χρόνο σε ενδεχόμενα πυρά του αντιπάλου. Το ύψος αυτό έφτανε ακόμη και τα 250 πόδια!

Δείτε τη επιχειρησιακή  εκπαίδευση Βρετανών και Αμερικανών αλεξιπτωτιστών, λίγο πριν την εισβολή στην Νορμανδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.