Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η αμμοδόχος ..αυξημένης πραγματικότητας

"Ημέρα του Σύγχρονου Πεζοναύτη" ή ίσως "Σύγχρονος πεζοναύτης"  θα μπορούσε ν' αποδοθεί στα ελληνικά, το όνομα της ετήσιας έκθεσης αμυντικού υλικού που οργανώνεται με μέριμνα του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών, στη βάση του Quantico, με την ονομασία:  "Modern Day Marine".

Η φετινή έκθεση που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα, (22-24 Σεπτ. 2014) είχε να παρουσιάσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με τον μαχητή και τα υλικά του, όπως έχουμε δείξει και σε προηγούμενο άρθρο.

Αμμοδόχος αυξημένης πραγματικότητας (Πηγή)
Ένα από τα εκθέματα που συγκέντρωσαν την προσοχή, ήταν και η "αμμοδόχος αυξημένης πραγματικότητας" (Augmented RΕality Sandtable, ARES) όπως ονομάστηκε! Συνδυάζοντας την τεχνολογία της Μicrosoft με το απλό τραπέζι μιας αμμοδόχου, μπορεί κάποιος ν' απεικονίζει τρισδιάστατα το έδαφος με χρώματα και υψομετρικές καμπύλες.

Πιάνεις την άμμο και την διαμορφώνεις όπως εσύ θέλεις και ..αυτόματα ένα είδος προβολικού μηχανήματος που τοποθετείται πάνω από το τραπέζι, φωτίζει, χρωματίζει και αναπαριστά το έδαφος, πάνω στην ανώμαλη επιφάνεια της άμμου με βαθιές γραμμές εδάφους, κοιλάδες, ποταμούς, λίμνες βουνά! Κάτι που μοιάζει μαγικό, αλλά στηρίζεται στην σύγχρονη τεχνολογία των υπολογιστών! Για την ακρίβεια στην τεχνολογία των Microsoft's Kinect Aids.

Βέβαια, η ιστορία αυτής της αμμοδόχου ξεκινά από πιο παλιά με την ιδέα κάποιων Τσέχων ερευνητών. Παρουσιάστηκε στο παρελθόν και σε άλλες μη στρατιωτικές εκθέσεις και υπό μορφή παιχνιδιού, μπήκε ακόμη και σε εκπαιδευτικά μουσεία των ΗΠΑ, για να πέσει τελικά στην αντίληψη του στρατού και ν' αρχίσει η περαιτέρω έρευνα για την στρατιωτική του αξιοποίηση.

Όσοι έχετε τυχόν ασχοληθεί με αμμοδόχους, θα ξέρετε πόση προσοχή χρειάζεται για να τετραγωνίσεις την περιοχή που θέλεις ν' απεικονίσεις, στη συνέχεια να υπολογίσεις κλίμακες και ν' αρχίζεις να "κτίζεις" με βάση συντεταγμένες κατά πιστή αντιγραφή του χάρτη. Οι ερευνητές που παρουσίασαν αυτή την καινοτόμο αμμοδόχο, διαβεβαιώνουν ότι πλέον ο χρόνος κατασκευής ελαχιστοποιείται.

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, σκέφτονται να την αξιοποιήσουν κυρίως σε κέντρα επιχειρήσεων ή σταθμούς διοικήσεων όπου χρειάζονται αυτού του είδους τα βοηθήματα για σχεδίαση και έκδοση διαταγών επιχειρήσεων. Παράλληλα με το "Birdtable" (δηλαδή οριζόντιος πίνακας χαρτών), θα υπάρχει και αυτή η τρισδιάστατη αμμοδόχος,με τις απαραίτητες απεικονίσεις.

Επιπλέον θα είναι πολύ χρήσιμη για ασκήσεις και πολεμικά παίγνια, ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας, σε περίπτωση πολυεθνικών ασκήσεων. Αυτό όμως που μένει να βρουν είναι ο τρόπος που θ' απεικονίζεται συγκεκριμένο έδαφος από χάρτη, με την καθοδήγηση του υπολογιστή. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα. Το επεξεργάζονται!

Στο επίπεδο όμως ομάδας διμοιρίας και λόχου , καλό είναι να γνωρίζει ο επικεφαλής πως κατασκευάζεται μια αμμοδόχος εκστρατείας με απλά υλικά, ή τυποποιημένα! Πολύ χρήσιμο και απαραίτητο! Όποιος ενδιαφέρεται, υπάρχουν πλέον και apps που με μικρό κόστος μπορείς να τα βάλεις στο ..έξυπνο κινητό σου και να έχεις μια ηλεκτρονική αμμοδόχο όπου την θέλεις, εκμεταλλευόμενος τους χάρτες Google!



Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.