Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η κινέζικη εκπαίδευση..

Ένα άρθρο αυστραλιανής ηλεκτρονικής εφημερίδας χαρακτήρισε την εκπαίδευση των κινεζικών ειδικών δυνάμεων "γελοία" (ridiculous), παραθέτοντας κάποιες φωτογραφίες και ένα βίντεο, προσεκτικά τραβηγμένο, που μάλλον είναι διαφημιστικό των κινεζικών ειδικών δυνάμεων.

Εκπαίδευση στη βολή τυφεκίου ταχείας αντίδρασης από άνδρες ειδικών δυνάμεων αντιτρομοκρατικής μονάδας της κινεζικής αστυνομίας της επαρχίας  Φοσάν. Δίπλα από τον στόχο στέκεται ένας συνάδελφος του σκοπευτή, σε άσκηση αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης ικανοτήτων μεταξύ τους. Τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι γίνεται και σ' άλλους στρατούς ή υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των αντιστοίχων ελληνικών.
Εγώ θα έλεγα ότι ο παραπάνω χαρακτηρισμός, είναι το λιγότερο "ατυχής" ή ίσως άστοχος, γιατί ό,τι συμβαίνει σήμερα στις κινεζικές ειδικές δυνάμεις από πλευράς εκπαίδευσης, συμβαίνει σε γενικές γραμμές σχεδόν παντού. Και οι Αυστραλοί ακολουθούν μέσες-άκρες το βρετανικό στυλ, στρατιωτικής εκπαίδευσης που δεν απέχει τόσο πολύ, από το κινεζικό. Η δε επιλογή αυστραλιανού προσωπικού για τις ειδικές δυνάμεις είναι παρόμοια.

Οι Κινέζοι, λαός υπομονετικός και επίμονος με μεγάλη μακραίωνη ιστορία και παράδοση περί τα στρατιωτικά, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων (και όχι μόνο) και υιοθετούν ό,τι εκτιμούν σαν χρήσιμο και αποδοτικό, προσαρμόζοντάς το στα δικά τους δεδομένα.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης κάποιες δραστηριότητες φαίνονται ..παράξενες και εξεζητημένες στα μάτια των δυτικών, αλλά δεν παύουν να είναι αντικείμενα δεξιότητας αλλά και καρτερίας, γιατί εκεί έγκειται το μυστικό της ανατολικής "φιλοσοφίας" περί στρατιωτικής εκπαίδευσης: Χαλύβδωση της ψυχής και αντιμετώπιση του κινδύνου χωρίς φόβο για το θάνατο!

Μήπως όμως και εμείς οι λεγόμενοι δυτικοί δεν έχουμε παρεμφερή τοποθέτηση;

Δείτε τις εικόνες παρακάτω και θα διαπιστώσετε ομοιότητες, (να μην πω πιστή αντιγραφή) με το στυλ της εκπαίδευσης δυτικών στρατών και ιδιαίτερα του αμερικανικού αλλά και του βρετανικού, που αποτελούν τα πρότυπα πολλών χωρών στον κόσμο.

Ασκήσεις δοκών
Μεταφορά κιβωτίων πυρομαχικών
Διέλευση εμποδίων αυτοπεποίθησης
Έρπυση κάτω από φλεγόμενα συρματοπλέγματα
Έρπυση κάτω από συρματοπλέγματα στη λάσπη
Πάλη σώμα με σώμα. Αντιμετώπιση αντίπαλου οπλισμένου με μαχαίρι
Εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτού. Λέγεται ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές τους, μπορούν να κτυπήσουν καπάκια μπουκαλιών από εκατοντάδες μέτρα μακριά. Στους διεθνείς στρατιωτικούς-αστυνομικούς  σκοπευτικούς αγώνες της Βουδαπέστης το 2011, Κινέζοι , κατέλαβαν τις 4 πρώτες θέσεις από τα 5 σκοπευτικά αθλήματα. Αλλά και κάθε χρόνο στους παραπάνω αγώνες, Κινέζοι σκοπευτές καταλαμβάνουν πρώτες θέσεις.
Εκπαίδευση στην οδήγηση τροχοφόρων με επικίνδυνους ελιγμούς, κάτω από έκτακτες καταστάσεις
Επί πλέον, ας μη ξεχνάμε ότι κινέζικες ομάδες παίρνουν πρώτες θέσεις στους ετήσιους αγώνες ομάδων ειδικών δυνάμεων "Warrior Competition" που γίνονται στην Ιορδανία.

Οι Κινέζοι προχωρούν, αφομοιώνουν και βελτιώνονται  με γοργούς ρυθμούς. Προετοιμάζονται για το ..ενδεχόμενο 3ου παγκοσμίου πολέμου ή κάποιου πολέμου που μπορεί να ξεσπάσει στην περιφέρειά τους, με τις τόσες αμφισβητήσεις θαλασσίων συνόρων και κατοχής νησιών, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν και  ένας καθηγητής τους διεθνών σχέσεων που διδάσκει σε στρατιωτικό πανεπιστήμιο.

Δείτε και ένα ενδιαφέρον βίντεο επίδειξης δεξιοτήτων προσωπικού ειδικών δυνάμεων, πιέζοντας ΕΔΩ


Ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.