Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η θανατηφόρα βολή όλμων

Πηγή
Η 32 ταξιαρχία Πεζοναυτών έχασε χθες τρία παλικάρια από το ατύχημα στη βολή των όλμων. Δεν πρόκειται να αναμασήσω τα ήδη λεχθέντα και γραφέντα στα ΜΜΕ επί του θέματος, παρά μόνο να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς τους, στους φίλους, συνάδελφους, στη μονάδα τους και στην ταξιαρχία, για τον αδόκητο θάνατό τους

Άλλωστε, έχουν ήδη επιληφθεί του θέματος οι αρμόδιοι και θα εξαχθεί το πόρισμα της έρευνας μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. 

Τέτοια ή παρόμοια ατυχήματα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής βολής όλμων έχουν συμβεί δυστυχώς και σε άλλους στρατούς με πιο χαρακτηριστικό, αυτό που συνέβη το 2013 στους Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τη διάρκεια άσκησης και βολής πραγματικών πυρών με όλμους, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 στρατιώτες μετά την έκρηξη βλήματος μέσα στο σωλήνα όλμου 60 χιλ, ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Και τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο έπραξε ότι ακριβώς κάνει το δικό μας ΓΕΣ με την αναστολή χρήσης της μερίδας πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι να εξαχθεί το πόρισμα της έρευνας που στην δική τους  περίπτωση, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο περί ανθρωπίνου λάθους.

Ο όλμος, είναι ένα όπλο, που στην ουσία δεν έχει αλλάξει πολύ από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Παραμένει ένα από τα πιο απλά στη χρήση ομαδικά όπλα και αποτελεί το κατ' εξοχήν όπλο υποστήριξης των πεζών μαχητών με τις θανατηφόρες βολές που επιφέρει στον αντίπαλο, ακόμη και αν αυτός βρίσκεται πίσω από προκαλύμματα.

Βασικά είναι ένας σωλήνας που στον πυθμένα του έχει ένα μικρό "καρφί", που αποτελεί τον επικρουστήρα του. Κατά κανόνα όλα πηγαίνουν καλά, αν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, που αναγράφονται στα τεχνικά εγχειρίδια. Πολλά μπορούν να συμβούν και να πάνε "στραβά" από αστοχία υλικού ή πυρομαχικών ή και από ανθρώπινα λάθη και τότε ο όλμος γίνεται θανατηφόρος και στους υπηρέτες του.

Δείτε τι συμβαίνει όταν σκάει το βλήμα μέσα στο σωλήνα,  (ΕΔΩ) και  (ΕΔΩ).



Ανιχνευτής
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.