Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τιμώντας τους πεσόντες

Ήταν μια ευχάριστη  και συνάμα συγκινητική έκπληξη, η πρωτοβουλία του Δήμου Μαρκοπούλου να τιμήσει μετά από σχεδόν ...40 χρόνια ένα παληκάρι της Α' Μοίρας Καταδρομών που έχασε τη ζωή του τον Ιούλιο του 1974 ενώ βρισκόταν στο μοιραίο αεροσκάφος Νοράτλας το οποίο κατά τη διάρκεια της προσέγγισης  στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας δέχτηκε φίλια αντιαεροπορικά πυρά και καταστράφηκε κατά την προσγείωση.

Αναφέρομαι στην επιχείρηση "ΝΙΚΗ". Ο τιμώμενος νεκρός ήταν ο στρατιώτης Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλίας, από το Μαρκόπουλο Αττικής. Σε μια σεμνή τελετή την Κυριακή που μας πέρασε, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, σε μια μικρή αλλά πολυσύχναστη πλατεία του χωριού επάνω στον δρόμο που πηγαίνει προς το Πόρτο Ράφτη. Ήταν από τις λιγοστές προτομές που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα.

Εκεί προσκλήθηκαν από το Δήμο συγγενείς των νεκρών που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος, συμπολεμιστές του αξιωματικοί και οπλίτες της Α' Μοίρας ΚΔ που έχουν δημιουργήσει το σύλλογο "Κομάντος 74", άλλοι παλαιοί καταδρομείς, ο ΑΚΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας  και εκ μέρους του ΓΕΣ, ο Διευθυντής της ΔΕΔ με αντιπροσωπεία αξιωματικών και οπλιτών των Ειδικών Δυνάμεων

Αρκετοί κάτοικοι του χωριού που γνώριζαν την οικογένεια το παληκαριού, αλλά και περαστικοί μαζεύτηκαν για να δουν το γεγονός.

Ο νεκρός δικαιώθηκε και τιμήθηκε έστω και τόσο αργά, για την θυσία του. Δυστυχώς ο τότε διοικητής τους ο  απόστρατος  στρατηγός Παπαμελετίου δεν μπόρεσε να είναι παρών λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Η υπέρτατη θυσία των νεκρών κομάντος και η ηρωική προσπάθεια της Μοίρας έσωσε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας από τα νύχια των Τούρκων εκείνη την τραγική περίοδο.

Αλλά ποιός τα θυμάται τώρα αυτά; "Περασμένα, ξεχασμένα.." λένε αυτοί που ασχολούνται σήμερα με τα "καλά και συμφέροντα". Αυτοί που θυμούνται είναι ..γραφικοί! Ξέρετε όμως τι πιστεύω; Αν συμβεί κάτι παρόμοιο και ζόρικο που θα χρειαστεί να παίξει κάποιος τη ζωή του ¨κορώνα-γράμματα", οι "γραφικοί" θα είναι αυτοί που θα τα δώσουν όλα και θα πάνε μπροστά. Γιατί αυτοί  είναι που δεν θα κοιτάξουν το ..συμφέρον τους, αν με εννοείτε τι εννοώ!

Μπράβο στο Δήμο Μαρκοπούλου που έστω και αργά έκανε τέτοια κίνηση, που δεν φαντάζομαι να είχε ..προεκλογικές επιδιώξεις, παρά την χρονική συγκυρία με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι απλά ήταν μια τυχαία σύμπτωση!



Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.