Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η στολή που διώχνει τη ..βρωμιά!


Ειδικό "παν-απωθητικό" ύφασμα (δεξιά) στολών παραλλαγής στο οποίο πειραματίζεται ο αμερικανικός στρατός. Απωθεί σκόνη, βρωμιά, νερό, λάδια και  άλλα χημικά υγρά, διατηρώντας τη στολή καθαρή και ανθεκτική. Αριστερά βλέπετε το σημερινό συμβατικό ύφασμα που έχει ήδη διαποτιστεί από τα ίδια υγρά, νερό και λάδι.  (Πηγή)
Το μόνιμο πρόβλημα που είχε και εξακολουθεί να έχει, ένας μαχητής στο στρατό είναι η βρωμιά, που είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατιωτικής ζωής. Και για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ ότι οι φυσικές δραστηριότητες που είναι συνυφασμένες με την εκπαίδευση και τις πραγματικές επιχειρήσεις, οδηγούν αναγκαστικά στα "λερωμένα και άπλυτα" ρούχα, και κυρίως στις στολές. Στις ειδικές δυνάμεις αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό.

Η λάσπη, η βροχή, ο πάγος, ο ιδρώτας, τα λάδια και άλλα πολλά, διαποτίζουν την στολή που πρέπει ν' αλλάζει όποτε είναι εύχερο! Ειδικά αν βραχεί η στολή σε ψυχρά και υγρά κλίματα, πολύ δύσκολα στεγνώνει και προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία. Όποιος έχει περπατήσει χιλιόμετρα βρεγμένος, ξέρει τι εννοώ. 

Ως τώρα έχουν επινοηθεί και κατασκευαστεί υφάσματα που κυρίως προστατεύουν από την υγρασία, (όπως το Goretex για παράδειγμα) αλλά όχι από τη βρωμιά, τα λάδια τη σκόνη! Άλλα έχουν κατασκευαστεί για την προσωρινή προστασία από χημικές και βιολογικές ουσίες. Πάλι όμως δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις.

Και βέβαια το πρόβλημα αυτό, δεν αφορά μόνο και αποκλειστικά το στρατό, αλλά επεκτείνεται σε δεκάδες άλλες δραστηριότητες του κόσμου.

Ήλθε τελικά να το λύσει η τεχνολογία, με την κατασκευή ειδικού υφάσματος, που απωθεί τα πάντα! Είναι "omniphobic"δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, παν-απωθητικό! Για την ακρίβεια το ύφασμα δέχεται μια ειδική επίστρωση με κατάλληλη επεξεργασία και καθίσταται ανθεκτικό ενώ παράλληλα απωθεί τα πάντα. Η προσπάθεια κατασκευής τέτοιας επίστρωσης έχει ξεκινήσει από το 2008.

 Ήδη μια αμερικανική εταιρεία, πουλάει το προϊόν στην αγορά, προς το παρόν για βιομηχανική χρήση, όπως λέει! Ήλθε όμως και ο στρατός που ενδιαφέρεται "τα μάλα" για το θέμα και έχει αρχίσει την αξιολόγηση και τα τεστ! 

Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας του στρατού των ΗΠΑ, έχει προχωρήσει αρκετά στην επεξεργασία  υφάσματος παραλλαγής για την  κατασκευή στρατιωτικού ιματισμού εκστρατείας και έχει κάνει δοκιμές στο πεδίο, με χορήγηση τέτοιων στολών σε στρατιώτες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν. Μάλιστα οι στρατιώτες που χρησιμοποίησαν τέτοιες στολές, ζήτησαν στο τέλος να τις κρατήσουν, αλλά έπρεπε τελικά να επιστραφούν για εργαστηριακές μετρήσεις.

Οι νέες στολές με αυτό το "παν-απωθητικό" ύφασμα, δεν θα προστατεύουν μόνο από τη βρωμιά, αλλά και από χημικές και βιολογικές ουσίες, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τις στολές ΑΡΒΧΠ. Επίσης θα μπορούν ν' απωθούν μικρόβια, μύκητες και βακτήρια, που προκαλούν άσχημη οσμή στη στολή μετά από πολύωρη και έντονη χρήση.

Η νέα επίστρωση είναι βέβαιο ότι θα αντικαταστήσει την από τη δεκαετία του '60 χρησιμοποιούμενη στρατιωτική μέθοδο εμποτισμού και επίστρωσης "Quarpel" (Quartermaster repellent) που χρησιμοποιείται για τζάκετ και για προστατευτικές στολές ΑΡΒΧΠ.

Η έρευνα δεν σταματάει μόνο στον ιματισμό. Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην υιοθέτηση της ειδικής επίστρωσης για την υπόδηση, άρβυλα δηλαδή, σε γάντια, αλλά και και σε κράνη, εξαρτύσεις, σακίδια, θήκες μεταφοράς, όργανα σκόπευσης σκάφη και άλλα μηχανήματα. Υπάρχουν απεριόριστες εφαρμογές, όπως διατείνονται οι ειδικοί ερευνητές.

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για αυτήν την επίστρωση omniphobic  ΕΔΩ.


Ανιχνευτής



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.