Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ο μάγος του 2ου παγκοσμίου πολέμου

Φουσκωτό άρμα Μάχης (Πηγή)

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο μου τράβηξε την προσοχή ανιχνεύοντας το διαδίκτυο, σχετικά με περίεργα και όχι πολύ γνωστά γεγονότα του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο, η τέχνη της παραπλάνησης, σχεδόν τελειοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και από τις δύο πλευρές θα έλεγα, με επικρατέστερη τελικά την συμμαχική.

Το συμμαχικό γενικό σχέδιο παραπλάνησης "Bodyguard"το οποίο περιλάμβανε πολλά επί μέρους σχέδια κατά περιοχή επιχειρήσεων, έπρεπε για να πετύχει, να γίνουν πολλές εικονικές μετακινήσεις και σταθμεύσεις υποτιθέμενων δυνάμεων, που θα οδηγούσαν τον αντίπαλο, δηλαδή τους Γερμανούς σε λάθος εκτιμήσεις. 

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είχε γενική εφαρμογή το σχέδιο παραπλάνησης  με την κωδική ονομασία "Zeppelin", που είχε σαν στόχο να πείσει τους Γερμανούς για ενδεχόμενη συμμαχική απόβαση στην Κρήτη ή στην ανατολική Αδριατική, με σκοπό να δεσμεύουν δυνάμεις για την άμυνα των κατεχομένων εδαφών. 

Στα πλαίσια του σχεδίου παραπλάνησης "Zeppelin" και όσο πλησίαζε  ο χρόνος απόβασης στην Νορμανδία, είχαν αποστολή και οι ειδικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Ιερού Λόχου, με την εκτέλεση του  σχεδίου "Noah's Ark" που είχε σαν σκοπό την συνεχή παρενόχληση των γερμανικών στρατευμάτων στο Αιγαίο αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στο Αιγαίο πέτυχε! 

Στον ηπειρωτικό χώρο, όχι στον επιθυμητό βαθμό, αφού οι ανταρτικές δυνάμεις δεν ήταν συντονισμένες σε κοινό σκοπό, αλλά  περισσότερο προσανατολισμένες σε επίτευξη δικών τους πολιτικών επιδιώξεων, γεγονός που τις καθιστούσε όχι της απόλυτης εμπιστοσύνης, στις εκτιμήσεις των συμμαχικών στρατηγείων.

Πριν εξελιχθούν τα πράγματα, στις αρχές του πολέμου, οι Βρετανοί επιστράτευσαν ακόμη και ..μάγους για να μπορέσουν να εξαπατήσουν τους Γερμανούς! Δεν συζητάμε για απογόνους του μάγου Μέρλιν, αλλά για ανθρώπους "θαυματοποιούς" που έχοντας κάνει κτήμα την τέχνη της παραπλάνησης και της ταχυδακτυλουργίας, συνεισέφεραν πολλά στην πολεμική προσπάθεια με τον τρόπο τους.

Διαβάστε ένα καλογραμμένο άρθρο, για τον μάγο του 2ου ΠΠ.



Ο μάγος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: μύθος ή αλήθεια;




Γράφει:Ο Παναγιώτης Δελής



Μια ενδιαφέρουσα ιστορία* από το βιβλίο του David Fisher ‘’The War Magician’’.

Νοέμβριος 1942

Η μάχη του Ελ Αλαμέιν έχει λήξει υπέρ των Συμμάχων. Η πρώτη αποφασιστική νίκη των Βρετανών στον πόλεμο ήταν γεγονός. Ο στρατάρχης Ρόμμελ, ‘’ η Αλεπού της ερήμου’’, είχε ηττηθεί από το Βρετανό στρατηγό, Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ. Πίσω όμως από τους δυο βασικούς πρωταγωνιστές, κρύβεται κι ένας άλλος, με μεγάλο μερίδιο σε αυτή τη νίκη…



Στο Βασιλικό Μηχανικό

Λένε πως κάποτε η φαντασία ξεπερνά την πραγματικότητα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Βρετανού ‘’μάγου’’, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζάσπερ Μάσκελαιν γεννήθηκε το 1902 στη Μεγάλη Βρετανία. Προερχόμενος από οικογένεια ταχυδακτυλουργών, με μεγάλη παράδοση, διδάχτηκε την ‘’μαύρη τέχνη’’ από τον πατέρα του Νέβιλ. Με μια σειρά από εντυπωσιακά τρικ έβγαζε τα προς το ζην στα θέατρα του Λονδίνου τα χρόνια του Μεσοπόλεμου. Είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και οι παραστάσεις που έδινε ήταν κατάμεστες από κόσμο. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1939, τα θέατρα άδειασαν και ο Μάσκελαιν έπρεπε να βρει καινούργιο κοινό. Από τις σκηνές του Λονδίνου θα έδινε πλέον νέες παραστάσεις στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Έτσι παίρνει την απόφαση να καταταγεί στο Βασιλικό σώμα του Μηχανικού, θέλοντας να συνεισφέρει και ο ίδιος με τις ικανότητές του στον πόλεμο.

