Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η "έρημος" του Αγίου Όρους

Πηγή
Ένα μήνυμα ενός φίλου αναγνώστη, με παρακίνησε να αναρτήσω λίγες γραμμές για το μοναδικής ομορφιάς τοπίο του Αγίου Όρους,  ενός χώρου με  ειδικό καθεστώς διακυβέρνησης,  που αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος εκεί και να περιπλανηθεί μέσα στην φύση του.


"Η πολιτιστική κληρονομιά του Αγ. Όρους δεν περιορίζεται μόνο στα θαυμάσια αρχιτεκτονήματα και τα μοναδικά κειμήλια των Ι. Μονών, Σκητών και Κελίων αλλά εκτείνεται και στο απαράμιλλο και επίσης μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, που περιβάλλει τις Ι. Μονές. 

Χαρακτηριστικό του Αγίου Όρους είναι η μεγάλη ποικιλία ειδών φυτών και ζώων καθώς και μορφών βλάστησης. Αυτό οφείλεται στη σχετική απομόνωση της Χερσονήσου του Άθω, στη γεωγραφική της θέση, στην ποικιλία των πετρωμάτων, στο πολυσχιδές ανάγλυφο της περιοχής και στο μεγάλο σχετικά υπερθαλάσσιο ύψος του κυρίως 'Αθω, ο οποίος ανορθώνεται απότομα, ως κώνος, από την επιφάνεια της θάλασσας, για να φθάσει σε οριζόντια απόσταση ολίγων χιλιομέτρων το υπερθαλάσσιο ύψος των 2.033 μέτρων, αλλά και στην ποικιλία των τοπικών κλιμάτων που δημιουργούνται με το συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων και τα οποία εκδηλώνονται στην εμφάνιση του μωσαϊκού της βλάστησης. 

Ενός μωσαϊκού που περιλαμβάνει τύπους βλάστησης από τους ημιερημικούς των βραχώδων ακτών με τη δενδρώδη εφόρβια, τους ευμεσογειακούς τύπους βλάστησης της αγρελιάς, του σχίνου, του φιλυκιού, της αριάς, της φράξου, της δάφνης, της κουμαριάς, ερείκης κ.λ.π. του ηποηπειρωτικούς της δρυός και της καστανιάς, της μαύρης πεύκης και της ελάτης, τους μεσοευρωπαϊκούς - ηπειρωτικούς της οξιάς και των σφενδαμνιών μέχρι τους υπαλπικούς και αλπικούς τύπους".

Δείτε πιέζοντας ΕΔΩ, ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό! Όσοι δεν έχετε πάει, χάνετε!


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.