Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων

Πολύ περίεργη φάνηκε σχεδόν σε όλους αυτή η ανταλλαγή του για 5 χρόνια αιχμαλώτου στα χέρια των Ταλιμπάν Αμερικανού λοχία αλεξιπτωτιστή Μπόουι Μπέργκνταλ, με τους 5 Αφγανούς κρατούμενους του Γκουαντάναμο. Δεν θα σταθώ στην περιγραφή του γεγονότος, κάτι που άλλωστε κάλυψαν αναλυτικά τα ΜΜΕ, αλλά σε κάποια σημεία που τραβούν την προσοχή!

Πηγή
Ο λοχίας λέγεται ότι μάλλον έφυγε μόνος του αυτομολώντας προς την αντίπαλη πλευρά, αφήνοντας τον οπλισμό του στη μονάδα. Ήταν άτομο εσωστρεφές με περίεργη συμπεριφορά και απομονωμένος σχεδόν από τους άλλους συναδέλφους του. Μετά τον θάνατο του μοναδικού ίσως φίλου του στο Αφγανιστάν, έδειξε τάσεις φυγής για μια νέα ζωή, κατηγορώντας την χώρα του για ον τρόπο που αντιμετώπιζε τους Αφγανούς. Κανείς δεν το πρόσεξε από τους προϊσταμένους του πριν γίνει το κακό;

Έμεινε 5 χρόνια στην αιχμαλωσία, ζώντας ανάμεσα στους Ταλιμπάν, μιλώντας τη γλώσσα τους (Παστούν που είχε μάθει μερικώς)  και ασπάζοντας τις συνήθειές τους. Ίσως και τη θρησκεία τους;  Ποιός ξέρει; Ανταλλάχθηκε με αιχμαλώτους που όπως φαίνεται ήταν πολύ καλά επιλεγμένοι από τους Ταλιμπάν.
  1. Ένας πρώην υπουργός  εσωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν προ της ανατροπής τους από τις δυτικές δυνάμεις
  2. Ένας πρώην υφυπουργός Πληροφοριών της παραπάνω κυβέρνησης 
  3. Ένας πρώην υφυπουργός άμυνας της ίδιας κυβέρνησης
  4. Ένας πρώην στρατιωτικός διοικητής των Ταλιμπάν και
  5. Ένας πρώην σύνδεσμος των Ταλιμπάν  με την Αλ Κάιντα που δούλευε στις υπηρεσίες πληροφοριών.
Μεγάλης αξίας  ανταλλαγή! Σημαίνει ότι ο λοχίας, πέραν της ανθρωπιστικής και ηθικής πλευράς των ενεργειών της απελευθέρωσης αιχμαλώτου, είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για τις αμερικανικές αρχές. Η συμφωνία ανταλλαγής περιέχει και τη δέσμευση παραμονής των 5 Αφγανών στο Κατάρ, για ένα χρόνο όπου θα τελούν υπό παρακολούθηση! Άλλωστε αυτή η χώρα μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια μέχρι την ανταλλαγή.

Αν δείτε το βίντεο της ανταλλαγής, θα αντιληφθείτε το προπαγανδιστικό σκηνικό που στήθηκε από τους αντάρτες για την υποδοχή του αμερικανικού ελικοπτέρου που θα παραλάμβανε τον Μπέργκνταλ. Οπλισμένοι αντάρτες με Καλάσνικοφ είναι απλωμένοι στους γύρω λόφους, (υποτίθεται σαν τμήματα ασφαλείας) κοιτώντας πάντα προς την κάμερα και όχι εκεί που θα έπρεπε να έχουν στραμμένη την προσοχή τους.

Δύο Αμερικανοί μάλλον της υπηρεσίας πληροφοριών, με πολιτικά χαιρετούν με τον τοπικό τρόπο και με χειραψία τους αντάρτες και παίρνουν τον λοχία στο ελικόπτερο, ενώ οι συνοδοί στρατιώτες, περιμένουν χαλαρά την επιβίβαση, χωρίς καν να έχουν όπλα σε ετοιμότητα.

Προσέξτε ακόμη κάποια τακτικά λάθη. Το ελικόπτερο πετά σε χαμηλό ύψος και προσγειώνεται σε πλάτωμα ανάμεσα από λόφους που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν, αντί να προσγειωθεί σε ψηλό σημείο, μη εύκολα ελεγχόμενο. Πώς προεξόφλησαν ότι δεν θα τους κτυπήσουν για να τραβήξουν ένα προπαγανδιστικό βίντεο με τον θάνατο των "απίστων"; Ο Αμερικανός λοχίας που φοράει μακριά αφγανική κούρτα , συνοδεύεται στο ελικόπτερο χωρίς να ελεγχθεί σωματικά πριν μπει, για την περίπτωση που είναι παγιδευμένος με εκρηκτικά, ρισκάροντας έτσι την ασφάλεια όλου του ελικοπτέρου. Δεν μνημονεύω το γεγονός της βιντεοσκόπησης της παράδοσης από Ταλιμπάν, που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Οι 5 Αφγανοί όπως λένε, παραδόθηκαν στο Κατάρ, στην αντίστοιχη ομάδα υποδοχής και τους πήραν λιμουζίνες για να τους μεταφέρουν εκτιμώ σε κάποια πολυτελή κατοικία, για να "αναπροσαρμοστούν" στα δεδομένα του παρόντος.

Επομένως όλα ήταν προγραμματισμένα και μιλημένα μέσα στον σκοτεινό και πολύπλοκο κόσμο του ανταρτοπολέμου στο Αφγανιστάν. Όσο για το λοχία, που ήδη βρίσκεται σε νοσοκομείο στη Γερμανία για ανάνηψη, μακάρι να γίνει καλά και ν' αποδείξει στο στρατοδικείο, ότι δεν ήταν λιποτάκτης σε περίοδο επιχειρήσεων.

Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.