Στην αρχή οι ανώτεροί του τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία, καθώς δεν ήταν πεπεισμένοι ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Ο Μάσκελαιν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους διοργανώνει μια επίδειξη, στην οποία ισχυριζόταν ότι θα εξαφανίσει ένα πολυβόλο.

Η επίδειξη πήγε πολύ καλά για τον μάγο, καθώς κατάφερε να εντυπωσιάσει έναν ανώτερο αξιωματικό, με ένα πολυβόλο καμουφλαρισμένο, έτσι, ώστε να φαίνεται εξαφανισμένο. Αποφασίζεται λοιπόν να σταλεί στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής.

Την άνοιξη του 1941 ο Μάσκελαιν φτάνει στο Κάιρο. Μέσα σε τρεις μήνες έρχεται σε επαφή με μια ομάδα χημικών, μηχανικών, ηλεκτρολόγων, σκηνογράφων και ξυλουργών, που είχαν καταταγεί, και φτιάχνουν ένα καινούργιο τμήμα που υπαγόταν στο Βασιλικό μηχανικό. Το όνομα που του έδωσαν ήταν ‘’Μαγική Συμμορία’’. Η ‘’Μαγική Συμμορία’’ αποδείχθηκε παρά πολύ χρήσιμη στους Συμμάχους και με μια σειρά τεχνασμάτων συνέβαλε στη νίκη.


Ο μάγος σε επίδειξη



Το λιμάνι της Αλεξάνδρειας

Πρώτη της αποστολή ήταν να ‘’εξαφανίσει’’ το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ένα πολύ σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού των Βρετανών, που είχε γίνει επανειλημμένα στόχος των γερμανικών βομβαρδιστικών. Η ‘’Μαγική συμμορία’’ αναλαμβάνει να φτιάξει ένα τεχνητό λιμάνι, στη λιμνοθάλασσα της Μαρεώτιδας, στα νότια. Με υλικά όπως λάσπη, χαρτόνια και μουσαμά φτιάχνει ομοιώματα ορμίσκων και πλοιαρίων. Ο Μάσκελαιν επίσης ζητά αεροφωτογραφίες του πραγματικού λιμανιού για να αναπαραστήσει τη φωτοσκίαση.

Στις 22 Ιουνίου φτάνει η στιγμή της κρίσης. Ο μάγος διατάσσει συσκότιση στο πραγματικό λιμάνι και φωτίζει το ψεύτικο. Πυροδοτώντας τα πυροτεχνήματα που είχαν τοποθετηθεί, οι Γερμανοί πιλότοι παραπλανούνται θεωρώντας ότι είναι πυρά βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα, επί δυο μερόνυχτα να σφυροκοπούν την καρικατούρα. Η αποστολή πέτυχε, η ‘’Μαγική συμμορία’’ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανωτέρων της. Ο μάγος είχε αποκτήσει την καινούργια του σκηνή. Αμέσως μετά προάχθηκε σε ταγματάρχη.



Ψεύτικο πλοιάριο

Διώρυγα του Σουέζ

Επόμενη αποστολή της ‘’Μαγικής συμμορίας’’ ήταν η διώρυγα του Σουέζ, ένα επίσης, ζωτικής σημασίας, πέρασμα που έπρεπε με κάποιο τρόπο να προφυλαχτεί. Ο Μάσκελαιν εκμεταλλευόμενος το φαινόμενο της διάθλασης κατασκευάζει ένα είδος στροβοσκοπικού προβολέα που λειτουργούσε με κάτοπτρο, τοποθετώντας 24 ανακλαστήρες μέσα σε μια μεταλλική λωρίδα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό με το φως να προβάλει εκτυφλωτικό από διαφορετικές πλευρές. Οι απλοί προβολείς αναγνώρισης είχαν μετατραπεί σε ένα θανάσιμο όπλο.

Στις 21/9/1941 αποφασίζει ο ίδιος να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά τους. Η δοκιμαστική πτήση που έκανε είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, αλλά παραλίγο να αποβεί μοιραία, καθώς ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους και μόλις 400 μέτρα από την επιφάνεια τον ανέκτησε ξανά.

