Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Νέα οχήματα ειδικών επιχειρήσεων

Όχημα Flyer 72 με τοποθετημένο πολυβόλο .50 τύπου GAU-19 Gatling Gun. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές  δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. (Πηγή)
Η γνωστή εταιρεία General Dynamics ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση σε μονάδες της USSOCOM, 72 οχημάτων τύπου Flyer 72 ASLV(Advanced Light Strike Vehicle). Κατά σύμπτωση, θέλω να πιστεύω, ο αριθμός των παραδοτέων οχημάτων, συμπίπτει με τον κωδικό αριθμό του. Βέβαια αν και το όνομα οδηγεί κάποιον να σκεφτεί  τα δικά μας οχήματα  Flyer, δεν έχουν ομοιότητα. Η μόνη συνάφεια που ενδεχομένως έχουν είναι στο όνομα της εταιρείας αφού συνεργάστηκε με την GD για την παραγωγή του εν λόγω οχήματος. Μια καλή περιγραφή του οχήματος στα ελληνικά, διαβάστε ΕΔΩ.  

Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι και σ' αυτό το όχημα, εφαρμόζεται απόλυτα η διεθνής πλέον, επιχειρησιακή απαίτηση των ειδικών δυνάμεων, για την κατασκευή ενός ελαφρού, παντός καιρού και εδάφους ταχυκίνητου οχήματος, πολλαπλών αποστολών, μεγάλης αυτονομίας με δυνατότητα προσαρμογής διαφόρων οπλικών συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, δυναμένου να ρίπτεται με αλεξίπτωτο και να  μεταφέρεται με ελικόπτερο τύπου CHINOOK ή/και με αεροσκάφος τύπου C-130 ή παρόμοιων μεταφορικών μέσων.

Το συγκεκριμένο, είναι πετρελαιοκίνητο με τούρμπο μηχανές, των 195 ίππων και έχει (έτσι λένε) επιχειρησιακή αυτονομία 563 χλμ σε ανώμαλο έδαφος, ενώ σε ομαλό φτάνει τα 1000 χλμ. Στο προσπέκτους του όμως, δεν αναφέρεται αν ρίπτεται με αλεξίπτωτο. Πάντως ανήκει στην κατηγορία των "μεταβατικών" προς το μέλλον, οχημάτων ειδικών επιχειρήσεων. 

Όχημα ειδικών επιχειρήσεων DAGOR (Πηγή)
Kατά τη διάρκεια της έκθεσης AUSA 2014 που θα έλαβε χώρα στην Washington DC, παρουσιάστηκε ένα ακόμη όχημα ειδικών επιχειρήσεων, της εταιρείας Polaris με την κωδική ονομασία DAGOR, όνομα εμπνευσμένο από τη γλώσσα Σίνταριν του Τόλκιν που σημαίνει "μάχη". (Καλπάζουσα φαντασία!).

Και αυτό το όχημα, καλύπτει την επιχειρησιακή απαίτηση των ειδικών επιχειρήσεων που αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που παρουσιάζουν οι κατασκευαστές. Χρησιμοποιώ τον πληθυντικό, γιατί και εδώ δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για την παραγωγή του. Η Polaris και η  Roush Industries, γνωστή για τη συμβολή της στη διαμόρφωση μοντέλων αγωνιστικών αυτοκινήτων σε αγώνες που διοργανώνει η αμερικανική εθνική ομοσπονδία αγωνιστικών αυτοκινήτων  NASCAR.

Τα λέω αυτά για να εξηγήσω γιατί έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην ανάρτηση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου (σύμφωνα πάντα με τους κατασκευαστές), που του προσδίδει αυξημένη ικανότητα γρήγορης κίνησης σε ιδιαίτερα ανώμαλο έδαφος.

Διαθέτει κινητήρα turbo diesel/JP8 που συμβάλλει στην οικονομία καυσίμων και δίνει στο όχημα αυτονομία 800 χλμ περίπου, ανάλογα και με το είδος της αποστολής.

Πηγή
Ζυγίζει περίπου 2 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 1,5 τόνο φορτίο σε οποιοδήποτε έδαφος. Έχει τη δυνατότητα υποδοχής και προσαρμογής βάσεων διαφόρων τύπων όπλων και οργάνων. Από πλευράς προσωπικού μπορεί να μεταφέρει 9 άτομα με πλήρη φόρτο και οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων οδηγού και συνοδηγού. (5 μπροστά μαζί με τον υπηρέτη όπλου και 4 στην καρότσα)

Είναι εύκολο στον χειρισμό, φιλικό στο χρήστη, διαμορφώνεται εύκολα για μεταφορά οπλισμού ή υλικού ανάλογα με την αποστολή και χρειάζεται ελάχιστα εργαλεία για συντήρηση. Όλα τα εξαρτήματα και τ' ανταλλακτικά του είναι εύκολα στην ανεύρεση παντού, με βάση το σύστημα  προμηθειών τύπου COTS . (Σύστημα που επιτυγχάνει μεν οικονομία, αλλά απαιτεί προσοχή κατά τη  σύναψη συμβάσεων).

Πηγή
Το σημαντικότερο είναι ότι αερομεταφέρεται με μεταφορικά αεροσκάφη, με ελικόπτερο τύπου CHINOOK (2 οχήματα ) με  CH-53 Sea Stalion (1 όχημα ),  από ελικόπτερο  UH-60 Black Hawk σαν εξωτερικό φορτίο και μπορεί να ριφθεί με αλεξίπτωτο. Έχει δε πιστοποιηθεί για όλα αυτά, μετά από τεστ στρατιωτικών προδιαγραφών.

Το κόστος του αγγίζει τα 150.000 δολάρια ΗΠΑ  το τεμάχιον και όπως αναφέρεται από τους κατασκευαστές, ήδη έχουν πωλήσει οχήματα σε χώρα της ανατολικής Ασίας.

Βέβαια, τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο πελάτης και αυτός είναι οι ειδικές δυνάμεις.  Μιλάω γι' αυτούς που έχουν χρήμα, για να μην ..ξεχνιόμαστε.


Ανιχνευτής

































Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.