Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

"Τυφλή Πορεία"


Tο βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στ' αγγλικά  με  τον τίτλο "Dead Reckoning" το 2009. Στη συνέχεια, εκδίδεται σε ελληνική μετάφραση το 2011, με τον τίτλο "Τυφλή Πορεία" από το βιβλιοπωλείο της Εστίας. 

Αν και έχουν περάσει κάποια χρόνια, το επαναφέρω στην επιφάνεια, γιατί αποτελεί ένα από τα σπάνια ελληνικά κείμενα της περιόδου 1943-1945 το οποίο εξιστορεί  τις καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο. 


Ο συγγραφέας του ένας Έλληνας νεαρός ευπατρίδης εκείνης της εποχής,  όντας  φοιτητής του πανεπιστημίου, μπαίνει στην αντίσταση, διαφεύγει στη μέση Ανατολή, συλλαμβάνεται καθ΄οδόν, φυλακίζεται, δραπετεύει και τελικά κατατάσσεται στον Στολίσκο της Ανατολής, ή όπως αλλιώς αναφέρεται, στον Αγγλοελληνικό στολίσκο Ημιολιών, (Levant Schooner Flotilla),  λόγω των ιστιοπλοϊκών του γνώσεων.

Από εκεί και μετά ξεκινά η συναρπαστική περιπέτεια των καταδρομικών επιχειρήσεων στα νησιά του Αιγαίου μαζί με τους Έλληνες και Βρετανούς καταδρομείς.

Όπως προλογίζει ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο πρωτεργάτης της επιχείρησης απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη:

"Ο Γιώργος Πασπάτης κατόρθωσε να διηγηθεί με ακρίβεια πώς επιβίωσε ως αιχμάλωτος στα χέρια των Ιταλών και ως κυβερνήτης ενός καϊκιού, εκτελώντας επιδρομές κατά γερμανικών στόχων στο κατεχόμενο Αιγαίο. 

Η ιστορία περιγράφεται ζωηρά, με στυλ και χιούμορ. Όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν ήταν τότε λίγο παραπάνω από είκοσι χρονών και ο συγγραφέας αποδίδει θαυμάσια το αίσθημα και τους ρυθμούς αυτής της τρελής ηλικίας. 

Η "Τυφλή Πορεία" είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα και αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στη λογοτεχνία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο."

 Ο συγγραφέας, ιερολοχίτης, τότε έφεδρος ανθυποπλοίαρχος Γιώργος Πασπάτης, κυβερνήτης της ημιολίας AHS 27 MEPANO, "έφυγε" πλήρης ημερών τον Μάρτιο του 2014.

Για τη δράση αυτών των καϊκιών μπορεί κάποιος να βρει και άλλα στοιχεία στο βιβλίο ενός άλλου μέλους πληρώματος καϊκιού του στολίσκου, του Ευτύχιου Ξηράκη, «Ιστορία των 7 Ελληνικών καϊκιών» (Αθήνα 1986)


Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.