Στη διώρυγα τοποθετήθηκαν 21 από αυτούς τους άκρως αποτελεσματικούς προβολείς. Οι πιλότοι των εχθρών τυφλώνονταν από την τεράστια λάμψη τους. Έτσι καταρρίφθηκαν δεκάδες γερμανικά βομβαρδιστικά.


Ο μηχανισμός των στροβοσκοπικών προβολέων του Μάσκελαιν. Ένας από τους 21 προβολείς που τοποθετήθηκαν στη διώρυγα του Σουέζ.


Καμουφλάρισμα αρμάτων μάχης

Έχοντας επιτύχει και σε αυτή την αποστολή, ο στρατηγός Άρτσιμπαλντ Γουέιβελ, ζητά από τη ‘’Μαγική συμμορία’’ να καμουφλάρει επιτυχημένα με κάποιο τρόπο τα άρματα μάχης. Ο Μάσκελαιν και η ομάδα του φτιάχνουν ένα άξονα από 2 σκελετούς κατά μήκος του άρματος. Έπειτα τοποθετώντας κουρέλια πάνω στο σκελετό τα βάφει ολοκληρώνοντας τη μεταμφίεση. Επιπλέον τοποθετεί στις ερπύστριες αλυσίδες με καρφιά για να αποτυπώνονται τα ίχνη του ακριβώς όπως ενός φορτηγού.


Η διαδικασία μεταμόρφωσης του άρματος σε φορτηγό. Επάνω ο σκελετός τοποθετείτε στο άρμα. Κάτω το τελικό αποτέλεσμα. Αν κι από μια τόσο κοντινή λήψη δε φαίνεται η οφθαλμαπάτη, σε αποστάσεις άνω των 4χλμ που είχε ο εχθρός, ή σε αναγνώριση κατασκοπευτικών αεροσκαφών την καθιστούσε άκρως αποτελεσματική.



(Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον ‘’τρικ’’ ήταν να τοποθετούν κάτω από περιττώματα διαφόρων ζώων εκρηκτικά έτσι τα ανυποψίαστα εχθρικά άρματα προσέκρουαν επάνω).


Ελ Αλαμέιν

Η μεγαλύτερη όμως συμβολή της ‘’Μαγικής συμμορίας’’ ήταν στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Εκεί ο στρατηγός Μοντγκόμερι προσπαθώντας να εξαπατήσει τους Γερμανούς απευθύνθηκε στον μάγο. Τον διέταξε να δημιουργήσει ένα εικονικό στράτευμα νότια των θέσεων του, δίνοντας την εντύπωση ότι από εκεί θα ξεκινήσει η επίθεση. Παράλληλα 1.000 καμουφλαρισμένα άρματα μάχης θα κινούνταν βόρεια.

Για να γίνει πιο πειστική η ‘’νότια δύναμη’’ κατασκευάστηκαν περίπου 2000 άρματα από συνθετικά υλικά, εικονικές σιδηροδρομικές γραμμές, τεχνητές ραδιοεπικοινωνίες, ένας ψεύτικος αγωγός πετρελαίου και αναπαραχθήκαν πιστά ήχοι εκρήξεων και μετακινήσεων. Η έκβαση της επιχείρησης ήταν τόσο επιτυχημένη που έφερε τους Γερμανούς προ εκπλήξεως.

Στις ημέρες μεταξύ 18-19 Σεπτεμβρίου 1942 η δύναμη των φορτηγών-αρμάτων κατευθύνεται ανενόχλητα και καταλαμβάνει θέσεις μάχης. Οι Γερμανοί τσιμπούν το δόλωμα και μεταφέρουν τις δυνάμεις τους στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν συνειδητοποίησαν ότι μάχονται με μαριονέτες ήταν αργά.




Άρμα από συνθετικά υλικά



Στην τέχνη του καμουφλάζ οφείλουν πολλά οι Σύμμαχοι στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Η μαγική συμμορία ήταν μια από τις αθέατες όψεις του πολέμου και ο Μάσκελαιν ένας αφανής ήρωας. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν την ύπαρξή του. Τα τρικ του χρησιμοποιήθηκαν σε 16 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, κατά τη διάρκεια του πολέμου, με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είπε σχετικά με τη συμβολή της ‘’Μαγικής Συμμορίας’’ στη νίκη : “Χάρη στην τέχνη του καμουφλάζ νικήσαμε τον πόλεμο. Ο εχθρός γνώριζε ότι θα επιτεθούμε αλλά όχι που, πότε, πως’’.

Ο Μάγος του πολέμου πέθανε το 1973 στην Κένυα. Τα κόλπα του δεν τα αποκάλυψε ποτέ. Η ‘’μαύρη τέχνη’’ θα παραμείνει απόρρητη μέχρι το 2046.


 Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.