Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η συνεργασία ρομπότ και ανθρώπων-μαχητών

Φουτουριστική εικόνα του μαχητή του μέλλοντος με τους  ρομποτικούς ..βοηθούς του. (Πηγή)


"Μια περίπολος κινείται αθόρυβα κατά μήκος ενός προκαθορισμένου δρομολογίου. Ξαφνικά, ο περιπολάρχης δέχεται μήνυμα και εικόνα από το ιπτάμενο μη επανδρωμένο αερόχημα-ρομπότ της περιπόλου, ότι μπροστά τους, στα 400 μέτρα υπάρχει τμήμα άγνωστης ταυτότητας που έχει αναπτυχθεί σ' ένα ύψωμα.  

Ο περιπολάρχης δίνει εντολή στο μη επανδρωμένο τεθωρακισμένο όχημα να μπει μπροστά και να καλύπτει την περίπολο. Ταυτόχρονα, το αερόχημα δέχεται επίσης την εντολή εγκλωβισμού του στόχου και κατάδειξής του για προσβολή με κατευθυνόμενες βομβίδες που διαθέτει η περίπολος".

Φανταστικό σενάριο, που όμως είναι ένα από τα πολλά επάνω στα οποία εργάζεται μια ειδική επιστημονική ερευνητική ομάδα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Ίσως τέτοια σενάρια ν' αποτελούν την πραγματικότητα μετά από 15 με 20 χρόνια.

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και ο ειδικός επιστήμων ερευνητής του αμερικανικού στρατού,  Elias Rigas, (μάλλον θυμίζει Ελληνοαμερικάνο), έχει τον τίτλο "Co-Located Assets for Soldier Protection, CLASP) δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση:"Συμπορευόμενα μέσα προστασίας του Στρατιώτη".

Η συνεργασία ρομποτικών μηχανών και ανθρώπων αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα αν και προς το παρόν βρίσκεται σε "εμβρυακή" κατάσταση. Ίσως οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μετά από λίγα χρόνια να θεωρούνται προφητικές.

Ο αμερικανικός στρατός επενδύει πολλά χρήματα στην έρευνα (αφού τα ..έχει) και στις καινοτόμες τεχνολογίες για να μπορεί να βρίσκεται πάντα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας.

Ανιχνευτής
.


























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.